Indrukwekkende Jom Hasjoa Herdenking in dijksynagoge

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In de dijksynagoge aan de Rivierdijk is woensdagavond 1 mei 2019 de jaarlijkse ‘Jom Hasjoa Herdenking’ gehouden. Op Jom Hasjoa (letterlijk: de dag van de Sjoa, Holocaust – red.) herdenkt de Joodse gemeenschap over de gehele wereld de vernietiging van zes miljoen Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
Wolfgang Kotek is aan het woord tijdens de jaarlijkse herdenking van de Holocaust. Onder grote belangstelling schetst hij een gedeelte van zijn levensgeschiedenis. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
Voorzitter van de dijksynagoge Ronald Kitsz opende de avond en gaf al snel het woord aan Wolfgang Kotek, die een gedeelte van zijn levensgeschiedenis aan de vele bezoekers vertelde. Muzikale intermezzo’s werden verzorgd door Ruzana Tsymbalova op viool en Avaro Rovira Ruiz op gitaar.
 
Namen
Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) van de gemeente Sliedrecht en Dirk Heijkoop (CDA) van de gemeente Hardinxveld-Giessendam noemden de namen van omgebrachte joden uit beide gemeentes in de Tweede Wereldoorlog. Voorzitter Kitsz verzorgde tussendoor een toespraak. Door een aantal genodigden werden totaal zes kaarsen aangestoken. Aan het eind van de bijeenkomst werd gezamenlijk het Israëlische volkslied ‘Hatikvah’ gezongen. 

Tekst gaat verder onder tweet.

‘Kristallnacht’
De nu 88-jarige Wolfgang Kotek werd als zoon van een Joodse vader en niet-Joodse moeder geboren in het Duitse Wuppertal. Vanwege antisemitische ontwikkelingen – toen Hitler aan de macht kwam – hield het gezin zich onopvallend en stil. In oktober 1938 werd zijn vader opgepakt en op transport gezet naar zijn geboorteland Polen. Tijdens de ‘Kristallnacht’ op 9 november 1938 werden in veel Duitse steden totaal zo’n 1400 synagogen vernield en in brand gestoken.

Huisarts
De grootouders van Kotek zetten hem als achtjarige jongen op de trein naar Nederland. Daar werd hij bij een gezin in Apeldoorn in huis genomen. Extra bijzonder was het feit dat tijdens deze avond familie van het eerste opvanggezin uit Apeldoorn aanwezig was, het maakte Kotek emotioneel. Na studie is hij meer dan 40 jaar huisarts geweest, onder andere in Amsterdam en Rotterdam. Door lezingen te houden wil hij graag zijn verhaal blijven vertellen om aan te geven dat respect voor de medemens en godsdienstvrijheid tot op de dag van vandaag een groot goed is.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld