Leden WhatsApp-groepen waken mee over het dorp

SLIEDRECHT – Omdat bijna iedereen met een smartphone WhatsApp heeft geïnstalleerd, is het een prachtig platform om snel en eenvoudig informatie te delen. Daar speelt Buurttoezicht in Sliedrecht op in. Inwoner Patrick Hulsbos is betrokken bij de veiligheid in het dorp en is initiatiefnemer van de WhatsApp-groepen.

Voor de WhatsApp-groepen is Sliedrecht opgedeeld in vijf schaalbare gebieden, met ieder gebied een eigen groep. Sliedrecht-Oost (3 groepen), Sliedrecht Centrum, Sliedrecht-West, Sliedrecht Craijenstein en Sliedrecht Baanhoek-West. 

Veel inwoners weten niet wat er in hun wijk speelt en Hulsbos zag dit als een middel om de betrokkenheid van inwoners bij veiligheid in hun wijk te vergroten. “De deelnemers zelf delen de informatie en ze worden door elkaar worden aangespoord om alert te zijn op verdachte situaties. De reden dat het is opgedeeld, is omdat een verdachte situatie in Sliedrecht-West niet direct relevant is voor iemand die in Oost woont”, zegt Hulsbos. Inmiddels hebben meer dan 350 inwoners uit Sliedrecht zich aangemeld en dit aantal blijft stijgen. Sliedrecht-Oost vormt met 205 deelnemers de grootste groep. Omdat het aantal deelnemers aan een WhatsApp-groep is gelimiteerd tot maximaal honderd is daarvoor al de derde groep opgestart.

Verdachte situatie
Mede vanuit zijn rol in Buurttoezicht Sliedrecht-Oost en het goede contact met de wijkagenten is Hulsbos in het voorjaar van 2014 gestart met de rest van Sliedrecht. Hij is in de herfst van 2014 begonnen met de uitrol van WhatsApp-groepen voor heel Sliedrecht. Hulsbos: “De WhatsApp-groepen zijn nu ongeveer een jaar actief en worden door de buurtbewoners zelf zo’n 2 keer per maand ingezet bij een verdachte situatie. De laatste keer dat het is ingezet was bij een collectant die de argwaan wekte van een buurtbewoner. Doordat andere buurtbewoners alert waren gemaakt is gevraagd of de collectant een vergunning had. Die kon hij niet tonen waarop de inwoner de politie heeft gebeld en de locatie kon worden doorgegeven dankzij meldingen uit de WhatsApp-groep. Eerder is het ook al gebruikt voor een groep mannen die verdacht veel ‘interesse’ had voor de geparkeerde auto’s.”

Steun
Op dit moment is het grootste succes dat buurtbewoners door de berichten meer alert zijn op verdachte situaties en die eerder melden. “Er is nog altijd een drempel om 112 te bellen maar juist door de WhatsApp-groep sporen buurtbewoners elkaar aan om direct te bellen, als dat nog niet was gedaan. Dit kan ook op veel steun rekenen van de politie. Ook worden inwoners nu eerder op de hoogte gebracht bij actualiteiten m.b.t. veiligheid in hun buurt, zoals bijvoorbeeld de golf van autoinbraken eerder dit jaar”, aldus Hulsbos.

Buurgemeente
Dit najaar verhuist Patrick Hulsbos naar de gemeente Papendrecht. De wijkagenten daar hadden al gehoord over het initiatief in Sliedrecht en waren erg enthousiast. Hulsbos: “Dit voorjaar heb ik een presentatie gegeven voor de wijkagenten, wijkplatforms en de wethouder met mijn ideeën. Het is de verwachting dat wij de WhatsApp-groepen dit najaar gaan uitrollen in Papendrecht wat op veel steun kan rekenen van de inwoners, gezien de vele reacties op de Facebookpagina van de politie in Papendrecht.” WhatsApp-groepen kunnen gecoördineerd heel makkelijk worden opgericht en kan zeker worden aanbevolen.

Samenwerking
De wijkagenten in Sliedrecht zijn erg enthousiast over dit initiatief. Het is neergezet als een instrument om de veiligheid in Sliedrecht te vergroten door de bewoners zelf, zonder direct inmenging van de politie. Natuurlijk is veiligheid een kerntaak van de politie en daarom roepen wij altijd op eerst 112 te bellen en daarna de buurtbewoners te alarmeren via de WhatsApp-groep. Hulsbos: “De vrijwilligers van Buurttoezicht Sliedrecht-Oost lopen meerdere avonden per week door de wijken en zijn alert op verdachte situaties. Echter zijn hun bevoegdheden niet anders dan die van iedere andere inwoner. Bij een verdachte situatie bellen zij direct 112 en gaan niet zelf voor ‘politieagentje’ spelen. Daarnaast maken zij buurtbewoners attent op dingen die het voor inbrekers makkelijk maken, zoals een donkere woning in de wintermaanden en een niet afgesloten poort. We zien dat dit effect heeft omdat het aantal onverlichte huizen de laatste jaren sterk is gedaald. ‘Lampje aan’ is ook een campagne die de politie en overheid jaarlijks houdt.”

Taak
Het voordeel van Buurttoezicht is dat de vrijwilligers bestaan uit eigen buurtbewoners die de veiligheid in hun buurt belangrijk vinden. Daarmee is het doel van Buurttoezicht 100% gelijk aan die van de bewoners: bv. een veilig Sliedrecht-Oost. Buurttoezicht is er dus niet voor om foutparkeerders aan te spreken of inwoners die hun afval niet scheiden. Want dat is een gemeente taak. Hulsbos: “In de essentie zijn het de aangesloten buurtbewoners zelf die verdachte situaties met elkaar delen. Buurtbewoners bepalen dus zelf wat zij als ‘verdacht’ bestempelen. Doordat iedereen zelf kan bepalen wat hij of zij plaatst is het niet te voorkomen dat er soms irrelevante berichten worden geplaatst. Echter worden die al snel ‘gecorrigeerd’ door andere deelnemers in de groep. Het is dus een initiatief van/voor buurtbewoners zonder censuur of een redactie. Buurttoezicht ondersteund het initiatief, maar is niet betrokken bij de uitvoering.” 

Aanmelden
Inwoners kunnen zich aanmelden voor de WhatsApp-groep door een PB (persoonlijk bericht) te sturen via de Facebookpagina van Buurttoezicht Sliedrecht-Oost. Voor meer informatie over Buurttoezicht kunt u contact opnemen met Gerard Kraaijeveld, coördinator van Buurttoezicht Sliedrecht-Oost. 

Patrick Hulsbos was ook initiatiefnemer van de drukbezochte bewonersavond op 26 mei 2015 waarbij de politie informatie heeft gegeven over de golf van auto-inbraken. Hier is ook het initiatief ontstaan voor de ‘nacht tegen inbraken’ waarbij betrokken buurtbewoners zelf een nacht de straat op zijn gegaan om over de auto’s in Sliedrecht-Oost te waken.

3 gedachten over “Leden WhatsApp-groepen waken mee over het dorp”

  1. Hoi Patrick,
    Sorry voor mijn late reactie. Het lukt me niet jou op je aangegeven email-adres te reageren.
    Zou je mij svp kunnen mailen op p.stuy1@chello.nl? Ik mail je dan mijn gegevens door. Heb je mijn gsm nummer ook nodig zeker?
    Tot mails,
    groet
    Peter Stuy

  2. Goedenavond Peter,
    Bedankt voor uw interesse en het compliment! Als u mij een e-mail stuurt met uw naam en straatnaam dan voeg ik u graag toe aan de WhatsApp-groep van uw buurt.

    Met groet, Patrick Hulsbos
    info@patrickhulsbos.nl

  3. Zeer goed initiatief, dit gaat zeker vruchten afwerpen. Ik zou me ook graag aanmelden voor de Whatsapp groep, maar heb geen Facebook. Wat nu?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld