Marchesini vertrekt bij woningcorporatie Tablis Wonen

SLIEDRECHT – Directeur-bestuurder Liesbeth Marchesini verlaat met ingang van maandag 1 januari 2024 na ruim zeven jaar woningcorporatie Tablis Wonen. Zij draagt dan het stokje over aan Roeland Kreeft.

Liesbeth Marchesini volgde 1 september 2016 Henk Gravesteijn op als directeur-bestuurder. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

Marchesini was onder meer bestuurder van Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland. Later vertrok ze naar Mitros, de woningcorporatie in Utrecht en Nieuwegein en toen naar Sliedrecht. Toen Marchesini begon stond Tablis Wonen aan de vooravond van een nieuwe fase in haar bestaan. In Marchesini vonden ze iemand die fris tegen de organisatie kon aankijken. Ze profiteerde van het werk van haar voorganger Henk Gravesteijn, die de woningcorporatie tot een belangrijke netwerkspeler in gemeenten in deze regio maakte. Onder Marchesini zijn flinke stappen gezet over vernieuwing van wijken (denk aan de Staatsliedenbuurt) en verduurzaming. Ze neemt dinsdag 12 december 2023 afscheid.

16 gedachten over “Marchesini vertrekt bij woningcorporatie Tablis Wonen”

 1. In de jaarverslagen valt te lezen dat er een reorganistaie is geweest in 2017. Ze gingen van 50 naar 41 medewerkers. Nu lees ik dat technische dienst ook weg moet.
  Verder heb ik gelezen dat bijv. in 2021 € 2.307.000 minder aan onderhoud is besteed dan begroot en dat door andere kwaliteitskeuzes te maken de werkelijke kosten lager zijn. En dat terwijl op andere plaatsen de bouwkosten juist veel hoger waren dan begroot.
  Als laatste wil ik opmerken dat in de jaarverslagen valt te lezen dat de huurders steeds lagere cijfers geven aan de corporatie.

  Hoewel het bijna 2024 is, zijn er nog steeds geen gegevens over 2022 te vinden. Zit de raad van toezicht te slapen? Of zijn ze de aanstichter hiervan en gaat/moet deze bestuurder daarom weg? Wanneer komt de huurdersvereniging in actie? En wordt de opdracht aan de nieuwe bestuurder?

  Het wordt tijd dat er openheid van zaken komt.

 2. Zomaar een overpeinzing

  Willem Dreespark blijft park

  Op oude schoolgebouw komen woningen met passende hoogte

  Op de huidige korfbalvelden en ijsbaan (verhuizen naar Noord) komen Tablis woningen ivm de grote sloopplannen die ze hebben en er komen jongeren woningen en senioren woningen.

  Leuk in centrum wonen. Jong wordt leuker door met senioren om te gaan. Senioren minder eenzaam door met jongeren om te gaan.

  Een fietstunnel naar Sliedrecht noord.

  Zwembad en Partycentrum De Lockhorst blijven bestaan…

 3. Beste Herber Wink,
  Ik begrijp u echt helemaal!
  Bij ons is er ook geen bewonerscommissie meer. Het houdt geen stand.
  Het is maar in je eentje Tablis Wonen duidelijk maken dat het huren ver onder de maat is.
  Wat Waardeburgh betreft hebben we keuze in zorg. Dat ze zakelijk met elkaar betrokken zijn is iets wat niet zou mogen. Ze begrijpen niet dat een zorginstelling niet op de stoel kan gaan zitten van een verhuurder. Dat is totaal iets anders. Daarmee doen ze ook elkaars naam tekort. Maar dat zien ze niet.

  U heeft helemaal gelijk hoor! Een nieuwe bestuurder moet de onvrede ook zeker weten.
  Mevr. Marchesini neemt zogezegd straks afscheid maar ze is al 9 maanden in een nieuwe functie in Zeist. Dat zegt iets over haar betrokkenheid in Sliedrecht.
  Ze moeten eens stoppen met alleen te kijken naar “besturen” voor hun eigen carrière. Ze moeten eens naast de huurders gaan staan. Ze gebruiken graag het woord participatie maar ze zetten ons iedere keer buiten spel.
  Dat is niet wat participatie betekend. Ze gebruiken het woord om alles bij ons te dumpen wat problemen zijn.
  Meelopen met hun is echt niet de oplossing om het huren te verbeteren. Maar er tegenin durven te gaan waar het nodig is met als doel verbetering en rechtvaardigheid.

  De huurders zullen Zuid Holland Zuid moeten kunnen vinden bij klachten die niet tot een oplossing komen. Zulke adviezen zou van Slim Wonen moeten komen.

  Dankuwel Herber Wink!
  Ik begrijp u helemaal hoor!
  Ik strijd ook in m’n eentje wat ik blijf doen als ik onrecht zie.
  Dan klim ik echt in de mail.
  Echter moeten we ook onze gezondheid niet vergeten. Want dat gebeurd eigenlijk teveel.

  Hartelijke groetjes en we lezen de ontwikkelingen weer op Sliedrecht24, Jeannette

 4. Beste Jeannette de Groot.
  Ik wil niks meer met de bewonerscommissie van het Rondeel te maken hebben. Met een ander bestuur had ik mij graag hard willen maken voor een gezamenlijk collectief. Zodat de bewoners daar op konden bouwen en de commissies veel sterker waren. Alleen zo krijg je Tablis en Waardeburch op de knieën. Maar nu de ratten allemaal het schip hebben verlaten, en er een nieuw bewind komt bij Tablis moeten alle bewonerscommissies zich hard opstellen. De nieuwe hoofdman van Tablis zal graag met een schone lei willen beginnen. Zorg dat hij gelijk met zijn neus op de feiten wordt gedrukt.
  Nogmaals ik had jullie graag bijgestaan. Maar dan met een ander bestuur.

  Sterkte en groetjes van Heb (Herber) Wink.

 5. Dankuwel Herber Wink dat u zo goed opkomt! U heeft het heel goed in de gaten en de juiste empathie wat zulke incidenten voor mensen betekenen.
  Schokkend om het incident van uw medehuurder te lezen die in Amerika was. Maar zo is het! Een huis hoor thuis te zijn, maakt niks uit of je huurder bent of koper. Je hoort je veilig te voelen in je huis waar je spullen staan, je privéleven is.
  De loper schijnt weg te zijn, maar het volledige vertrouwen is er niet.
  Waardeburgh gaat veel te nonchalant om met het alarmsysteem en wie hun cliënten eigenlijk zijn.
  Ze voelen zich aangevallen als ze kritiek krijgen. Zo kom je er nooit.

  Het is te hopen Herber Wink dat de burgemeester, de wethouders en de gemeenteraad ook meelezen. Want meer sociale huurwoningen moet een organisatie wél aankunnen.
  Zoals het nu gaat, redden ze het echt niet.

  Vorige week werd het trottoir weer opengegooid door…?? Niks in de mededelingenkast te lezen.
  Een oudere mevrouw viel bijna over de ongelijke tegels.
  Toen ik aan Tablis Wonen vroeg of ze er iets van wisten, wisten ze van niks. Het was echt klem voor de ingang.
  Ik had deze werknemers niet gezien toen het gebeurde.
  Later bleek het Delta te zijn, ik wees hem op de ongelijke tegels.
  Antwoord was ” no, no, you have to call de gemeente, we work until this stone…” Dan gaan we steggelen over welke stenen bij wie hoort! Wat moeten vooral oudere van 80+ en 90+ hiermee? Er zit totaal geen samenwerking tussen de partijen.
  Bladblazen hoort niet bij Tablis Wonen maar ook niet bij de gemeente. Gevaarlijk glad op sommige plekken.

  Er zijn zulke leuke dingen te bedenken om de leefbaarheid naar een hoger niveau te brengen. Iets wat helemaal niet veel hoeft te kosten. Maar nee….het kan niet.

  Over humor gesproken….ondanks alles hebben we nog steeds humor. Maar dan moet je niet aan huren denken…want dat is echt niet om te lachen.
  Wees als organisatie blij dat we gefrustreerd zijn, het is een teken dat we dit niet tolereren.
  We eisen verbetering Slim Wonen.
  Iets waar Slim Wonen voor open hoort te staan.

  Dus burgemeester, wethouders, beleidsmedewerkers, gemeenteraad maar ook Tablis Wonen neem uw huurders, uw inwoners serieus voor positief vooruit met elkaar!
  Wij hebben echt alle reden tot wantrouwen, boosheid en teleurstelling. Doe iets met de klachten.

 6. Mijnheer J. van der Linden.
  U heeft het over humor, en negatieven opstelling van dames.
  Ik zal u even vertellen wat deze dames voor de huurders betekenen. U zelf moet u schamen als u niet weet waar u over praat. Ik haal even Jeannette de Groot aan. Weet u wat zij voor de huurders betekend.(…) Nee.(…) Want dan doet u deze uitlating niet. Doe u wel eens wat voor algemeen belang van de huurders? Volgens mij niet. Dus u weet niet waar u over praat. Ik zal u even wat humor geven. Mijn mede lid van de bewonerscommissie Rondeel zat in Amerika. Toen volgens Waardeburch alarm bij hem afging. (Hij had helemaal geen alarm.) De politie werd erbij gehaald en met grote kracht werd door de politie het zijraam naast zijn deur ingeslagen. Nadat er na controle niemand aanwezig bleek te zijn werd er de ander dag een houten plaat voor het raam getimmerd door Tablis. Maar er was wel een alarm afgegaan…..Bij de buren…..Toen de heer uit Amerika thuis kwam wist hij niet wat hij zag. Het glas lag gewoon nog door heel de gang, en de houten plaat zat gewoon nog voor het raam. Er is bij ons op de galerij een alleen staande dame waar 3 maanden geleden door een monteur een foutje is gemaakt waardoor er een grote scheur in het raam zit. Ja u leest het goed. 3 MAANDEN. Ze heeft al diversen keren contact opgenomen met Tablis. Dan is het raam nog niet klaar. Dan is er een leveringsprobleem. Wilt u nog meer HUMOR. Dat is nu onze verhuurder. Als u nog meer humor wilt. Verzoek ik u eens bij de bewoners van de Tuinfluiter te gaan kijken. Of bij het vuilnisputje van Tablis Deltaborg. U kan ook even bij Sliedrecht 24 informeren. Ik denk dat ook een ordner vol van Tablis hebben.
  Tot zover uw humor.

 7. Dankuwel voor uw woorden Herber Wink! Het doet me goed uw reactie te lezen.

  Mij was destijds verteld door Tablis Wonen dat Waardeburgh was aangesteld als “beheerder” voor de recreatiezaaltjes.
  Waardeburgh hoeft hiervoor €0,00 huur te betalen en ook de elektra is gratis voor hun in ruil voor taak als beheerder. Tablis Wonen betaald. Mijn bezorgdheid was enige jaren dat wij als bewoners de rekening kregen.
  Waardeburgh keek totaal niet om hoe de laatste het zaaltje achterliet. Dus het was weggegooid geld om de verwarming aan te laten staan.
  Ik ging iedere keer op inspectie om de boel uit te draaien.
  Nul bedankje gekregen hiervoor van Tablis Wonen of Waardeburgh.
  De gasrekening interesseerde ze beide geen malle moer.
  Ook in deze dure tijd niet.
  Onbegrijpelijk en dan met een verhaal komen over “verduurzaming”.

  Begin van het jaar hadden we het idee om koffie te schenken voor wat gezelligheid voor de mensen.
  Precies op de gereserveerde tijd kwam Waardeburgh binnen.
  Deze mevrouw droeg geen uniform, kon zich niet identificeren maar ze claimde dat ze daar een bespreking hadden.
  Terwijl de huismeester het zaaltje had gereserveerd voor €45,- te betalen aan Waardeburgh.
  Ik heb flink moeten praten dat het zaaltje op dat moment voor de bewoners was. Maar de middag was niet leuk begonnen. Deze mevrouw bleef zeker 3 kwartier bezig om ons eruit te krijgen.
  Toen was de maat vol. Tablis Wonen zoekt het maar uit met “betrokkenheid van huurders voor hun woonomgeving”. Tablis Wonen zou met gemak de regels kunnen aanpassen. Maar ze willen niet.

  Een paar jaar geleden gaf ik dit probleem aan bij mevr. Marchesini.
  Ze liep weg en zei…”ik snap Waardeburgh wel”.
  Daar stond ik. Waardeburgh doet activiteiten voor geld, puur geld.
  Het wordt alleen zakelijk bekeken, een schande dat ze dit doen en blijven doen.
  Samenwerken kan mooi zijn maar wat deze 2 organisaties doen is mensen tegen elkaar opzetten, mensen uitsluiten, macht spelletjes spelen terwijl de eenzaamheid onder de mensen best groot is.

  U Herber Wink had wel een stevige bewonerscommissie met Jan Wieman. Sorry dat ik de andere 2 heren niet ken. Jan Wieman heb ik gekend vanuit m’n werk.
  In ons complex is het vormen van een bewonerscommissie zeer moeilijk. Hoe het werkt in andere complexen weet ik helaas niet.
  Ik had al gedacht aan een podcast met Tablis Wonen door Sliedrecht24. Maar een tweede huurder is in mijn woonomgeving moeilijk te vinden.

  Als het in mijn vermogen zou liggen om met andere huurders het betere te bereiken dan zou ik daar best voor open staan.
  Slim Wonen hebben ook nog eens tegen. Ze houden niet zo van verandering.
  De reactie van Jan Schipper zegt ook alles. Goede werknemers die met hart en ziel voor de huurders werkzaam waren, zijn gewieberd.
  Er zijn echt nog wel sympathieke werknemers, maar wat hebben deze mensen te zeggen….het is ook hun baan wat ze nodig hebben.

  Wij begrijpen elkaar Herber Wink betreft Tablis Wonen. Dit zijn echt nog niet de laatste woorden over Tablis.
  Een gemeenteraad zal Tablis Wonen toch ook uit kunnen nodigen betreft de drastische plannen voor Sliedrecht? De kans voor openheid, elkaar vinden, verbinding zoeken met elkaar….
  Maar zover zou het wel nooit komen.
  In heel Sliedrecht zijn klachten te horen betreft het huren bij Tablis Wonen.

 8. In het verleden hebben we een keer met alle bewonerscommissies voor elkaar gekregen dat we een stamppot buffet hebben gekregen in de Lockhorst . Met als reden. Met elkaar in contact te komen, en de problemen gezamenlijk met Sim wonen, en Tablis wonen te bespreken. De afspraak was dit jaarlijks te herhalen. Dat is Slim wonen, en Tablis wonen zo slecht bevallen dat ze het nooit meer hebben durver herhalen. Dan kan je zien dat macht van bewonerscommissies gekoppeld meer teweeg brengt. Dan apart een probleem proberen door tablis heen te duwen. Dus mijn raad als oud commissie lid is dan ook. Ga eens als bewonerscommissies om de tafel zitten. Of koppel verschillende bewonerscommissies. Maar ga elkaar sterk maken. Dan krijg je ook macht. Ik denk dat Jeannette de Groot daar de aangewezen persoon voor is. Ik zou aanraden dit eens met de afdeling huurbelang van Tablis te overleggen. Maar eerst eens met elkaar kennismaken.
  Samenwerking geeft macht en kracht. Sloop die muur van Sim wonen en Tablis.

 9. Ik zelf heeft met Jan Wieman, Eef Nederlof, en Wim Vroege in de bewonerscommissie van het Rondeel gezeten. Wij hebben veel voor onze bewoners voor elkaar gekregen. Maar het was iedere keer een gevecht. Maar wij gaven niet op. Onder andere de sleutel affaire. Niet ingeschreven bij zorgverlener Waardeburgh. Geen woning van Tablis. Wij hebben toen Tablis beschuldigd van kartelvorming met Waardeburgh. Over het verhuur van de recreatie ruimtes maar te zwijgen. Die worden verhuurd door; Daar is tie weer???? Waardenburgh. Nooit hebben we kunnen achterhalen hoeveel huur Waardeburgh voor deze ruimtes betaald. Ook niet of ze meebetalen aan elektra algemeen gebruik. Gelukkig hebben wij een vrij nieuw gebouw (het Rondeel) dus weinig mankementen. Maar als ik naar nadere gebouwen kijk. Is het echt een drama. Ook het door onze strot geduwde warmtenet is een hangijzer wat handen vol met geld kost en gaat kosten. Maar de ratten hebben het schip verlaten. De volgende directie mag puinruimen. Of zorgen voor meer puin. Daar ben ik het bangst voor. In de 10 hoog flats hebben ze een woning voor algemeen gebruik. Zeg maar gerust een klachten huis. Zo erg is het daar. Zo kan ik nog wel 10 A4 tjes volschrijven.
  Ik Kan mij helemaal in het woord van Jeannette de Groot vinden. In het verleden hadden wij met regelmaat op Sliedrecht 24 contact. Over deze verloren verhuurder.

 10. Het College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad van ons Sliedrecht dat te nauwe banden heeft met Tablis wonen ,welke TE grote invloed heeft op het woonbeleid en leven in ons dorp en het beleid lijkt te bepalen , adviseer ik om eens verder te kijken. Dat kan bijvoorbeeld door eens te kijken en in zee te gaan met bijvoorbeeld Woonkracht10 , maar dan zo om onafhankelijk van bouwvereniging of stichting en eigen baas te blijven in ons aller Sliedrecht !

 11. Weer een nieuw persoon. ??? Na de fusie tussen wonigbouw vereniging
  De Waert en Banienoe is het bergafwaarts gegaan.
  Alles moest anders de Technise Dienst loop op haar laatste benen .!?
  De huurders zijn daar wel de dupe van!
  Wel steeds de huren omhoog, maar service is vaak flink onder de maat!
  Weer een nieuwe aan het roer.
  Hopelijk ziet hij het in dat dit zo niet kan.
  Zelf jaren werknemer geweest en op een smerige manier afgeserveerd.

 12. J. van der Linden, ik wil u geen negatieve reactie geven. Dat is de bedoeling niet van reacties geven.
  Toch wil ik iets kwijt over sociale omgang.
  Tablis Wonen heeft complexen waar een zaaltje is om elkaar te ontmoeten. Bij ons zit het zaaltje op slot en kunnen alleen naar binnen via Waardeburgh met een van rekening €45,- .
  Vorig jaar hadden we nog een Sinterklaasmiddag. Door tegenwerking is dit weer voorbij.
  Dit door organisaties. En dan hou ik het netjes om niet alles te benoemen. Maar dan willen vrijwilligers zich inzetten voor “de sociale omgang”.
  In dit bericht staat dat mevr. Marchesini eerst werkzaam was in Utrecht. Dat is met Sliedrecht geen vergelijk. Maar we hebben het wel ervaren.
  Er zitten nog steeds mensen met lekkage, met open kieren zodat je naar buiten kunt kijken, dit 2 jaar na de renovatie. Het betreft zieke en oudere mensen. Hoe sociaal is dit dan? Ik doe nog steeds m’n best voor deze mensen.
  En dan de Sliedrechters die op een huurwoning wachten waar geen uitzicht voor is.
  U heeft gelijk dat positiviteit beter is, maar de waarheid mag niet verzwegen worden. Boeken zou ik kunnen schrijven. Wat dacht u van “de loper” destijds? Een zorginstelling kon te pas en onpas in woningen die geen cliënt waren.

  Dankzij de berichten op Sliedrecht 24 hebben we best wat voor elkaar gekregen. Wat niet lukte met continu contact zoeken met Tablis Wonen. Ze gaven zelf niet thuis. Pas na een bericht op Sliedrecht 24 kwam een reactie van Tablis Wonen op problemen.
  Soms heftige uitzichtloze problemen waarvoor mensen iedere maand netjes huur betalen.
  Tja….dat zijn niet altijd de leuke dingen dat klopt. Maar het is helaas de werkelijkheid.

 13. Dames met altijd alleen maar negatieve aanmerkingen en aanvallen op personen, behalve op jezelf, hebben jullie, denk ik weinig begrepen van sociale omgang met elkaar. Probeer eens wat humor, dan krijg je ook zelf een beter leven.

 14. Een nu gepensioneerde werknemer van Tablis Wonen gaf al een paar jaar geleden mevr. Marchesini meerdere keren aan dat Sliedrecht geen Utrecht is.
  Ze vergeleek het wonen in Sliedrecht steeds met Utrecht.
  Het is nu ook te lezen dat mevr. Marchesini vanuit Utrecht in Sliedrecht ging werken.
  Daar zit het al scheef.
  Hopelijk gaat het met een nieuwe directie niet nog verder achteruit.
  Desondanks de onvrede wens ik mevr. Marchesini het beste verder.

 15. Haast gehad met doorvoeren bouwen voor Tablis Wonen in het Willem Dreespark?

  Leuk afscheidscadeau, ik denk niet dat ze in Sliedrecht woont?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld