Medailles geboren Sliedrechters op Olympische Spelen

SLIEDRECHT – Met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (Brazilië) die vrijdagavond 5 augustus 2016 beginnen, voelen we ook weer de koorts in Sliedrecht. Twee geboren Sliedrechters wonnen ooit medailles op de Spelen. 

Kniebroek en vest met handschoen en sabel. Klaar voor de Spelen in 1928 in Amsterdam. Henri Wijnoldy-Daniëls is de derde van rechts. 

Henri Wijnoldy-Daniëls (Spelen van 1920 en 1924) is niet meer onder ons. Daniël Mensch (Spelen van 1978) werkt tegenwoordig als orthopedisch chirurg in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. 

Wynoldy
Henri Jacob Marie Wijnoldy-Daniëls (Sliedrecht, 26-11-1889) kwam uit bij het schermen (sabel-team). In 1918 werd hij Nederlands Kampioen (Degen). Tijdens de Zomerspelen VII in Antwerpen (België) in 1920 won hij met het Nederlandse team (bestaande verder uit: Willem van Blijenburgh, Louis Delaunoij, Jetze Doorman, Arie de Jong, Jan van der Wiel en Salomon Zeldenrust) brons. Vier jaar later kwam hij uit op de Zomerspelen VIII in Parijs (Frankrijk) werd hij opnieuw derde met het Nederlandse team (verder bestaande uit: Jetze Doorman, Maarten Hendrik van Dulm, Arie de Jong, Hendrik Scherpenhuijzen en Jan van der Wiel), goed voor een bronzenplak. De militair Henri Wijnoldy-Daniëls nam ook deel aan de Zomerspelen van 1928 in Amsterdam, maar daar was geen prijs voor hem weggelegd. Hij was een goede schermer. In 1921 en 1923 won hij met de sabel individueel brons op het WK. Henri Wijnoldy-Daniëls overleed op 20 augustus 1932 in de Normandische badplaats Cabourg (Frankrijk).

Mensch
Tachtig jaar later zou opnieuw een geboren Sliedrechter met een medaille gewonnen op de Olympische Spelen naar huis komen. Daniël Mensch (Sliedrecht, 4-10-1978) won zilver bij het roeien tijdens de Zomerspelen XXVIII in 2004 in Athene (Griekenland). De (toen) student geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, werd in 1998 lid van de Maastrichtse Studenten Roeivereniging Saurus. Hij maakte deel uit van de Holland Acht. Hij woonde toen niet meer in Sliedrecht. In Dussen werd hij gehuldigd. Vier jaar later, in 2008, zou hij weer naar de Olympische Spelen gaan, deze keer in Peking (China). Maar hij zit niet bij de voorselectie. Hij was een jaar daarvoor, in 2007, geholpen aan een hernia en nog onvoldoende hersteld. Inmiddels is de sport zijn ‘ding’ niet meer. De 2 meter lange Mensch werkt sinds half juni 2015 in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede als chef de clinique orthopedie, na een loopbaan op meerdere plaatsen in Nederland. 

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld