Lezing HVS over ‘De wondere wereld van waterbouw, baggeren’

SLIEDRECHT – De Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) houdt donderdag 21 maart 2019 in het Griendencollege een lezing over een specifiek Sliedrechts onderwerp: ‘De wondere wereld van waterbouw, baggeren’. De lezing begint om 19.30 uur (deur open vanaf 19.00 uur). 

Baggeren is veel meer dan zand boven water halen, het is de wereld van waterbouwkunde. (Foto via Historische Vereniging Sliedrecht)

Voor leden van de Historische Vereniging Sliedrecht is de toegang gratis, niet leden zijn eveneens van harte welkom, zij betalen twee euro intree of worden lid.

Beelden
Een boeiend verhaal over de mens en zijn machines, gepresenteerd door twee oud-baggeraars, vrijwilligers van het Nationaal Baggermuseum. Elk jaar ontwikkelen baggerwerktuigen met de meest moderne technieken. En die ontwikkelingen staan nooit stil. Het verleden, het heden en de toekomst wordt met vele beelden getoond tijdens de voordracht. 

Landwinning
De aanleg van nieuwe havens, het bouwen van een vliegveld en Disney Land in zee bij Hong Kong, de Palmeilanden bij Dubai, de aanleg van Europoort, de Maasvlakte 1 en Maasvlakte 2, uitbreiding van het Suezkanaal, dit zijn projecten die door baggeraars over de gehele wereld worden uitgevoerd. 

Waterbouw
Offshore activiteiten zijn sterk verbonden met de wereld van waterbouw. Denk maar aan de realisatie van windmolenparken op zee of het aanbrengen van communicatiekabels, gas- en olieleidingen in de zeebodem; ook dit zijn activiteiten van baggerbedrijven.

Onderhoud
Belangrijk is ook het uitvoeren van onderhoudsbaggerwerk om havens toegankelijk te houden voor de scheepvaart. ‘Bouwen met de natuur’ is ook het werk van de baggerbedrijven, zoals de Marker Wadden en de Zandmotor. 

Baggerwerk
Sinds mensenheugenis zijn Nederlandse baggerbedrijven over de gehele wereld betrokken bij het uitvoeren van grote werken. Beleef hoe dit vroeger ging toen baggerwerk met de hand werd uitgevoerd. De komst van de stoommachine rond 1850 maakte ineens veel meer mogelijk.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld