Mini-symposium als opstap naar streekomroep

DORDRECHT / SLIEDRECHT – In de toekomst moet er een streekomroep ontstaan uit lokale omroepen, om te overleven. Bij voorkeur zou een dergelijke lokale publieke omroep in de Drechtsteden moeten komen. Donderdag 26 mei 2016 wordt er daarom een mini-symposium georganiseerd bij de lokale omroep RTV Dordrecht in de Leonardozaal van het Da Vinci College op het Leerpark, Leerparkpromenade 100 in Dordrecht. Het begint om 20.00 uur en aanmelden vooraf was noodzakelijk.

Medewerkers de lokale omroep MerweRTV bezig met de voorbereiding van een radioprogramma over de Wielerronde van Sliedrecht. Programma’s worden hobbymatig gemaakt en journalistieke kennis ontbreekt vaak bij de plaatselijke zender. (Foto Sliedrecht24)

Om te praten over wat voor mogelijkheden er zijn en hoe de toekomst eruit kan komen te zien? De lokale omroepen worden nu veelal gerund door hobbyisten. Gemeenten steken er geld in.

Toekomst
Vrijwilligers doen hun keuzes, maken programma’s en bepalen de inhoud. Is dat wel een goede zaak? Zouden dat misschien beroepskrachten moeten worden? Journalisten, die hun vak verstaan? En moet daar dan ook meer geld in worden gestoken om zo’n streekomroep goed te laten functioneren? Er zijn veel vragen over de gevolgen. Ook over een eventuele samenwerking en de plaats van vestiging van de studio. Bernard Kobes, directeur van OLON/NLPO houdt een presentatie over de zin en noodzaak inzake vorming van streekomroepen landelijk maar ook voor de Drechtsteden. Namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal Lydia Jongmans aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden.  

Geen keuze
Het huidige medialandschap verandert. En niet alleen op nationaal niveau. De Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (OLON) wil van de huidige circa 275 lokale omroepen terug naar 62 grotere streekomroepen. Het overkoepelende orgaan van de Nederlandse lokale omroepen (OLON/NLPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben hierover een convenant gesloten. Bij een streekomroep fuseren meerdere lokale omroepen in een bepaalde regio tot één grotere streekomroep. De OLON wijst op het veranderende medialandschap waarin kleine lokale omroepen weinig tot geen bestaansrecht meer hebben. Al eerder gaf de organisatie aan gemeenten en lokale omroepen zo nodig te willen dwingen om samen te werken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld