Groenbeleidsplan 2020 – 2024 met ‘meer ruimte voor bomen en groen’

SLIEDRECHT – Het groenbeleidsplan 2020-2024 is in de maak. Volgens wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte, Milieu en Duurzaamheid wordt dit binnenkort aan de gemeenteraad aangeboden. Spek verwacht het in het eerste kwartaal van 2020.

“Groen wordt steeds belangrijker. Hittestress en piekbuien zorgen voor toenemende leefbaarheidsrisico’s. Het achteruitgaan van bijvoorbeeld de bijenstand maakt bestuiving van gewassen steeds moeilijker”, aldus wethouder Ton Spek. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Hij bericht hierover in een College Informatiebrief (CIb). Daarin schrijft Spek dat in het nieuwe beleidsplan de mogelijkheden worden beschreven om daar mee om te gaan. Spek: “We gaan actief ruimte voor bomen en groen maken. Krapte op de huizenmarkt met hoge grondprijzen leidt tot een hoge bebouwingsdichtheid. De ruimte voor groen komt daarmee onder druk.” De actie Steenbreek (weghalen van overbodige verharding en vergroenen van daken – red.) biedt volgens Spek mogelijkheden om de ruimte voor groen te vergroten. In het groenbeleidsplan van 2020 krijgen deze mogelijkheden – bericht Spek – een nadere uitwerking.

Beplanting
In de CIb evalueert Spek het eerdere Groenbeleidsplan 2015, toen door de raad vastgesteld. Hij bericht wat er is gerealiseerd, komt met conclusies en aanbevelingen. Spek: “We maakten voor ieder niveau in de groenstructuur herkenbare beplantingsplannen. Met een eigen beplantingsopzet voor ruimtelijke eenheden (hoofd, wijk en buurtgroen) uit het groenstructuurplan zorgden we voor meer herkenbaarheid in onze gemeente. Wij blijven op deze manier de vervanging van onze beplanting aanpakken. We pasten natuurvriendelijk beheer toe langs het fietspad ten zuiden van de snelweg. Biodiversiteit helpt om allerlei plagen zoals bijvoorbeeld de eikenprocessierups in te dammen. We gaan daarmee door en breiden het uit naar daarvoor geschikte plaatsen.”

Onderhoudsaanpak
Ook kwam er een herplantfonds. “Het herplantfonds heeft een eigen grootboeknummer in onze boekhouding. In het groenbeleid en beheerplan werken we uit hoe we via een interactieve werkvorm deze gelden gaan besteden voor meer groen en bomen in Sliedrecht. We hebben groenstructuren vastgelegd in een Geo informatiesysteem (Arc-Gis). De drie niveaus in de groenstructuur staan nu duidelijk weergegeven op een kaart. Het onderhoud van ons groen hebben we in drie soorten aanpak onderverdeeld. Onze onderhoudsaanpak staat weergegeven op een beheerkaart. Onze groenstructuur is ook administratief in een Geo informatiesysteem vastgelegd. Het afwegen van belangen bij verkoop van snippergroen gaat nu duidelijker. In hoofd en wijkgroen vindt geen grondverkoop plaats. In woongroen vindt alleen grondverkoop plaats op basis van een vastgestelde toetslijst”, somt Spek op.

Eenduidigheid
Afwegingscriteria voor kappen uit het groenbeleidsplan 2015 staan in een adviesformulier. Spek: “We verwachten deze afwegingscriteria in 2020 ook in de gemeentelijke kapverordening door te voeren. Zo ontstaat er nog meer eenduidigheid bij het verlenen van een kapvergunning. Planontwikkeling in onze organisatie gebeurt steeds meer integraal. Het integraal toepassen van groenbeleid blijft wel een punt van aandacht.” Naast deze aandachtspunten staan er in het beleidsplan 2015 enkele aanbevelingen. Eén ervan. Spek: “Zorg dat in het groen voldoende beleving van het water mogelijk is. In het groenbeheerplan van 2020 gaan we beschrijven hoe we dat gaan doen. Handhaven op het naleven van de herplantplicht is belangrijk. In het beleidsplan van 2020 komt een voorstel voor een aanpak.”

Hitte
In de afgelopen vier jaar vonden er volgens Spek veel ontwikkelingen plaats.  Extreme hitte afgewisseld door piekbuien komt steeds vaker voor. Spek: “Extra groen geeft wel tot 7 graden Celsius extra koelte bij extreme hitte. Het water van piekbuien kan makkelijker wegzakken in de open grond van beplanting. We brengen daarom groen aan als er ruimte voor bestaat.”

Ecologisch beheer
De essentaksterfte heeft veel essen verzwakt of zelfs laten afsterven. “De eikenprocessierups breidde zich met succes over het hele land uit. Uit onderzoek blijkt dat je met biodiversiteit een plaag het meest succesvol binnen aanvaardbare grenzen houdt. Wij breiden daarom ecologisch beheer uit”, schrijft Spek aan de gemeenteraad.

Leidingen
Kabelmaatschappijen vervangen hun leidingen. Spek: “Samen met noodzakelijke ophogingen van verzakte wijken zorgt dit voor veel werk en dynamiek. In deze dynamiek lukt het voor veel bomen niet meer om hun volwassen grootte te bereiken. In het groenbeleidsplan geven we aan hoe we dan toch groen een plaats kunnen geven.” 

Omgevingswet
Begin 2021 treedt de omgevingswet in werking. “Alle (deel)beleidsplannen en verordeningen krijgen daarin een plekje. De inwoner hoeft dan niet meer afzonderlijke plannen te raadplegen om er achter te komen wat voor afspraken bijvoorbeeld voor groen in een gebied gelden”, licht Spek in de CIb toe.

2 gedachten over “Groenbeleidsplan 2020 – 2024 met ‘meer ruimte voor bomen en groen’”

  1. Wordt het gras gemaaid en afgevoerd en niet geklepeld?
    Dit voor de grasstroken, die de verbindingswegen tussen de A15 strook en de particuliere tuin vormen. Dus niet de speelvelden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld