Molens Kinderdijk ‘Foto van het jaar 2015’

SLIEDRECHT – Een foto van de molens van Kinderdijk, gemaakt in september 2015, is de ‘Foto van het jaar 2015’ geworden. Dat maakte Jan Koppelaar Fotografie zaterdag 9 januari 2016 bekend.

De winnende foto van de Sliedrechtse fotograaf kreeg 18,9% van het aantal stemmen. De verkiezing was voor het derde jaar op rij. (Foto Jan Koppelaar)

Omschrijving foto
Eén keer per jaar zijn de Kinderdijkse molens verlicht. Meestal is dat in de eerste week van September. “Ik zorg dat ik vroeg aanwezig ben. Niet alleen vanwege de vele fotografen en daarom vanwege een plaatsje, maar ook om rustig mijn compositie te bepalen. Deze foto is gemaakt op de tweede dag dat ik naar Kinderdijk ging (in totaal is hij drie keer in deze week geweest-red.). De omstandigheden ware goed. De lucht was halfzwaar bewolkt en de zon scheen zo nu en dan door de wolken. Deze foto is na zonsondergang gemaakt.” De lucht kleurde al mooi blauw, terwijl de nagloeiende zon nog zijn kleuren verspreidde. In combinatie met de verlichtte molens gaf dit volgens Koppelaar een mooi decor.

Aantal stemmen
September bleef, de nummer twee de maand juni met 12,2% van de stemmen, ruim voor. Persoonlijk had ik deze foto niet verwacht. Koppelaar: “Ik had verwacht dat de strijd tussen de maanden mei (6,7%), juni (12,2%) of oktober (10%) zou gaan. Leuk om te zien dat bezoekers van mijn website anders denken en beoordelen. Dat maakt de verkiezing altijd zo interessant en spannend.” In totaal zijn 90 stemmen uitgebracht. De maand september had 17 stemmen en werd daarmee de winnaar. Deze foto staat een jaar land op Koppelaar z’n website als ‘Foto van het jaar 2015’.

Camera
Voor de liefhebber enkele technische gegevens over de winnende foto:
-Sony SLT-A58
-Sigma 10-20 F3.5 objectief
-Brandpuntsafstand 12 mm
-Diafragma F11
-ISO-waarde 100
-Belichting 121 sec (2 minuten)
-LEE 0.6 hard gradual filter om de lucht en voorgrond in balans te brengen.

 

1 gedachte over “Molens Kinderdijk ‘Foto van het jaar 2015’”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld