Paas als formateur bereikt college-akkoord op hoofdlijnen

SLIEDRECHT – De weg naar collegevorming is ingeslagen. De drie politieke partijen SGP-ChristenUnie, CDA en VVD hebbenCees Paas aangewezen als formateur. Er ligt inmiddels een college-akkoord op hoofdlijnen. Deze worden nu verder uitgewerkt. Dat bericht woensdagavond 6 april 2022 de gemeente Sliedrecht.

Cees Paas leidde met succes de SGP-ChristenUnie als lijsttrekker naar een verkiezingsoverwinning. (Foto gemeente Sliedrecht)

In de bestuurskamer van hét Nationaal Baggermuseum gingen ze met elkaar in gesprek over de conclusies van de informateur, die deze dinsdagavond 5 april 2022 bekendmaakte tijdens een raadsvergadering.

Voortvarendheid
Door het uitstekende werk van de informateur hebben VVD, CDA en SGP-ChristenUnie volgens Paas in een open sfeer en met wederzijds respect overeenstemming bereikt over het opstellen van een akkoord in hoofdlijnen en daarbij expliciet over de zondagsrust en de regionale samenwerking. Formateur Paas is blij met de voortvarendheid waarmee de partijen aan de slag willen gaan. “Dit was niet mogelijk geweest zonder het voorwerk van de informateur. Het team heeft veel waardering voor en vertrouwen in elkaar. Het geeft energie om samen te kunnen bouwen aan Sliedrecht”, concludeert Paas. 

Eindverslag en conclusie
Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn politieke partijen uit de gemeenteraad van Sliedrecht met elkaar in gesprek gegaan in welke samenstelling zij een nieuw college willen vormen. Om deze gesprekken te begeleiden heeft de gemeenteraad Tycho Jansen gevraagd. Dinsdagavond 5 april 2022 presenteerde Jansen zijn eindverslag aan de gemeenteraad. Belangrijke conclusie van de gesprekken is dat de informateur ziet dat de gemeenteraad op veel terreinen samen staat achter de richting die is ingeslagen met de koers 2030. De informateur constateerde dat een bestuurlijke samenstelling van VVD, CDA en SGP-ChristenUnie de beste basis geeft om verder invulling aan te geven aan deze koers.

2 gedachten over “Paas als formateur bereikt college-akkoord op hoofdlijnen”

 1. Geachte Koos den Dunnen
  U heeft het over een breed en smalle weg Hr. T Jansen heeft het in zijn verslag en een advies over DRAAGVLAK in en over 2022.
  Draagvlak op basis van Stem en Kiesgedrag op Kandidaten per Politieke Partij en Coalitie 2018 uitgebrachte stemmen SGP 2779 PRO.SLIEDRECHT 2766 CDA 1759 PVDA 1182 CU 729 Totaal 9215 van de 11514 uitgebrachte stemmen.
  Draagvlak is 80 % een Droomstart.
  Maar dan komt2020 het wegsturen van PRO.SLIEDRECHT Draagvlak is dan 56 % tot Maart 2022.
  Start Draagvlak nieuwe Coalitie 2022 gebaseerd op stemmen op Kandidaten
  CU 2475 CDA 1459 SGP 1139 VVD 984 Totaal 6057 van de 11187 uitgebrachte stemmen Draagvlak bij Start 2022 is 54 % is 24 % MINDER
  dan in 2018.
  Heeft dit onoverbrugbare gevolgen van en voor de Bestuurbaarheid van Sliedrecht.
  Mijn persoonlijke mening ( spring maar tot het plafond) antwoord Nee
  Door de niet te grote afstand weet U nog 80 %tussen elkaar zijn er voor beide Stromingen meer Kansen als het om samenwerking gaat
  Dat geldt voor Over en Weer en worden de tegenstellingen beter beslecht.
  Voor de Partijen PRO.SLIEDRECHT Slijdregt nu en PVDA geldt een welkome pas op de plaats om de nieuwe kandidaten te begeleiden nieuwe ideeën energie en vernieuwing te plaatsenen aanvaarden het is zo 2026
  En wie weet ZONDER uitsluiting van elkaar en dan te komen tot een betere samenwerking zonder al te veel eigen standpunten in te leveren
  Zo maar een overpeinzing
  De Sliedrechtse Biesbosch Bever

 2. En toch, heer Cees Paas, valt dit me tegen. U kiest voor de U welbekende brede weg, de gemakkelijke weg waarbij een belofte dat de andere partijen worden gehoord een loze belofte zal blijken. U zult er naar luisteren met in uw achterhoofd dat de coalitie beleefd de eigen gang kan gaan.

  Hoe mooi zou het niet zijn als de koninklijke weg gevolgd was, de smalle weg, met als coalitiegenoot bijvoorbeeld PRO Sliedrecht, de 2e partij. Op die smalle weg worden dan argumenten uitgewisseld, ook in het openbaar, en dan wordt politiek niet alleen weer spannend maar dan worden ook veel bewuster besluiten genomen. En dan zien wij, als kiezers, ook veel duidelijker de verschillen en raken we geïnteresseerd.

  Die smalle weg vereist een juiste democratische instelling, een behoedzaam en open leiderschap. Dat lijkt me een echte uitdaging. Gewoon je gang kunnen gaan omdat de coalitie met 1 stem spreekt kan iedereen.

  Ik zeg wel de ‘welbekende brede of smalle weg’ zoals mijn vader me lang geleden voorhield maar ik weet niet of hij nog trendy is. Maar het lijkt me hier volledig van toepassing.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld