Metamorfose moet van raadhuis plaats van ontmoeting maken

SLIEDRECHT – De invulling en exploitatie van het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein wordt in de toekomst wordt anders. Plan is o.a. om er horeca in te vestigen. Het gebouw, dat eind dit jaar honderd jaar bestaat, ondergaat wat het College van B & W betreft een metamorfose. Het moet volgens hen een ontmoetingsplaats worden voor inwoners, college, raadsleden en medewerkers van de gemeente. Dat bericht vrijdag 8 januari 2021 de gemeente Sliedrecht. 

In de in september 2020 gepresenteerde Kadernota 2021 is al aangekondigd dat er een onderzoek plaatsvindt naar de gebruiksmogelijkheden voor het raadhuis. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Met deze aankondiging lijkt het raadhuis behouden te blijven voor de gemeente Sliedrecht. Wethouder Ed Goverde (PvdA) van Gemeentelijk Vastgoed licht toe: “We gaan op zoek naar een mooie combinatie van oud en nieuw. Met respect voor het huidige raadhuis.” De komende maanden worden gebruikt om onderzoek te doen. Aan de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi) is daarvoor opdracht verstrekt. Het kwam al eerder in het nieuws op online krant Sliedrecht24. Begin oktober 2020 berichtte daar de Vereniging van Sliedrechtse Ondernemingen (VSO al over. 

Vernieuwde raadzaal
De gemeente Sliedrecht wil dit jaar een voorstel presenteren voor de invulling en exploitatie van het raadhuis. De intentie is om het monumentale raadhuis en de daarbij behorende omgeving te veranderen in een meer bruisende locatie voor de Sliedrechters. Aan de zuidzijde ligt de haven, met mogelijkheden voor een terras aan de havenzijde. Aan de andere kant ligt het Doctor Langeveldplein met de muziektent als extra trekker. In het raadhuis zijn mogelijkheden voor horeca en voor een vergadercentrum met werkplekken. Goverde: “Natuurlijk blijft het raadhuis een belangrijke plaats voor raadsleden en burgers, die samen de kaders bepalen voor de toekomst van het dorp. Een grondige vernieuwing van de raadzaal moet dan ook onderdeel zijn van de aanpak.”

Gemeentekantoor
Naast het raadhuis wordt ook het gemeentekantoor aan de Industrieweg aangepakt. De veranderingen voor het gemeentekantoor zijn nodig om het gebouw toekomstbestendig te maken, diverse bouwkundige en installatietechnische aanpassingen zijn noodzakelijk. “Een deel van de werkzaamheden zijn het gevolg van het coronavirus, een ander deel heeft te maken met de organisatieontwikkeling. Tegelijkertijd wensen we dan ook de nodige aanpassingen aan het gemeentekantoor door te voeren. Het streven is om de werkzaamheden te starten in de tweede helft van 2021 en af te ronden in 2022”, zegt Goverde. 

1 gedachte over “Metamorfose moet van raadhuis plaats van ontmoeting maken”

  1. Het jaar dat het gemeentehuis officieel is geopend is 1923, start van de bouw was wel in 1921. In 1998 is er ook een boekje verschenen toen het 75 jaar bestond. Ook in 1948 werd het 25 jarig bestaan gevierd, dus toen ook 1923 als startjaar genomen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld