Leden B & W van nu en toen ontmoeten elkaar rond 100 jaar raadhuis

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In een gemoedelijke sfeer kwam vrijdagmiddag 8 september 2023 een aantal voormalige burgermeesters en wethouders naar het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein. Zij waren uitgenodigd door het huidige College van B & W van de gemeente Sliedrecht in samenspraak met het Sliedrechts Museum in het kader van 100 jaar raadhuis. Dit jaar een eeuw geleden werd het gebouw in gebruik genomen. Ook een aantal raadsleden van de huidige gemeenteraad was aanwezig.

De groep ging eind van de middag voor het raadhuis op de foto. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Kort na het middaguur kwamen de gasten aan bij het raadhuis, waar ze bij de entree van het raadhuis welkom werden geheten door burgemeester Jan de Vries (CDA) van de gemeente Sliedrecht, oud-wethouder Remco van de Ven van de Historische Vereniging Sliedrecht en voorzitter Joost Verhoef van het Sliedrechts Museum. In dit museum aan de Kerkbuurt is eind augustus 2023 een tentoonstelling rond 100 jaar raadhuis geopend. Daar werd later op de middag een uitgebreid bezoek aangebracht.

Tekst gaat verder onder tweet.

Raadsinformatieruimte
Onder de aanwezigen waren de gewezen eerste burgers van de gemeente Sliedrecht Corstiaan Kleijwegt (PvdA), Bram van Hemmen (CDA) en Dirk van der Borg (CDA). Martin Boevée (PvdA) ontbrak. Ook wethouders als Johan Lavooi (PvdA), Rita Verboom (CDA), Ben van der Plas (PvdA), Kor Blijenberg (PvdA), Ad den Besten (CDA), Gerrit Venis (toen PvdA), Ton Spek (CDA), Cees Paas (SGP-ChristenUnie) en Hans Tanis (toen SGP-ChristenUnie) waren aanwezig. In de raadsinformatieruimte werd het gezelschap ontvangen en toegesproken door burgemeester Jan de Vries, die daar nog even opsomde wat er mis is het het raadhuis dat komend jaar grond wordt gerenoveerd, vertelde over de plannen en blikte vooruit naar het programma. Het raadhuis is een Rijksmonument. Daarna vertrok het gezelschap naar de beganegrond in het oude gebouw. In de trouwzaal gaf Remco van de Ven een uitleg over de drie gebrandschilderde ramen. 

Tekst gaat verder onder foto.

Een deel van één van de gebrandschilderde ramen in de trouwzaal van het eeuw oude raadhuis. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder tweet.

Museumbezoek
Vanaf het Dr. Langeveldplein werd via het plantsoen met de muziektent via de Merwedestraat, Kerkstraat naar winkelpromenade Kerkbuurt gelopen. Daar staat het voormalige raadhuis en de voormalige rechtbank. Inmiddels doen de locaties dienst als museum, want daar is het Sliedrechts Museum gevestigd. Joost Verhoef nam buiten al het voortouw en ging met een korte speech binnen verder. In het museum is de tentoonstelling ‘100 jaar raadhuis’. Een expositie die de (oud-)bestuurders deed smullen. Naast gebruiksvoorwerpen hangen er veel foto’s. En die foto’s gaven herkenning. Ze hadden het duidelijk naar hun zin en Verhoef moest zelfs de lamp uitdoen als teken dat toch echt iedereen weer mee naar buiten moest. Terug wandelend naar het raadhuis. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Inkijkje renovatieplannen
De gemeenteraad van Sliedrecht vergadert al lange tijd niet meer in de raadzaal in het raadhuis. Te klein voor de huidige raadssamenstelling en bovendien mankeert ook hier van alles aan de ruimte. Voor media is het geen fijne werkplek in deze ruimte, publiek zit bij drukte in de ruimte gepropt en het kan er of erg koud zijn of bloedheet. De raad vergadert daarom in partycentrum De Lockhorst waar een tijdelijke raadzaal is. Toch ging de groep vrijdagmiddag naar de raadzaal aan het Dr. Langeveldplein en kreeg door middel van een presentatie een inkijkje in de renovatieplannen. Die vielen niet bij alle aanwezigen goed. Twee oud-wethouders vonden het maar niets dat een wand uit de zijkant van de raadzaal wordt gehaald. “En wat gebeurt er met de deuren”, stelde een andere wethouder.

Boek
Tijdens deze bijeenkomst werd ook het boek ‘Het raadhuis van Sliedrecht 1923 – 2023’ gepresenteerd. Dit boekje ontvangen bezoekers aan het Sliedrechts Museum zaterdag 9 september 2023 gratis als ze tijdens Open Monumentendag een bezoek brengen aan de expositie. In het raadhuis kunne bezoekers zaterdag kennismaken met de renovatieplannen. Er worden tekeningen e.d. getoond. Na een groepsfoto buiten op het bordes ging het vrijdagmiddag informeel verder met een borrel, waarbij uiteraard veel werd nagepraat over de bestuursperiodes.

Tekst gaat verder onder foto.

De teksten werden geschreven door Pauline Beernink en de illustraties maakte Arie de Groot. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Renovatie raadhuis
Voor het uitvoeren van de renovatie van het raadhuis is een bedrag van € 4,7 miljoen beschikbaar. In het pand komt een horecaruimte, er komt een terras bij en iedereen kan ruimte bespreken voor het houden van een overleg of vergadering. Daarvoor komen vier ruimtes beschikbaar. Dat betekent dat het naast een bestuurlijk onderkomen ook publieksvriendelijker wordt. Bij binnenkomst zie je al snel wat er in huis is. Denk aan oog op de trouwzaal en horeca. Na besluitvorming in de gemeenteraad wordt het project raadhuis dit najaar gereed gemaakt voor aanbesteding. In de eerste helft van 2024 wordt de opdracht aan de aannemer verstrekt en in de eerste helft van 2025 wordt het raadhuis opgeleverd. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld