Nieuwe leden welkom bij schietvereniging Prinses Juliana

SLIEDRECHT – Potentiële leden brachten donderdagavond 2 maart 2017 een bezoek aan schietvereniging Prinses Juliana aan het Burgemeester Drijberplein 9. Een florerende vereniging! Naast een hartelijke ontvangst op de inloopavond gingen ze in gesprek met de secretaris en konden ze een kijkje nemen bij de schietbaan. 

Voorzitter Teus Dekker op de schietbaan. Hij is trots op zijn vereniging. (Foto Sliedrecht24)

Ruim tachtig leden telt de vereniging die sinds 1930 bestaat. Toen was het vooral een elitesport; nu veel meer een gezelligheidsvereniging van mannen en enkele vrouwen. Een concentratiesport! De donderdagavond is de vaste ledenavond, van 19.30- 22.30 uur.

Ballotage
Voorzitter Teus Dekker is al 44 jaar lid van ‘zijn vereniging’ en vertelt er graag over. “We waren eens met 120 leden. De afgelopen jaren is dat aantal afnomen. Om uitéénlopende redenen haken soms leden af. Dat kan zijn omdat geen zin meer hebben of door overlijden. Mensen zijn soms al jaren lid. Ook de politiek heeft de regels aangescherpt”, vertelt Dekker. Ook de schietpartij zaterdag 9 april 2011 in een winkelcentrum in Alphen aan de Rijn door een lid van een schietvereniging heeft er geen goed op gedaan. Dekker vertelt dat er bij zijn vereniging nooit vervelende incidenten zijn gebeurd en nieuwe mensen niet zo maar worden toegelaten. Dekker: “We willen graag weer groeien naar honderd leden. Ik zie graag ook wat meer dames als lid komen.” Hij wijst naar een tafel waar de secretaris met belangstellenden praat, die op de inloopavond zijn afgekomen. Met mensen worden gesproken, we hebben een ballotagecommissie want een screening is nodig en nieuwelingen moeten een Verklaring Omtrent Gedrag, een VOG, overleggen. Nieuwe leden gaan door de molen.” Dekker ziet nieuwelingen bij voorkeur met een bestaand lid meekomen. “Niemand komt zonder legitimatie hier binnen.”

Wapens
Wie lid wil worden, moet – net als de vereniging is – ook lid worden van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) “Opgelegd door de politiek. Regeltjes! En niet altijd onterecht, maar daardoor is het aantal schietverenigingen gedaald in Nederland. Wie bij schietvereniging Prinses Juliana gaat schieten kan kiezen uit drie disciplines: geweer, karabijn of pistool. De vereniging heeft zelf een aantal wapens. “Het geweer is het moeilijkste wapen, met een karabijn bereik je eerder resultaat en het pistool is het meest in trek”, vertelt Dekker, terwijl we naar de schietbanen lopen. Geschoten wordt op een twaalf meter baan met kaliber 22.

Aanmelden
Een lidmaatschap van de schietvereniging kost € 111,– per jaar. Je moet daarnaast rekening houden dat je op de schietavond zelf nog patronen moet kopen. Deze moet je contant afrekenen aan een loket. De vereniging zit in een pand dat jaren werd gedeeld met onder meer het Rode Kruis. Sinds 2010 is het clubgebouw van de schietvereniging en in dat jaar ook verbouwd. De schietvereniging hoopt nog jaren gehuisvest te blijven aan het Burgemeester Drijberplein. Wie lid wil worden, kan schrijven naar: info@sv-prinsesjuliana.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld