Nieuwe imam voor ULU Moskee

SLIEDRECHT – De ULU Moskee aan de P.C. Hooftlaan heeft een nieuwe imam. Mehmet Dinç (51) is begonnen met zijn baan. Dat maakt het bestuur van de moskee maandag 13 maart 2023 bekend. 

Mehmet Dinç komt uit Aksaray, in Turkije.

Hij komt toevallig uit hetzelfde dorp als één van de voorgaande imams en daar heeft hij ook zijn keuze gedeeltelijk op gebaseerd. “Het is mogelijk een zogeheten preferentie door de tegen aan de Islamitische Stichting Nederland (ISN) waar je eventueel naartoe zou willen. Hij heeft aldus positieve feedback gehad van zijn college die hier al eens is geweest”, legt het moskeebestuur uit.

10 gedachten over “Nieuwe imam voor ULU Moskee”

  1. @Roel van Kleef: In 2016 stemde in Nederland 69% van de Turkse Nederlanders (die gingen stemmen)op de AK partij van Erdogan. In Turkije zelf was dit 50%. Dus de invloed van Erdogan is aantoonbaar (erg)groot onder Turkse Nederlanders. Dat komt mede door de invloed van de moskeeën die aangesloten zijn bij Diyanet (bijna 150 zijn dat er). Denkt u oprecht dat een imam die wordt uitgezonden door diyanet hier in zijn preken een afwijkend geluid gaat laten horen? Dit is wensdenken, dat mag, maar is mijns inziens wegkijken van de realiteit. Praat anders eens met Sliedrechters met Turkse achtergrond. Als het allemaal vooroordelen zijn is dit toch makkelijk te weerleggen?

  2. @Monster: Dat je wartaal uitslaat hoor je me niet zeggen. Dat je ongenuanceerd schrijft, zeg ik wel.
    Maar bewijs eerst zelf maar dat de benoemde imam aan de hand van Erdogan zal lopen en dat hij door de staat wordt betaald. “De Groene”is voor mij, die Christen probeert te zijn, nu niet bepaald de meest betrouwbare bron. Dat leert me, hoe goed het blad soms ook is, de ervaring van het jarenlang lezen. Voor mij in elk geval niet: Wiens blad men leest, wiens mening men (altijd) deelt.

  3. Treffend: geen inhoudelijke reactie op wat ik aandraag. Als het wartaal is, dan graag onderbouwd reageren.

  4. @Van Kleef: wiens brood men eet….Niet naïef zijn, dat is de boodschap. Enig idee waarom zoveel Turken als vluchteling naar Nederland komen? Inderdaad, kritiek op de overheid wordt daar niet gewaardeerd. Ik neem aan dat u dat weet. Misschien anders bij het toekomstige Sliedrechtse AZC gaan praten met asielzoekers uit Turkije. Misschien dat dat een “eye opener” kan zijn.

  5. En hoe weet je (nu al!) heer Monster, dat deze voorganger dat dictaat in Sliedrecht zal volgen?!

  6. De boodschap die daar wordt gebracht wordt gedicteerd vanuit Ankara. Letterlijk!
    In “De Groene” (bepaald geen PVV/FVD tijdschrift) stond in 2020 dit citaat: “Naast een religieus exportproduct is er bovendien toenemend sprake van de lange arm van dictator Erdogan. De commissie signaleert dat statelijke actoren zoals Turkije imams betalen ‘met als doel het verwerven en bestendigen van politieke steun voor binnenlands gebruik’. Dit wordt bevestigd in een artikel in De Groene van deze week over Diyanet, een Nederlandse koepelstichting waar 148 Turkse moskeeën bij zijn aangesloten. Daarin zegt Semiha Sözeri, verbonden aan de UvA, dat ‘de uitgezonden Turkse imams niet alleen religieuze voorgangers zijn, maar ook de bewakers van het concept van Turkishness: je blijft loyaal aan Turkije, waar je ook woont. Kinderen krijgen die boodschap op de koranschool mee. In die zin fungeert de koranschool ook als een schild tegen wat als assimilatiekrachten in de Nederlandse samenleving wordt ervaren.’ Tot zover. Dat de gemiddelde moskeebezoeker dit niet beseft kan, maar dit is dus geen onschuldige organisatie, maar feitelijk is de boodschap dat je bij Turkije hoort en niet bij Nederland. Is dat iets om vanuit Nederlands perspectief toe te juichen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld