Larven lieveheersbeestjes ingezet voor aanpak bladluizen bomen

SLIEDRECHT – Bladluizen zitten graag in lindes, esdoorns en eiken. In het warme en vochtige seizoen kan het aantal bladluizen in deze bomen explosief groeien. De gemeente Sliedrecht pakt bladluizen aan met larven van lieveheersbeestjes. De diertjes, en vooral de larf ervan, is een natuurlijke vijand van de bladluizen en eet de luizen op. 

De larven van de lieveheersbeestjes klimmen in de boom en eten de plaaginsecten op. Het werkt volgens de opzichter van de gemeente Sliedrecht goed. Zeker 80 procent van de luizen in zo’n boom verdwijnt.

Onlangs is een aantal zakjes met daarin larven van de lieveheersbeestjes opgehangen in de bomen op plaatsen waar veel bladluizen actief zijn. Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij de lindes in de Savornin Lohmanlaan. 

Lastig, niet gevaarlijk
De bladluizen zuigen suikers uit het blad van de bomen en het teveel daaraan scheiden ze uit. Deze zoete en plakkerige substantie heet honingdauw. Als er schimmels in gaan groeien kan het zwart worden en wordt het roetdauw genoemd. Honingdauw en roetdauw kunnen lastig zijn, bijvoorbeeld voor terrassen of auto’s onder die bomen, maar het is niet gevaarlijk. Als het regent spoelt een deel van de plakkerige laag weer weg.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld