Mega-energieproject ‘Sliedrecht-Oost Aardgasvrij’ brengt velen op de been

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht organiseerde samen met haar projectpartners maandag 20 mei 2019 de eerste inloopbijeenkomst over de totstandkoming van de toekomstbestendige wijk Sliedrecht-Oost. Veel wijkbewoners hadden de moeite genomen hun kennis uit te breiden en vragen te stellen. Vertegenwoordigers van Tablis Wonen, Stedin, HVC en het Regionaal Energieloket waren aanwezig om aanvullende informatie te verstrekken.

Verschillende belangstellende inwoners kwamen af op de presentatie van de energieplannen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

De basis van de omslag naar aardgasvrij vormt de aanleg van een warmtenet, een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde leidingen, waar warm water door stroomt. Het warme water wordt gebruikt om woningen en (flat)gebouwen te verwarmen. In de woning haalt een warmtewisselaar de warmte van het net om die over te zetten naar de leidingen in huis. Na gebruik gaat het afgekoelde water door de leidingen terug naar HVC (Dordrecht), waar het opnieuw wordt verwarmd. Het Sliedrechtse warmtenet wordt gefaseerd aangelegd. De aansluiting op de warmtecentrale is van tijdelijke aard. In een latere fase wordt gebruikgemaakt van een aardwarmtebron.

Project gestart
In de nieuwe Staatsliedenbuurt zijn 95 woningen aangesloten op het warmtenet, 78 eengezinswoningen worden tijdens renovatie aangesloten en voor 59 andere woningen is aansluiting in ontwikkeling. In een volgende fase – die loopt van medio 2020 tot vóór 2025 – worden de 10-hoog- en 5-hoogflats van Tablis Wonen stapsgewijs aangesloten op het warmtenet. In de eerste stap worden de collectieve verwarmingen vervangen door warmteunits van HVC. In deze fase zijn er nog géén gevolgen voor de bewoners. Tijdens de tweede stap worden de flats beter geïsoleerd, wordt dubbel glas geplaatst of vervangen. Tevens worden leidingen en radiatoren aangepast voor aansluiting op het warmtenet en wordt geleidelijk overgestapt op elektrisch koken. De overige woningen van Tablis Wonen in Sliedrecht-Oost worden ook vóór 2025 op dezelfde wijze aangepast.

2 gedachten over “Mega-energieproject ‘Sliedrecht-Oost Aardgasvrij’ brengt velen op de been”

  1. Wordt er inderdaad niet naar andere mogelijkheden gekeken, of zijn die (nog) niet beschikbaar, dan wel: te kostbaar?
    Wat communiceert de gemeente/de woningbouwvereniging daarover?

  2. Er zijn inderdaad andere mogelijkheden zoals waterstof maar daar word niet naar gekeken. Mensen moeten nog armer worden!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld