Last onder dwangsom voor Chemours voor onvergunde indirecte lozing

DEN HAAG / DORDRECHT – De Provincie Zuid-Holland heeft chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht acht weken de tijd gegeven om de indirecte lozing van met PFOA verontreinigd afvalwater vanuit de inrichting te beëindigen. “Wij hebben besloten te handhaven op deze ons inziens onvergunde indirecte lozing. Conform ons vastgestelde handhavingsbeleid hebben wij daarom aan Chemours een last onder dwangsom opgelegd teneinde deze overtreding te doen beëindigen”, schrijven maandagmiddag 23 april 2018 de gedeputeerden Rik Janssen (SP) en Floor Vermeulen (VVD) van de provincie Zuid-Holland. Janssen heeft onder meer Toezicht en Handhaving in portefeuille; Vermeulen gaat over Vergunningverlening.

Chemours heeft volgens de provincie sindsdien bij herhaling benadrukt dat, nadat PFOA werd vervangen door GenX, geen gebruik meer wordt gemaakt van PFOA en dat PFOA ook niet meer wordt geloosd. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Gedurende de komende periode laat de Provincie Zuid-Holland het afvalwater van de indirecte lozing met regelmaat laten analyseren om te kunnen vaststellen of en hoeveel PFOA er op dat moment wordt geloosd.

Dwangsom
De periode van acht weken is gekozen omdat dit de termijn is die redelijkerwijs nodig wordt geacht om de overtreding te beëindigen. Na deze begunstigingstermijn van acht weken zal voor elke overtreding een dwangsom van € 250.000,– worden verbeurd met een maximum van € 2.500.000,–. Per week kan maximaal één constatering plaatsvinden. Chemours heeft het recht om bezwaar te maken en vervolgens in beroep te gaan tegen deze last onder dwangsom. “Mocht Chemours hiertoe overgaan dan is het oordeel over ons besluit uiteindelijk aan de rechter”, stellen de twee gedeputeerden maandag in een brief aan Provinciale Staten.

Niet vergund
ln samenwerking met Rijkswaterstaat laat de Provincie Zuid-Holland sinds 2017 de directe en indirecte lozingen bij Chemours analyseren op onder andere FRD en PFOA. ln de indirecte lozing vanuit de inrichting naar de externe rioolwaterzuivering is daarbij recent PFOA gevonden met een maximale concentratie van 148 nanogram/liter. “Wij zijn van mening dat deze indirecte lozing van met PFOA verontreinigd afvalwater niet is aangevraagd door Chemours en ook niet door ons is vergund in de omgevingsvergunning die wij op 3 oktober 2013 hebben verleend”, aldus de gedeputeerden in de brief. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld