Middagconcert Grote Kerk in kader van Negro Spirituals

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In de Grote Kerk aan Kerkbuurt 131 vond zaterdag 2 februari 2019 een Zaterdagmiddagconcert plaats met Negro Spirituals als thema. Muziek en zang werden verzorgd door Arjan Versluis en Mark Brandwijk op orgel en piano en Alisa van Dijk liet zich als sopraan en violist van haar beste kant ‘horen’.
 
Van links naar rechts Alisa van Dijk (viool én prachtige sopraanstem), Mark Brandwijk en Arjan Versluis, beiden orgel en piano. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
De drie – steeds meer – opkomende muzikanten hadden een mooi programma samengesteld, dat bestond uit klassieke muziek, Negro Spirituals en improvisaties.
 
Samenwerking
Versluis, o.a. organist bij de Hervormde Gemeente Sliedrecht, verruilt de orgelbanken van de Maranathakerk en de Grote Kerk van Sliedrecht vrijdag 1 maart 2019 voor de orgelbank van de Grote Kerk in Gorinchem. Hij zal hier als hoofdorganist gaan functioneren. Brandwijk staat o.a. samen met Reinier Korver bekend als ‘Duo Virtuoso’. Ook is hij zo ongeveer de vaste begeleider op piano en orgel tijdens de vele koorconcerten van Martin Mans. Van Dijk speelt graag in de Trinitatiskapel in Dordrecht. Naast de medemuzikanten van vandaag speelt zij geregeld samen met Adriaan Hoek en Johan den Hoedt.
 
In stukken
In de goed bezette kerk brachten zij in wisselende samenstelling o.a. de volgende werken ten gehore: ‘Deep River’ van Harry Thacker Burleigh (1866-1949), ‘Sometimes I feel like a motherless child’, eveneens van Burleigh en ‘Adiós Nonino’ van Astor Piazolla (1921-1992). Het muziekpapier van het muziekstuk ‘Sonatine’ (Maurice Ravel) leek net zo oud als de componist zelf. Het was losbladig, gescheurd en viel letterlijk in stukken op de grond. Gelukkig was Arjan Versluis zijn spelende collega Mark Brandwijk behulpzaam bij het omslaan van de losse bladen, zodat het aanwezige publiek hier weinig van merkte.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld