Nationaal Comité 4 en 5 mei wil in 2020 Holocaustmonument plaatsen

SLIEDRECHT – Sliedrecht behoort tot één van de 250 Nederlandse gemeenten met een Holocaustverleden. Rond 27 januari 2020 wil het Nationaal Comité 4 en 5 mei in deze gemeenten op artistieke wijze stilstaan bij dit verleden. Er komt een tijdelijk Holocaustmonument, als de gemeente Sliedrecht daarvoor tweeduizend euro op tafel legt. Dat bericht dinsdag 4 december 2018 de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan de gemeente.

Niet bekend is of een tijdelijk Holocaustmonument dan wordt gerealiseerd bij het huidige oorlogsmonument op de hoek Stationsweg / Rembrandtlaan. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

De VNG vraagt de gemeente Sliedrecht het bedrag ten behoeve van de realisatie van dit tijdelijke Holocaustmonument en vraagt om voor 1 februari 2019 te reageren. Alle kleine monumenten samen vormen tijdelijk een nationaal monument. Het speciaal te ontwikkelen tijdelijk Holocaustmonument ziet het Nationaal Comité 4 en 5 mei graag op een ‘centrale plaats om zo de leegte van hen die zijn vermoord tijdelijk weer zichtbaar te maken’. Vanuit bijna 500 dorpen en steden zijn bijna 104.000 Joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland woonden, gedeporteerd. Ook uit Sliedrecht.

Voorbereidingen
De VNG heeft een intentieverklaring getekend met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Tussen 31 augustus 2019 en 24 oktober 2020 staan er ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in heel het land activiteiten op het programma. “Op 5 mei 2020 viert Nederland dat ons land 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Veel gemeenten zijn al begonnen met de voorbereiding van deze viering, vooral in Zuid-Nederland dat immers al in 1944 werd bevrijd”, aldus de VNG. Bij de organisatie van deze viering werkt het Nationaal Comité 4 en 5 mei nauw samen met zowel landelijke als met regionale en lokale partijen zoals de lokale 4 en 5 mei comités, het Platform W02, het ministerie van VWS, Oranjeverenigingen en het vfonds en gemeenten.

3 gedachten over “Nationaal Comité 4 en 5 mei wil in 2020 Holocaustmonument plaatsen”

  1. Sliedrecht kent een stichting “Struikelstenen”. Struikelstenen zijn kubusvormige stenen (10×10 cm.) waarop in een messing plaatje, de naam, geboortejaar, deportatiedatum en plaats en datum van de vermoorde bewoner(s) van het huis bij die steen zijn vermeld. Ik zou er nu een uitgebreid verhaal over kunnen schrijven, maar een verwijzing naar de website van de stichting volstaat misschien op dit moment. Meer weten?(zoek op internet naar struikelstenen Sliedrecht – red.).

  2. Een uitstekend initiatief, dat het waard is om aan mee te doen in en door onze gemeente.
    Ik maak van de gelegenheid gebruik om ook te wijzen op het Holocaust namen monument in Amsterdam, waarvan de oplevering gepland staat/stond voor eind 2018.
    Een financiële bijdrage van individuele personen aan dat monument is zeer welkom.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld