Lokale omroep wil bezuinigen op huisvesting

SLIEDRECHT – Stichting MerweRadio wil bezuinigen op de huisvestingskosten. Deze moeten omlaag naar € 13.500,– of minder ‘om investeren mogelijk te maken’, stelt de omroep. Dat blijkt uit het ‘Beleidsplan (begroting) 2016 / 2017, ter ondersteuning van de jaarlijks doorlopende subsidieaanvraag’, dat de gemeente Sliedrecht openbaar heeft gemaakt. Voorzitter Riny Mourik heeft het ingediende stuk van de in september dit jaar 25 jaar uitzendende lokale omroep overigens niet correct ondertekend. 

Nu huurt de lokale omroep voor de gemeenten Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam ruimten in het raadhuis van de gemeente Sliedrecht. Met de wens voor lagere huurkosten is het de vraag of de omroep nog wel in het raadhuis kan of wil blijven. Het omroepbestuur bericht in de begroting: “Er loopt een onderzoek binnen Merweradio om de huisvestingskosten verder terug te brengen, omdat dit de enige bezuinigingsmogelijkheid is. Huisvestingskosten zijn op dit moment nog niet bekend en dient als stelpost gezien te worden.”

Afhankelijk
Duidelijk is dat de inkomsten voor de lokale omroep niet groot zijn. Het bestuur geeft dat ook ruiterlijk toe vooral afhankelijk te zijn van de gemeenten. “Lokale omroepen zijn meer dan ooit afhankelijk van door de overheid vastgestelde geldstromen en kunnen niet anders dan dit, integraal, aan beide kanten van de begroting te bekijken en afwegen. Er wordt een beroep gedaan op de zorgplicht van de Gemeenten voor Lokale Omroepen, als in de Mediawet vastgelegd”, stelt Mourik. De omroepvoorzitter maakt al tientallen jaren deel uit van het zelfbenoemde bestuur, waarin hij ook jaren secretaris was.

Reclame
Uit reclame zou geld kunnen komen. De omroep is sinds kort bij enkele kabelmaatschappijen waaronder Ziggo met tv digitaal te ontvangen, maar het lokale omroepkanaal zit ‘weggestopt’ op een niet-interessante plaats om te adverteren en beeld- en geluidskwaliteit verschillen met professionele zenders. Een lastenverzwaring volgens de omroep van € 5.000,–. Ook de continuïteit met vrijwilligers is een ding, al zegt de omroep (al jaren) in de stukken over 150 medewerkers te beschikken. Toch hoopt de omroep dat de tv-digitalisering meer inkomsten gaat opleveren. Ook hopen ze dat oude adverteerders terugkomen, want het aantal bedrijven dat nu reclame maakt is op één hand te tellen. De cijfers die in de begroting worden genoemd zijn verwachtingen, die geen enkele zekerheid bieden voor de Stichting MerweRTV (opgericht 27 juni 1990 en op 7 september 1991 begonnen met uitzendingen onder de naam Radio Sliedrecht-red.).

Onvoldoende enthousiasme
In het begrotingsstuk deelt het omroepbestuur af en toe een speldenprik uit of wordt een opmerking gemaakt. “Voor 2017 is de tv-overeenkomst niet meer meegenomen omdat in gesprekken met B & W Sliedrecht tot nu toe onvoldoende enthousiasme is vastgesteld”, valt bijvoorbeeld te lezen. Niet duidelijk is wat de omroep daarmee wil aangeven. Juist nu tv-digitalisering kortgeleden is gerealiseerd, valt de opmerking wat lastig te plaatsen. Verder meldt de omroep geen samenwerking in een streekomroep, een wens van staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Media. Wel schrijft de stichting MerweRadio: “Doel blijft binnen deze nieuwe kaders om de sterke punten van de lokale omroepen in de Alblasserwaard een positieve optelsom te maken in een Streekomroep. En te vermijden dat de tekortkomingen bij de buren overslaan naar de grootste lokale omroep in de Alblasserwaard, Merweradio, voor Sliedrecht en Hardinxveld.”  

Onjuist
Voorzitter Riny Mourik van de stichting MerweRadio (de naam is ook niet omgezet in Stichting MerweRTV-red.) ondertekent het begrotingsstuk naar de gemeente Sliedrecht op woensdag 20 april 2016 vanuit Guangzhou in China (hij was vast voor zijn werk in het buitenland – red.) als ‘publieke mediainstelling voor Graafstroom, Hardinxveld en Sliedrecht’. Afgezien van het feit dat de gemeente Graafstroom niet meer bestaat (per 1 januari 2013 heeft er een gemeentelijke herindeling plaatsgevonden, waarbij de gemeenten Nieuw-Lekkerland, Liesveld en Graafstroom zijn gefuseerd tot de gemeente Molenwaard-red.) behoort het uitzendgebied voorheen Graafstroom volgens het Commissariaat voor de Media sinds 1 januari 2013 (in ieder geval voor een periode van 5 jaar) niet meer tot het uitzendgebied van de Stichting MerweRadio. Sliedrecht24 heeft de lokale omroep zondag 1 mei 2016 op punten om een reactie gevraagd. 

3 gedachten over “Lokale omroep wil bezuinigen op huisvesting”

  1. Wij zijn geen VVV, Jan. -:)))
    Ook beschikken we niet over een glazen bol.

    Radio Unique was een piraat en piraten zijn volgens de wet verboden.

    Luister eens naar RTV Holland, dé Nederlandse internetomroep met de studio in Sliedrecht.
    Makkelijk te beluisteren: ga naar onlineradio.nl en kies links onder: RTV Holland.

    Redactie Sliedrecht24

  2. Kan er best inkomen dat men wil (c.q.) moet bezuinigen, want de uitzendingen stellen niks voor, wat een prutswerk.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld