‘Leerlingen Anne de Vriesschool schaaktoppers in wording’

SLIEDRECHT – In navolging van leerlingen van locatie Deltalaan van de Anne de Vriesschool hebben de afgelopen maand ook leerlingen van locatie Baanhoek van dezelfde school drie keer schaaktraining gehad van leden van Schaakvereniging Sliedrecht. In het kader van talentontwikkeling kregen zeven leerlingen uit de verschillende groepen en juf Famke van Rekom de eerste beginselen van de op dit ogenblik razend populaire schaaksport voorgeschoteld.

Simon Kadijk brengen leerlingen de schaakkunst bij. (Foto Schaakvereniging Sliedrecht)

In de eerste training, die door Bert Dobber en Simon Kadijk werd gegeven, leerden de talentvolle leerlingen eerst de beginopstelling van het schaakspel opzetten. Opvallend was de reactie op de vraag waar de dame moet staan van één van de leerlingen: “Dat is makkelijk. Dame begint met een D, dus die zet je op de d-lijn.“ Vervolgens werd verteld hoe de 64 velden van het schaakbord heten en werden enkele fraaie schaakpartijen getoond. Natuurlijk werd er ook echt geschaakt, waarbij de stukken over het bord vlogen.

Door vlag jagen
Tijdens de tweede training van Cees Moes en Bert Dobber werd vooral het gebruik van een schaakklok uitgelegd. Het spelen met een schaakklok bracht extra spanning teweeg bij de snelschaakpartijen, waarbij meer op de klok werd gelet dan op de stellingen op het bord. Zo leerden de toekomstige schaaktoppers dat naast mat geven er nog een manier is om te winnen, namelijk je tegenstander door de vlag jagen.

Snel opgelost
Tijdens de derde training, gegeven door Simon Kadijk en Jerry van Rekom, stonden opgaven met als opdracht ‘Geef mat in 1 zet’ centraal. Op deze manier werd getoetst of de leerlingen voldoende hadden geleerd. En dat was zo, want de meeste opgaven werden snel opgelost. Tenslotte leerden de leerlingen en de juf wat een simultaan is. Dat betekende dat zesvoudig kampioen van Sliedrecht, Jerry van Rekom, het op nam tegen alle leerlingen en juf Famke en wel tegelijk.

Belangstelling en aanmelden
Bijzonder was dat leerlingen bij de eindevaluatie noemden, dat ze nieuwe dingen hadden geleerd en dat ze van andere kinderen hadden gehoord, dat die achteraf zich ook liever hadden ingeschreven voor het schaken. Betere reclame voor de schaaksport bestaat er niet vonden de organisatoren. Andere scholen die belangstelling hebben voor schaaktrainingen kunnen contact opnemen met jeugdleider Joost Stoker. Doe dat per e-mail: jeugd@schakendsliedrecht.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld