Lokaal Sportakkoord niet tevreden over Programmabegroting 2025

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Tom Pauw, voorzitter van de stuurgroep Lokaal Sportakkoord, heeft dinsdagavond 22 oktober 2024 namens de sportvereniging in Sliedrecht kritiek geuit op de Programmabegroting 2025. Volgens hem staat ‘er heel weinig in’ over sport. “Eigenlijk hoort in een programmabegroting het doel. Wat wil je met de sport in Sliedrecht in 2025 gaan doen? Wat wij missen, wat de sport mist, is dat er concreet niets in staat”, aldus Pauw.

Tijdens het inspreken, kort na aanvang van de gemeenteraad, liet Tom Pauw weten dat het woordje ‘sport’ 47 keer wordt genoemd. “Maar dat niet verder wordt gekomen als ‘we moeten de sport stimuleren, de samenwerking tussen sportverenigingen en andere instellingen beter maken, we moeten verbinding zoeken en allerlei van dat soort terminologieën worden er genoemd”, aldus een teleurgestelde Pauw. (Foto uit video gemeente Sliedrecht)

Hij gaf de raadsleden mee bij het doornemen van de Programmabegroting 2025 ‘wat staat er nu?’. Pauw hoopt dat de raad het college gaat vragen wat het exact wil gaan doen, wat heeft de gemeente sinds het Lokaal Sportakkoord concreet gedaan aan sport en hoe wil het college sport stimuleren en staat het college er nog steeds voor dat sport een belangrijk onderdeel is van de Sliedrechtse gemeenschap.

Prioriteiten stellen
Met het oog op de besluitvorming sprak Pauw dat misschien wel moet worden geconcludeerd dat de raad, de gemeente, andere prioriteiten stelt. “Dat is misschien lastig om te zeggen. Maar misschien wel beter om te zeggen, we stellen andere prioriteiten en we doen dan wat minder aan sport. Dan alleen maar zeggen, we stimuleren, we verbinden en we maken nog eens een nota en we komen eigenlijk niet veel verder.

Ultieme doel
Raadslid Jan Pieter Verweij (SGP-ChristenUnie) vroeg Pauw welke antwoorden hij graag zou willen zien. “Al een aantal jaren vinden er discussies plaats op verschillende niveaus. Maar laat ik even praten vanuit het Lokaal Sportakkoord, dat er ook gelden nodig zijn, ook vanuit de gemeentelijke hoek zeg maar om concreet mensen neer te zetten. Of het nu gaat om buurtcoaches, verenigingsondersteuning, jongerenwerk, etc. Die concreet een aantal dingen doen in het belang en ten behoeve van de sport. Kaders, nota’s en allemaal dat soort dingen, die hebben we al zat in de loop der jaren. We hebben ook de bekende handjes nodig. Dat zou het uiteindelijke ultieme doel zijn, want je ziet bij verenigingen in toenemende mate een belasting van de vrijwilligers, of een minder aantal vrijwilligers, dus je zou moeten kijken en er zijn een heleboel voorbeelden, kijk maar in Gorinchem en in Molenlanden, waar concreet heel veel maatregelen zijn genomen. En waar je al een stap verder bent. Wil je dat of wil je niet? Dat is de concrete vraag. En om nog maar een stap verder te gaan en u mee te geven. Wij zijn eigenlijk bang dat in de toekomst, kijkend naar de bezuinigingen op landelijk niveau op sport, kijk naar de bezuinigingen die straks in 2026 komen, dat we het straks alleen maar hebben over tariefsverhoging in plaats van over de inhoud”, betoogde Pauw.

Tekst gaat verder onder foto.

Stoppen of doorgaan
Raadslid Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) stelde vast dat Pauw niet de eerste keer inspreekt over het Lokale Sportakkoord. Zij vroeg zich af of er na die tijd ‘handjes’ zijn gekomen. “Er heeft iemand ‘ja’ gezegd en daarna weer ‘nee’ gezegd. Het laatste wat ik gehoord heb, is dat er in november of december iemand zou komen. Concreet weet ik dat niet, maar dat heb ik uit een derde bron”, aldus Pauw. Visser stelde dat aan het Lokaal Sportakkoord en de uitvoering ervan ook middelen hingen. “Als er geen invulling is gegeven aan één van de twee kanten, hoe zit dat dan? Blijven de middelen beschikbaar of bent u die als stuurgroep ook kwijt?’, vroeg raadslid Visser. Pauw: “Nee, die middelen zijn er nog wel vanuit de stuurgroep, of ten behoeve van de stuurgroep of wat de stuurgroep beheert, alleen waar wij tegenaan lopen is en dat heb ik de vorige keer ook al gezegd, we willen graag maar we willen ook dat er mensen zijn die er iets mee doen. Zolang we de mensen niet hebben, zijn we een stapje verder gekomen, maar geen stappen. Dan kom je op een moment dat je zegt, wat is ons doel nog of moeten we het geld maar niet gaan verdelen onder de aangesloten sportverenigingen. En dan stoppen we er maar mee. Daar hebben we het ook al over gehad. Moeten we zo ver gaan?”

1 gedachte over “Lokaal Sportakkoord niet tevreden over Programmabegroting 2025”

  1. Bij de behandeling van de accommodatienota was hetzelfde aan de hand.
    Accommodatievisie, afwegingskader, beleidskader, vastgoedbeleid, bijlage 1,2 of 3 behandelen, of misschien toch ook bijlage 4 ? Enzovoort, enzovoort.
    Moet er nog een beeldvormende vergadering komen of een technische? Men kwam er niet uit. De raad had het er meer dan een uur druk mee. Niemand die zei dat het college gewoon broddelwerk had geleverd.
    Maar het gaat om de ruimtes die we in Sliedrecht hebben of die er moeten komen. Waar mensen samen komen. Sport, ontmoeting, activiteiten.
    Bijna geen woord over wat er nu in Elektra moet gaan gebeuren. Of straks in het verbouwde gemeentehuis.
    Laats staan over de toekomst van de multifunctionele zalen van de Lockhorst. Het college wil die slopen, tegelijk met het zwembad.
    En men heeft geen idee wat voor die zalen in de plaats moet komen. Daar schijnt een werkgroep voor benoemd te zijn.
    Maar ja : eerst een accommodatievisie.
    Wie van de raad zegt nu eens dat de keizer geen kleren aan heeft ?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld