Lijst met waardevolle bomen voor tweede keer herzien

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft de lijst van bijzonder waardevolle bomen geüpdatet. Bij de update worden bomen opgevoerd en afgevoerd. Gekapte bomen en bomen waarvoor een advies tot kappen is afgegeven,  worden afgevoerd van de lijst. Dat bericht wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid, Beheer en Openbare Ruimte.

Op de lijst van beschermde waardevolle bomen staat onder meer deze rij op de Adriaan Volkersingel. De lijst is voor het eerst vastgesteld in 2009, is geüpdatet in 2014 en krijgt met de bijgevoegde lijst zijn tweede update. De particuliere eigenaren van nieuw op de lijst geplaatste bomen zijn volgens de gemeente op de hoogte gebracht en de lijst is door de interne organisatie beoordeeld. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De huidige update is tot stand gekomen in zeer nauwe samenwerking met Stichting Sliedrecht Groen. De stichting kwam met een eerste voorstel voor de lijst. In enkele fietsronden van mensen van de stichting en gemeentelijke medewerkers gezamenlijk is vervolgens aan de hand van criteria een keuze gemaakt welke bomen op de lijst geplaatst zouden worden.

Voorwaarden
Het gaat om bomen in gemeentelijk en particulier eigendom, die vanwege hun waarde extra bescherming krijgen. De extra bescherming bestaat uit gemeentelijke boomveiligheidscontroles (BVC), een aanbod van de gemeente om financieel bij te dragen aan het onderhoud van particuliere bomen én een strengere beoordeling bij kapvergunningaanvragen (eerste wijziging Bomenverordening Sliedrecht 2009, art. 4.3). Bomen worden alleen op de lijst geplaatst als ze het (straat)beeld versterken (belangrijke boom binnen stedenbouwkundige context), zijn minimaal 50 jaar oud, verkeren bij aanwijzing in goede conditie, zijn bijzonder beeldbepalend en/òf hebben een hoge cultuurhistorische waarde en/òf hebben een hoge natuurwaarde en/of zijn zeldzaam qua soort, grootte, groeivorm of leeftijd.

Online
Op de lijst staan aanzienlijk meer bomen dan op de vorige versie van 2014. Dat komt vooral doordat complete bomenlanen en –groepen zijn toegevoegd, zoals de platanen langs de Adriaan Volkersingel, beuken langs de P.C. Hooftlaan en Kamerlingh Onneslaan en een groep lindes op het Albrechtplein. De nieuwe lijst staat hier online en wordt de komende jaren gehanteerd bij controle en onderhoud van de bomen én bij de beoordeling van kapvergunningaanvragen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld