Musici Van Dijk en Bakker spelen joods repertoire in dijksynagoge

SLIEDRECHT – Ze hebben allebei affiniteit met Joodse componisten, onder wie Felix Mendelssohn en het brengen van Klezmermuziek. Violiste Alisa van Dijk en panfluitiste Henske Bakker. Niet gek dat deze muziek zaterdagavond 14 oktober 2023 ten gehore werd gebracht tijdens een concert in de dijksynagoge aan de Rivierdijk. 

Alisa van Dijk (viool) en Henske Bakker (panfluit) in de dijksynagoge (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De avond werd geopend door de voorzitter van de stichting Dijksynagoge, Ronald Kitsz. Hij refereerde aan de oorlog tussen Israël en Hamas en gaf aan dat het programma daardoor enigszins was aangepast.

Musici
Beide muzikanten speelden ieder ook solo op hun instrument. Alisa van Dijk mocht in 2018 als soliste optreden bij een Yad Vashem herdenking. Ze treedt vaak met andere artiesten op en organiseert ook zelf concerten. Henske Bakker speelt solo, maar ook met andere artiesten en maakt deel uit van het Roemeens Ensemble o.l.v. Mihai Scarlat. 

Tekst gaat verder onder foto.

Programma
In de dijksynagoge klonken ‘Shalom chaverim’ (Israel Goldfarb, arr. Paul Fehrenbach) en ‘Main Umet’ (My sorrow). Ook werd gezamenlijk staande het Israëlische volkslied ‘Hatikva’ (De Hoop) gezongen. Op het programma na een pauze stond onder andere ‘Shiroh L’adoyshem’ (Alexander Olshanetsky) en ‘Oseh Shalom’ (Nurit Hirsch). Er waren zo’n twintig bezoekers.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld