Minister wil directe lozing door Chemours in Nieuwe Merwede toestaan

DEN HAAG / SLIEDRECHT – Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat wil chemiebedrijf Chemours in Dordrecht (pal tegenover Sliedrecht) een vergunning geven voor de directe lozing van maximaal vijf kilo aan de fluorhoudende stoffen FDR902/903 en maximaal twee kilo PFOA op het oppervlaktewater van de rivier Nieuwe Merwede. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. 

In Sliedrecht staat bij een aantal politieke partijen de haren stijl overeind na de bekendmaking van de minister. Zij willen geen enkele lozing door Chemiebedrijf Chemours. Sliedrecht maakte eerder kenbaar naar nul te willen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Op deze manier wil Van Nieuwenhuizen met een vergunning de geconstateerde, maar niet vergunde, directe lozingen van GenX legaliseren en de lozing van PFOA verlengen. Tegen het lozen en emissie wordt al jaren in de regio Drechtsteden gestreden en door actiegroepen geprotesteerd. De minister doet de uitspraak op het moment dat de ‘Week van het Water’ is begonnen.

Rijkswaterstaat
Sliedrecht24 vroeg gedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) van Vergunningverlening bij de Provincie Zuid-Holland om een reactie. “Rijkswaterstaat is namens de Minister verantwoordelijk voor de vergunningverlening van directe lozing naar het oppervlaktewater. De provincie is dus geen bevoegd gezag voor deze vergunning. Rijkswaterstaat baseert zich daarbij op de landelijke en Europese wet en regelgeving”, legt Vermeulen uit.

Adequaat handhaven
Alle politieke partijen in de Sliedrechtse gemeenteraad is door de redactie van Sliedrecht24 om een schriftelijke reactie gevraagd. Fractievoorzitter René de Munck (D66) reageert: “Nul is het uitgangspunt, dus een onbegrijpelijk voornemen van de minister.” De SGP-ChristenUnie sluit daarbij aan. “De SGP-ChristenUnie zet in op een 0-tolerantiebeleid bij de vergunningverlening als het gaat om de uitstoot van gevaarlijke stoffen en vindt dat er adequaat moet worden gehandhaafd. De fractie gaat er vanuit dat het college de brief van de minister samen met een externe deskundige zal bestuderen en bezwaar zal aantekenen om de uitstoot te vermijden, dan wel te stoppen”, zegt fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie). 

Heel veel stappen terug
Lokale politieke partij PRO Sliedrecht noemt het een ‘onbegrijpelijke keuze’ van de minister. Fractievoorzitter Peter de Borst (PRO Sliedrecht) zegt: “Dit is een totaal verkeerd signaal. We leken kleine stapjes vooruit te gaan met betrekking tot handhaving van overtredingen en verminderen van uitstoot / lozing. Met deze vergunningsverstrekking gaan we heel veel stappen terug. De minister zegt dat ze door deze vergunning beter kan controleren en handhaven, wat een drogreden is. Als je geen vergunning verstrekt kun je ook prima controleren, door bijv. steekproeven of onaangekondigde controles, maar dan moet die wil er ook zijn bij de overheden.” 

Oproep
PRO Sliedrecht heeft de tijdelijke Sliedrechtse portefeuillehouder burgemeester Bram van Hemmen (CDA) al opgeroepen om samen met Papendrecht en Dordrecht een reactie te geven en druk op te voeren om deze verstrekking tegen te houden. De Borst: “Wij roepen ook alle regionale en landelijke bestuurders en politici die iets te zeggen hebben, op wat voor manier dan ook over deze vergunningsverstrekking, op om het gezondheidsbelang van mensen bovenaan te stellen ipv het stiekeme gedrag (lozen van giftige stoffen) van Chemours te belonen door het te vergunnen?”

Lobbycratie
De andere lokale partij Slydregt.NU reageert fel. “Lobbyisten hebben blijkbaar meer invloed op de minister dan de provinciale- en lokale overheden. Dit toont ook perfect aan dat wij in een lobbycratie leven in plaats van een democratie, de belangen van de multinationals gaan voor de volksgezondheid. De Rijksoverheid toont zich weer een onbetrouwbare partij. De mond vol hebben van klimaatveranderingen en de maatregelen die daarbij horen. En dan opeens met zo’n vergunning op de proppen komen. Het wordt tijd dat Sliedrecht harde eisen gaat stellen; Chemours / DuPont nu helemaal dicht”, laat fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) weten. Het wordt volgens hem tijd dat de Rijksoverheid het goede voorbeeld gaat geven in woord en daadkracht.

Minister ontbieden
De minister gaat volgens PvdA Sliedrecht haaks op de koers van gemeente en provincie. “Neemt het probleem kennelijk niet serieus. Het gaat hier om hoeveelheden die mits goed afgevangen eenvoudig kunnen worden vernietigd”, zegt fractievoorzitter Anton van Rees (PvdA). Er bestaat wat de PvdA betreft geen enkel ander dan een financieel motief om lozing te vergunnen. Van Rees: “De minister lijkt ons uit te dagen hoever wij als gemeente durven gaan in ons verzet. Het wordt tijd dat we ze ontbieden om ze dat raadsbreed duidelijk te maken. Het gaat hier om levensgevaarlijke troep die gewoon niet in onze leefomgeving thuishoort. Laat de minister maar duidelijk aan komen geven of ze kiest voor de volksgezondheid of het economisch belang. Sliedrecht pikt het niet!” 
 
Alles in ’t werk stellen
Geen uitstoot van giftige stoffen is volgens het CDA altijd het uitgangspunt geweest. Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA): “Jammer dat dit nog niet is gehaald. Wij gaan ervan uit dat de gemeente Sliedrecht alles in het werk stelt om dit alsnog te bereiken. Ook zal het CDA Sliedrecht iedere mogelijkheid gebruiken om onze provinciaal en landelijk vertegenwoordigers in actie te laten komen.” Alleen VVD Sliedrecht heeft nog niet gereageerd op het plan van hun minister. 

7 gedachten over “Minister wil directe lozing door Chemours in Nieuwe Merwede toestaan”

 1. Wie gaat hier iets aan doen?
  De kinderen zwemmer zomers in de rivier!

 2. Zodra er een VVD er roept dat dit onder een vergunning beter te controleren is gaan bij mij mijn nekharen overeind staan.. Hoezo is dat zo volgens de VVD? Blijkbaar werkte dit systeem ook niet bij Vink/Barneveld die n.b. mèt vergunningen opereerde maar ondertussen dus wel de meest onoirbare praktijken uitoefende. Klaar met dat gedoe van ‘laten we het maargedogen en legaliseren met een vergunning'” want…. NA MIJ DE ZONDVLOED…. Onze gezondheid moet vóór alles staan en niet de winstgevendheid van een multinational….

 3. Waar blijven de reacties van de diverse politieke landelijke partijen?
  Maar ook de Gemeenteraden blijven stil op Pro Sliedrecht na
  De anderen maken zich liever druk over de zondagrust.
  Gezondheid is van ondergeschikt belang blijkbaar Gezond schoon drinkwater is ook niet belangrijk
  Laat alles maar kapot gaan terwille van de aandeelhouders van Dupont / Chemours
  Is het nu wachten op daadwerkelijke acties van de betrokken gemeenten?
  Ik denk dat we lang moeten wachten en dat er weer geen tegenactie wordt ondernomen door gemeenten
  Misschien ook maar gele hesjes aan gaan trekken en de gehele Staart gaan blokkeren.

 4. bizar dit kabinet heeft de mond vol over het milieu maarja de VVD is er alleen voor de grote bedrijven dit is het allerslechtste signaal wat je kunt geven als kabinet als je de mond vol hebt

 5. De VVD de partij met de meeste afgevaardigden waar wat is aan te merken. Algemeen kiezen zij de grote werkgevers want daar komt het meeste geld vandaan voor de clubkas (misschien ook nog wat kruimels die niet opgemerkt worden). Hoe kan deze bestuursvrouw anders toestaan dat het oppervlakte water zo vervuild wordt. Hopelijk wordt haar voornemen gestopt door de val dit kabinet.

 6. Kom mensen allemaal van het gas af , dat is slecht voor het milieu
  Gelukkig is puur gif in het water lozen niet schadelijk .
  Gek , gekker , gekst .
  Gr Henkie .

Plaats een reactie

*=Verplicht veld