Lezing over kunstenaar-uitvinder Jan van der Heijden

SLIEDRECHT – De Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) houdt donderdag 13 oktober 2016 een lezing in het Griendencollege, Kamerlingh Onneslaan 109. ‘Jan van der Heijden, de Leonardo da Vinci van het Noorden’, is de titel van de lezing, die om 19.30 uur begint (zaal open vanaf 19.00 uur). Gijs Brandt geeft de lezing.

Jan van der Heijden werd vooral bekend als de uitvinder of verbeteraar van de brandspuit. (Oude foto via HVS)

Leden hebben gratis toegang; niet-leden betalen 2 euro entree of worden meteen lid van de HVS. 

Uitvinder Jan van der Heijden werd 5 maart 1637 in Gorinchem geboren. Het gezin verhuisde 9 jaar later naar Amsterdam, waar Jan z’n vader zich vestigt als graanhandelaar en makelaar.

Brandspuit
Jan van der Heijden wordt leerling glasschilder en ontwikkeld zich daarna als verdienstelijk schilder en tekenaar van vooral stadsgezichten. Zijn talenten rijken verder. Zo verbeterde hij de straatverlichting, de waterhuishouding en de dijkbewaking. Vooral werd hij bekend als de uitvinder of verbeteraar van de brandspuit. In zijn tijd werden de vaak voorkomende branden bestreden met het doorgeven van emmers gevuld met water. Van der Heijden bedacht een meer doeltreffende brandspuit en ontwikkelde ook de flexibele brandslang.

Veelzijdig
Van der Heijden was een vernieuwer en een geniaal werktuigkundige die veel bestaande uitvindingen verbeterde, combineerde en gestandaardiseerd in serie produceerde. Jan van der Heijden was een succesvol kunstenaar, uitvinder en werktuigbouwer. Een veelzijdig mens. Geen wonder dat hij de Leonardo da Vinci van het noorden wordt genoemd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld