DORDRECHT / SLIEDRECHT – Klein van stuk, maar groots van betekenis, is de Impella: een pompje dat op de momenten dat dit nodig is de functie van het hart kan overnemen. De interventiecardiologen van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) gebruikten de Impella in april 2023 voor het eerst, tijdens een hoogrisico-dotterbehandeling.
De Impella kan meer dan vier liter bloed per minuut rondsturen. De patiënt krijgt lokale verdoving en is de hele tijd wakker en aanspreekbaar. Na de behandeling wordt de pomp verwijderd. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)
De pomp wordt nu alleen preventief gebruikt bij hoogrisicodotterbehandelingen. De interventiecardiologen hopen op termijn de pomp ook in te kunnen gaan zetten bij patiënten met een acute levensbedreigende hartaandoening.
Zonder problemen
Bij dotteren maken de artsen een vernauwde kransslagader van het hart weer wijder. Ze voeren de behandeling uit in het cathlab, een speciale onderzoekskamer van de afdeling cardiologie. Zit de vernauwing op een risicovolle locatie, of heeft de patiënt een slechte hartpompfunctie, dan kan de patiënt snel instabiel worden en is zeer vlug handelen dus noodzakelijk. De Impella neemt op die momenten de pompfunctie van het hart over en het medisch team kan rustig en zonder problemen doorwerken.
Tekst gaat verder onder foto.
De behandeling wordt hier op de voet gevolgd. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)
Extern
Het Albert Schweitzer ziekenhuis gebruikt al langer een externe hartpomp bij hoogrisico-dotterbehandelingen., maar de Impella is een nieuwe variant. De kleine schroefpomp wordt met een katheter via een slagader in de lies tot in de linkerkamer van het hart gebracht. Het systeem pompt het bloed actief uit de linkerkamer naar de aorta. Buiten het lichaam van de patiënt, zit aan het uiteinde van de katheter een regelkastje en de voeding voor de pomp.