Milieudefensie Drechtsteden betreurt niet tekenen van Schone lucht akkoord

SLIEDRECHT – Deze week heeft minister Stientje van Veldhoven (D66) van Milieu en Wonen het Schone lucht akkoord aangeboden aan de Tweede Kamer. Dat akkoord is gesloten met de provincies en vele gemeenten, waaronder vier in de Drechtsteden. Maar niet door Sliedrecht. De gemeente zette geen handtekening. De gemeente Sliedrecht heeft nog niet gereageerd. 

Milieudefensie Drechtsteden schreef woensdag 15 januari 2020 in een brief aan de gemeente Sliedrecht. “Tot onze verbazing is Sliedrecht geen partner, terwijl de luchtkwaliteit in Sliedrecht slechter is dan het gemiddelde in Nederland. Wij dringen er daarom bij u op aan te bewerkstelligen dat Sliedrecht alsnog gaat meedoen”, aldus secretaris Monique Mol van Milieudefensie Drechtsteden. (Archieffoto Martin Dekker / Sliedrecht24)

De brief van Milieudefensie Drechtsteden is gericht aan de leden van de gemeenteraad en in c.c. aan wethouder Ton Spek (CDA) van Milieu en Duurzaamheid. Gemeenten in de Drechtsteden die wel een handtekening onder het akkoord hebben gezet zijn Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam en Dordrecht.

Essentieel
In een brief aan de Tweede Kamer schreef Van Veldhoven: “Voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en het realiseren van gezondheidswinst is samenwerking tussen overheden essentieel. Luchtverontreiniging houdt zich niet aan grenzen. Het Rijk, provincies en gemeenten zijn dan ook mede van elkaar afhankelijk om gezondheidsambities te realiseren. Ik ben dan ook verheugd om samen met zoveel betrokken gemeenten en provincies het Schone Lucht Akkoord te sluiten.” Ook internationale samenwerking is volgens Van Veldhoven van belang. “Daarom zet het kabinet zich in voor een ambitieus Europees bronbeleid. Deze nationale en internationale inzet heeft als streefresultaat dat in 2030 gemiddeld ruim vier maanden gezondheidswinst wordt gerealiseerd”, maakt Van Veldhoven bekend in de kamerbrief. Met het Schone Lucht Akkoord wordt de omslag gemaakt van het sturen op het voldoen aan Europese grenswaarden, naar het realiseren van gezondheidswinst voor iedereen. Met het Schone Lucht Akkoord zetten gemeenten, provincies en het Rijk volgens Van Veldhoven een stevige stap om gezondheidswinst voor iedereen in Nederland te realiseren. 

6 gedachten over “Milieudefensie Drechtsteden betreurt niet tekenen van Schone lucht akkoord”

  1. Ik heb die SLA zitten lezen, 37 pagina’s vol met wellicht zinnige dingen maar, zoals iemand al opmerkte, waar zet je een handtekening voor?

    Het zijn allemaal uitspraken op een breed gebied waar je als gemeente weinig invloed op hebt. Het is een papieren tijger, iedereen zoet houden met het idee dat in 2030 de lucht wat schoner is. En dat vanuit een overheid die alleen onder druk, via Remkes, iets gaat doen aan landbouw, snelheden, vliegen en dat alleen om de economie geen schade toe brengen, niet uit overtuiging. En een bedrijf aan de overkant waar vandaag weer iets mis ging mag al jaren doorgaan, desnoods met een extra vergunning.

    Ik vind het dus wel stoer van de Gemeente om nog niet te tekenen. Maar, Joop, dat ontslaat Sliedrecht niet om zelf met een plan te komen!!. En dan kun je als gemeente best wat hebben aan die SLA. Ik zie met belangstelling jullie actieplan.

  2. Onbegrijpelijk. Bestuurders in Sliedrecht houden zich lierver bezich met klein bier. En dan het liefst waarmee je zelf met een foto in de pers komen.
    Het wordt tijd voor een (nieuwe) partij die bepaalde thema’s binnen één periode aanpakt. Aanpakken en doorpakken; Partij van A&D.

  3. Is dit niet een beetje “papieren geleuter voor de landelijke politieke Bühne”?
    In Sliedrecht hangen een drietal zgn. E-noses (Craijestein, Stationsweg en Rivierdijk), waarvan de uitkomsten altijd “real time” te volgen waren op de website van de Gemeente Sliedrecht.
    Helaas werkt dit nu (even) niet, wellicht door de aanpassing op de website van de gemeente, maar dat wordt vast binnenkort opgelost.

    Wel staat er een uitgebreid luchtkwaliteitsrapport uit 2018 op die website, waarin o.a. de conclusie, dat fijnstof soms als een deken over ons mooie dorp hangt met een hogere concentratie rond 08:00 uur ’s morgens (ook logisch), maar dat dat niet boven de landelijke norm uitstijgt.

    Ik vraag me dan af of het tekenen van zo’n papieren “schone lucht akkoord” daadwerkelijk bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit in ons dorp, of dat zoiets alleen voor “de politieke Bühne” is.
    Immers, ons gemeentebestuur doet zijn best, maar als dorp zijn we ingeklemd tussen o.a. Chemours en de A15, zodat we zelf eigenlijk verder weinig tot geen invloed hebben op de luchtkwaliteit in ons dorp.

    Wat dat betreft vind ik het een zeer goede zaak, dat Dordrecht het “schone lucht akkoord” wel ondertekend heeft en zich daarmee dus verplicht om actie te ondernemen tegen vervuilende uitstoot op hun grondgebied, zelfs als die met de – meestal – zuidwestenwind meewaait naar andere omliggende dorpen.
    Zoals in het persbericht staat: ” Luchtverontreiniging houdt zich niet aan grenzen”, dus als de Provincie Zuid Holland en Dordrecht beiden dat akkoord hebben ondertekend én zich daar echt aan houden, dan zou het bij ons bijna automatisch goed moeten komen, toch?

  4. Bedankt Roel. Ga eens op zoek naar die plannen en ook benieuwd waarom onze gemeente meende niet te ondertekenen. Zal best een reden hebben..

  5. U vraagt, wij draaien:
    “Schone Lucht Akkoord”
    De Rijksoverheid wil de luchtkwaliteit in Nederland voor alle inwoners verbeteren. Daarom wil de Rijksoverheid begin 2020 het Schone Lucht Akkoord (SLA) sluiten met gemeenten en provincies.

    Gewoon te vinden op de site van de Rijksoverheid. Met nog (veel meer) relevante info.
    Of die, komend van de Rijksoverheid, betrouwbaar is hangt mede af van de gedachten, die
    over de betrouwbaarheid van die overheid bestaan. Mij hoor je daar, hier, niet over.

  6. Zit in dit schone luchtaccoord ook de aanpak van de uitstoot van Chemours /Dupont of zijn het weer de kleinere industrieën en inwoners die moeten bloeden? Zou best de inhoud van dit zogenaamde accoord willen inzien

Plaats een reactie

*=Verplicht veld