‘Minder tegels in tuin voor betere regenwaterafvoer is een bewustwording’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het was even peentjes zweten voor de mensen die zaterdag 18 juni 2022 tuinen aan de Antonie van Leeuwenhoekstraat van tegels ontdeden en daarvoor in de plaats groen terug zetten. Een initiatief van woningcorporatie Tablis Wonen in samenwerking met de Sociale Moestuin, Stichting Sliedrecht Groen, het hoveniersbedrijf Garden Inspiations en de gemeente Sliedrecht.

Operatie Steenbreek. Wijkbewoners kregen zaterdag hulp om de tuin te ontstenen en vervolgens te vergroenen. Plantjes kregen ze van Tablis Wonen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Bewust of onbewust hebben bewoners hele tegelvloeren in hun voor en / of achtertuin liggen. Dat is prima zo lang er geen stortbuien zijn. Maar als het regent, dan is het in sommige gevallen een probleem. Het regenwater kan niet weg. “Minder tegels in tuin voor betere regenwaterafvoer is een bewustwording”, zegt ondersteunend wooncoach Monique Vermeulen van woningcorporatie Tablis Wonen, “Tien huishoudens hebben zich aangemeld bij ons om hun tuin aan te pakken. We helpen ze op weg, want we leggen geen hele tuinen aan.” Wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte en Wonen vult aan: “We zijn uiteraard geen Eigen Huis & Tuin. Maar we helpen graag om de situatie te verbeteren.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Wateroverlast
Alle betrokken partijen werken zaterdag samen om er het beste van te maken. De plantjes zijn inmiddels uitgeladen, tegels worden eruit gewrikt met een breekijzer en de laatste slokken koffie worden weggedronken. Aan de slag! Met het vergroenen van de omgeving wordt de gevolgen van hittestress en wateroverlast verminderd. Daarom houdt de gemeente Sliedrecht regelmatig acties voor bewoners. Wethouder Spek blijft het nodig vinden om aandacht voor de situatie te vragen. Het water moet weg kunnen als het flink regent en het zoekt een andere weg als dat niet kan. Dat geeft vaak wateroverlast met alle gevolgen. Ook is het belangrijk dat als het heeft geregend, dat de grond water vasthoudt. Door droogte daalt de grondwaterstand met als risico dat woningen verzakken en planten verdrogen. 

Tuin en tegels
Dat is de reden dat de betrokken instanties bij Operatie Steenbreek, want zo heet dat, de handen ineen hebben geslagen. Gezamenlijk met de bewoners wordt het probleem aangepakt. Manager Wonen Ed Jonkers van woningcorporatie Tablis Wonen zegt geen eisen te kunnen stellen aan huurders met een tuin. “Je kan niet zo maar zeggen, je moet van de zoveel vierkante meter tegelruimte zoveel ruimte gebruiken als tuin. Dat is aan de bewoners zelf”, stelt Jonkers. De één heeft aandacht voor de tuin en doet er alles aan. De ander laat te tuin verwaarlozen. Dat kan zijn doordat bewoners het fysiek niet aan kunnen, er geen interesse en dus aandacht voor hebben óf dat het financieel een kostenplaatje is. 

1 gedachte over “‘Minder tegels in tuin voor betere regenwaterafvoer is een bewustwording’”

  1. Super initiatief. Zouden meer gemeentes, bewoners en woningbouwverenigingen moeten doen. Chapeau ! Ik ben hier in Deurne ook mee bezig ofschoon het nig weinig vruchten afwerpt. Maar we houden de moed erin. Vooral zo doorgaan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld