SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft met het Nationaal Baggermuseum gesproken over de toekomst van het museum aan de Molendijk. Er is maandag 26 november 2018 een overleg geweest tussen wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) en burgemeester Bram van Hemmen (CDA) namens de gemeente Sliedrecht en het bestuur van het Nationaal Baggermuseum. Het museum denkt na over drie toekomstscenario’s.
Het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk 204. (© Foto RPAS Peter Donk / Sliedrecht24)
Tanis lichtte dinsdagavond 27 november 2018 tijdens de besluitvorming over het College Uitvoeringsprogramma (CUp) een tipje van de sluier op over het gevoerde gesprek. Aanleiding voor de uitleg van Tanis waren ‘vage formuleringen’ over de musea in het CUp.
‘Handgeld’
Tanis gaf een verklaring daarvoor. “Als ik het uitleg, dan zal het duidelijk zijn. Ons waren wat berichten ter ore gekomen dat het Nationaal Baggermuseum zich beraadt op hun toekomst. Wij wilden dat niet expliciet in het CUp zetten, ware het niet dat we toen niet op ons netvlies hadden dat het expliciet door het bestuur van het Nationaal Baggermuseum in hun jaarverslag over 2017 is benoemd. De bedoeling is, laat ik het maar heel simpel zeggen, om wa ‘handgeld’ te hebben om met het bestuur van het Nationaal Baggermuseum mee te denken over de voorwaarden die opgesteld zouden kunnen worden om een ultieme poging te doen om het Nationaal Baggermuseum voor Sliedrecht te behouden”, sprak Tanis dinsdagavond.
Scenario’s
Er worden volgens Tanis drie scenario’s uitgewerkt door het bestuur van het Nationaal Baggermuseum. Tanis: “Dat is samenvoeging met een ander musea, elders is een andere mogelijkheid en de derde is om in Sliedrecht te blijven. Het zal duidelijk zijn dat het college er alles aan zal doen, daaraan mee te werken en dat derde scenario op tafel te leggen. Het was een goed gesprek.” Volgens Tanis moet het toekomstplan in het eerste of tweed kwartaal van 2019 op tafel liggen en wordt dan een keuze gemaakt.
Taak
In het jaarverslag 2017 van het Nationaal Baggermuseum staat over de toekomst dat de uitgangspunten vaststaan. “Het behouden van ons historisch erfgoed gekoppeld aan de huidige moderne tijd, waarbij het vak baggeren geëvolueerd is naar waterbouwkunde in combinatie met offshore. Laten zien wat nu mogelijk is en aantrekkelijk worden voor de jeugd van nu. De rol van vernieuwingen en een moderne hedendaagse uitstraling zijn noodzakelijk om meer bezoekers te trekken en de waterbouw in de volle breedte te laten zien. We onderzoeken op dit moment in detail een drietal toekomstscenario’s voor het Nationaal Baggermuseum, variërend van een modernisering op de huidige locatie, tot het samenvoegen met bestaande instellingen, mogelijk op een andere locatie”, aldus het bestuur van het Nationaal Baggermuseum in het jaarverslag 2017.
Vertraagd
Voorzitter Joep Athmer van het Nationaal Baggermuseum schrijft daarin verder dat er al veel gesprekken zijn geweest. Het plan was om eind dit jaar de uitkomst te presenteren en te delen met alle betrokkenen, maar dat is – zoals Tanis vertelde – kennelijk vertraagd. Athmer in het jaarverslag: “U kunt zich voorstellen dat dit veel tijd kost en dat we met de blik op de toekomst een degelijk plan moeten hebben. Inmiddels zijn we al een eind gevorderd met een Beleidsplan 2018-2020 en een Plan Toekomst voor de periode daarna.”