Meeste fracties zien herontwikkeling zitten; D66 staat nog niet te juichen

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De raadsfracties spraken zich dinsdagavond 23 november 2021 uit over de plannen voor de herstructurering van het Burgemeester Winklerplein. Niet elke partij staat nog te juichen, omdat een aantal zaken nog niet rond zijn en zorgen baren. D66 Sliedrecht zegt dat er nog geen overeenkomst is met Aldi of met de eigenaren van gebouw C (daar waar nu een Chinees restaurant zit – red.). Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) portefeuillehouder Burgemeester Winklerplein vond het een ‘wonderlijke’ woordvoering. 

Fractievoorzitter René de Munck (D66): “Het college is wel rond, maar de partijen die meedoen hebben de zaken niet voor elkaar. Ik noem Aldi, de aankopen van blok C zijn niet rond en de financiële consequentie is ook niet bekend. Dat vind ik een gevaarlijk iets onder dit plan.” (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Parkeren en fietsen
Het CDA is tevreden over het plan. Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA): “Wij zien een mooie spreiding van de supermarkten, waarbij het plein mooi in evenwicht ligt. En wij zien een mooie hoeveelheid woningen wat gebouwd moet gaan worden, waarmee ook binnenstedelijk mooie, nieuwe woningen gebouwd worden, waaronder woningen tot de € 300.000,-. Maar we zijn er nog niet.” Dunsbergen noemde het parkeren, de verkeersstromen en de focus op de fiets. Dunsbergen: “Als CDA hebben wij dat toetsingskader ook als uitgangspunt genomen. Wij zien in het stuk, specifiek de stedenbouwkundige randvoorwaarden, dat het aantal parkeerplaatsen bepaald is aan de hand van die
nota. We zien drie ontsluiting, bij de Simon Stevinstraat, de Rembrandtlaan en de prof. Zeemanlaan. Daar zijn wij tevreden over. Dit kan op onze steun rekenen. In deze tijd, waarin duurzaamheid voorop staat, moet meer aandacht zijn voor de fiets. Daarom zijn wij blij dat hier ruime aandacht voor is in het plan. Dit willen wij ook benadrukken. Wij vinden eigenlijk dat het plein zo ingericht moet zijn dat je met de fiets sneller heen en weer gaat, dan met de auto.” Het CDA ziet ook liever geen bevoorradingsvrachtwagens voor de supermarkten in de toekomst over het Burgemeester Winklerplein rijden. CDA lanceerde ook een idee voor een Largas-rotonde in de Rembrandtlaan. Partijen hoorden het CDA-plan aan. De VVD wil zo’n plan niet koppelen aan het BW-plein. 

Niet rond
D66 Sliedrecht was minder positief, “Het is niet de eerste keer dat een college meldt dat ze rond zijn. Waarom niet? Het college is wel rond, maar de partijen die meedoen hebben de zaken niet voor elkaar. Ik noem Aldi, de aankopen van blok C zijn niet rond en de financiële consequentie is ook niet bekend. Dat vind ik een gevaarlijk iets onder dit plan. Het college heeft gekozen om met ontwikkelaar De Windroos verder te gaan”, sprak fractievoorzitter René de Munck (D66). De partij vraagt zich af of het herontwikkelen tot uitvoer kan komen. Wethouder Vat noemde het een ‘wonderlijke’ woordvoering. “Dat klopt. We hebben met vastgoedeigenaren aan tafel gezeten. Die wilden een plan zien en daarom hebben we tot op heden geen concreet voorstel kunnen doen, Als u in december er een klap op geeft, gaan we met vastgoedeigenaren in gesprek te gaan. Wij gaan als gemeente niet over een kleur van de supermarkt. Ja, we zijn voor een Aldi. We willen als gemeente er tussenuit blijven.” 

Prima stuk
Bij de VVD Sliedrecht snappen ze wel de beredenering. Er was wel een maar. “U verzet de kaders. Laten we blij dat we dit kunnen realiseren. Wat ons de toekomst brengen moge, we zullen het zien”, aldu fractievoorzitter Roelandt Bijderwieden. D66 wil een getekende overeenkomst zien met Aldi en met pandeigenaren Blok C. Bijderwieden: “We vinden het van dermate groot belang dat het plan doorgaat. We zijn voor een goede ontsluiting. Wat ons betreft, is het een prima stuk.”

Mooi plan
Fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie) vertelde dat zijn partij voor de herontwikkeling is van het BW-plein. “We moeten een plan hebben, dat gedragen wordt door alle partijen. Het enige waren geluiden van omwonenden. Half november was er een bewonersavond, waar iedereen antwoorden kreeg op vragen. Het was een prima avond. Dit is hoe je samen een mooi plan realiseert”, aldus Paas, die ook hun eigen wethouder Piet Vat (en portefeuillehouder Burgemeester Winklerplein – red.) roemde voor zijn inzet. “De nota die nu voorligt, vinden wij prima”, aldus Paas, die ook de fietsveiligheid noemde met onder meer vrijliggende fietspaden. SGP-ChristenUnie hoopt in de toekomst op een groen plein zonder de kiosken. “Ik doe een oproep aan de eigenaren om mee te denken over een mooi plein”,sprak Paas, die namens zijn fractie vertelde eventueel extra geld voor aankoop uit te trekken om de kiosken te verwerven, VVD ondersteunde dit plan om de eigenaren toch nog te ‘verleiden’. 

Geld en inwoners
PRO Sliedrecht meldde dat er onderdelen zijn die ‘schuren’ met hun principes. Fractievoorzitter Mark Verheul (PRO Sliedrecht) vond dat de inspraak en participatie van inwoners te laat is gekomen. Verheul vond dat de inwoners te laat betrokken zijn bij de herontwikkelingsplannen. Ook stoorde het Verheul dat een deel van het geld bestemd voor aankoop van de kiosken nu lijkt te worden gebruikt door het college voor andere doeleinden. “De kiosken hoeven niet weg. We hebben het college een krediet beschikbaar gesteld en nu deels anders wordt gebruikt. Dat moet met een raadsvoorstel”, vond Verheul. PRO Sliedrecht wilde ook de toezegging dat onder andere de kermis en markt terug komt op het BW-plein. “Het antwoord is ‘ja’ hierop”, sprak wethouder Vat. PRO Sliedrecht kan zich ook vinden in de hoogbouw. “Beter een extra bouwlaag, dan bouwen in onze mooie polder”, aldus Verheul.  

Dichterbij
Fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA) vond dat het plan meer in evenwicht is gebracht en voldoende tegemoet komt aan de opdracht. “Het moet er nu maar eens van komen. Dichterbij zijn we nog niet eerder geweest”, verwoordde Van der Plas. 

Hamerslag meg stemverklaring
Het plan komt in de raad van dinsdag 14 december 2021 als hamerslag met stemverklaring van PRO Sliedrecht in de gemeenteraad. 

6 gedachten over “Meeste fracties zien herontwikkeling zitten; D66 staat nog niet te juichen”

 1. Dank voor de toelichting heer de Wild.
  Wat een rare draai van de raad om nu wel met deze hoogbouw in te willen stemmen.

 2. Volgens het plan komt er geen parkeergarage, maar een parkeerdak. Gebouw C is nog geen eigendom van de gemeente. Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering en was ons al gemeld door één van de eigenaren.

 3. In de huidige plannen wordt het een gebouw (blok C) van 11(!) verdiepingen. Ik vind dat de raadsfracties hier erg snel hun goedkeuring over uitspreken terwijl er alleen plaatjes vanaf het Winklerplein worden getoond. Wat kunnen we verwachten aan de achterzijde van deze kolos? Op de plaats waar nu een vijver/gras/groen is kijken we straks tegen een parkeergarage. En ondanks deze parkeergarage zijn er in het plan veel te weinig parkeerplaatsen voor het aantal nieuw te bouwen appartementen.

 4. Vraag: is de bouw zoals gepland nu wel of niet hoger dan de kerktoren?
  Ik meen in het verleden iets gelezen te hebben over max 6 of 7 verdiepingen..
  Hoger vond de raad toen niet acceptabel dacht ik….

 5. Er mag zéker eens goed gekeken worden naar de verkeersstromen en parkeergelegenheden. Hebben de partijen nog besef dat het vrachtverkeer van de Jumbo/Kerkbuurt ook nog ergens heen moeten kunnen?
  Er bestaat nog meer als het Winklerplein. Wegen afsluiten kan mooi zijn maar het moet wel ergens heen. De omliggende straten zijn te klein voor het steeds zwaarder wordene vrachtverkeer. Deze straten zijn nu al overbelast.
  Overbelast van het snelle zware verkeer en parkeergelegenheid.
  De oppositiepartijen zijn niet wakker om dit scherp te zien.

 6. Wat een vergissing van Mark Verheul: “Beter een extra bouwlaag, dan bouwen in onze mooie polder”.
  Het gaat gewoon allebei gebeuren. Dus bouwen in de polder (waar PRO Sliedrecht zich vanaf de oprichting in 1974 tegen verzette) en hoger dan de kerktoren. Heel eerlijk? Ik heb er geen woorden meer voor.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld