Muzikaal genieten tijdens Anjerconcert op Dr. Langeveldplein

SLIEDRECHT – Het was zaterdagmiddag 7 mei 2022 muzikaal genieten op het Dr. Langeveldplein. De gemeente Sliedrecht organiseerde samen met Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht een anderhalf uur durend Anjerconcert met medewerking van de Fanfare ‘Bereden Wapens’ (FBW) o.l.v. adjudant Tom Koster. 

FBW omschrijft hun concerten als een muzikale ode aan kameraadschap achtergrond Ons land, onze maatschappij en onze democratie – en in zeker zin het hele Vrije Westen – worden in stand gehouden door grote structuren die lastig te doorgronden zijn. Rechtstatelijke afspraken, instituties, instellingen, wetten, enzovoort. Als puntje echter bij paaltje komt, is de laatste verdediging van al die waarden, wetten en vrijheden: Defensie. (Foto Ruben van der Sterren / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

De FBW is één van de twee regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht en valt dus onder het ministerie van Defensie. “Op zichzelf ook een instituut, een grotere structuur. Maar wie doordringt tot de kern van wat een leger is, van wat mannen en vrouwen nabij en overzee in de meest extreme situaties op de been houdt, ontdekt: kameraadschap. Kameraadschap is niet: vriendschap. Sterker nog, kameraadschap moet losstaat van persoonlijke sympathieën. Het is immers onvoorwaardelijke steun, het besef van lotsverbondenheid, van wederzijdse afhankelijkheid, en de bereidheid die kameraadschap boven alles te stellen”, stelt het FBW.

Mét elkaar optrekken
‘Kameraadschap’ lijkt in de huidige coronacrisis iets waar juist de burgermaatschappij volgens de FBW grote behoefte aan heeft. “Zekerheden vallen weg, verbindingen die vanzelfsprekend leken worden uit elkaar gerukt, en plotseling hebben mensen het gevoel er alleen voor te staan. Eenzaamheid, angst en polarisatie vullen de kranten. Terwijl lotsverbondenheid en wederzijdse afhankelijkheid eigenlijk tot dezelfde kameraadschap zouden kunnen leiden die Defensie zo goed kent”, aldus FBW, “In extreme situaties niet tegen elkaar maar mét elkaar optrekken, dat is de krachtige boodschap van de reeks Anjer Concerten.” Aan het Anjerconcert in Sliedrecht werken verder mee Frans Polllux (tekst), Niels Roelen (veteraan) en Catelijne (zang).

Ervaren concertgever
De Fanfare ‘Bereden Wapens’ treedt onder meer op bij gelegenheden rond het Koninklijk Huis, Prinsjesdag, beëdigingen, commando-overdrachten en herdenkingen. Daarnaast geeft het orkest concerten, zogenaamde relatie of goodwillconcerten. De afgelopen jaren stonden de concerten voornamelijk in het teken van het eren van onze veteranen. Drie succesvolle theatertours, ‘Saluut!’ met Renee van Bavel, ‘Tour of Duty in Concert’ met Ingrid van den Nieuwenhuizen en veteraan Dennis Kroon en ‘Tour of Freedom’ met Les Chouettes speelde het orkest door heel Nederland. Naast deze concerten speelde het orkest met solisten zoals, gitarist Erik Vaarzon Morel, fluitist Ronald Snijders, saxofonist Efraim Trujillo en zangeres Liset Vrugteveen. Verder neemt het orkest deel aan taptoes in binnen- en buitenland. Omdat de FBW tevens de tradities van het Korps Wielrijders handhaaft, verzorgt het orkest af en toe optredens op de fiets. De FBW is één van de twee regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld