Miljoenen uit SPUK voor buitensporige verontreinigingen door PFAS

SLIEDRECHT / REGIO – De gemeenten Sliedrecht, Dordrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben SPUK-subsidie gekregen, de specifieke uitkering voor buitensporige verontreinigingen door PFAS. Het gaat totaal om € 3.559.662,–. De gemeenten hadden het aangevraagd.

“Met dit bedrag kunnen wij onder meer het moestuinonderzoek en eventuele vervolgstappen daarop financieren. Ook is het bedoeld voor verdere kennisontwikkeling, de juridische ondersteuning in de aansprakelijkheidstelling van de bedrijven en eventuele saneringsopgaven”, schrijft demissionair-wethouder Ed Goverde (PvdA) van Milieu en project Chemours in een memo aan de gemeenteraad.

Minder toegekend
Het bedrag is volgens Goverde een goede start, maar het is onzeker of het voor de langere termijn voldoende is. Goverde: “Als gemeenten gezamenlijk hebben we namelijk 6 miljoen euro aan subsidie aangevraagd en nu dus (slechts) 58% daarvan toekend gekregen. Het is op dit moment onduidelijk of er een nieuwe ronde zal worden gestart om een dergelijke subsidie aan te vragen. Zodra daar meer over bekend is, zullen wij u daarover informeren.”

Schadevergoeding
De kosten die de gemeenten maken als gevolg van de PFOA-emissies blijven volgens Goverde onderdeel uitmaken van de aansprakelijkstelling. “Mochten wij in het gelijk worden gesteld en zou Chemours een schadevergoeding moet betalen dan wordt dat achteraf verrekend met de subsidie. Dit is zo in de aanvraag voor de subsidie opgenomen om de aansprakelijkstelling niet te doorkruisen”, aldus Goverde.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld