Lakse beantwoording vragen zit werkgroep dwars

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht communiceert niet optimaal met de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven. Dat bericht de werkgroep. Voor een bijna 10 dagen geleden toegezegd gesprek staat nog geen afspraak en de werkgroep vindt dat jammer. De stukken zijn in handen van Sliedrecht24. Soms bekruipt volgens de werkgroep het gevoel niet serieus genomen te worden. Bij de werkgroep, die nog altijd springlevend is, leven veel vragen over ‘de overkant’. Al jaren!

Aan chemiebedrijf DuPont is ook gevraagd of er PFOA is afgevoerd naar de afvalberging Derde Merwedehaven. “En zo ja, onder welke naam? Het kan in meer soorten afval gezeten hebben, want destijds stond het niet bekend als een gevaarlijke stof”, stelt Arie de Ruiter namens Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven. (Foto Hans van der Aa)

De Stichting Werkgroep Derde Merwedehavende ondernam nog een andere actie richting de Merwedeheuvel B.V. Er is een proef om het water dat opgepompt wordt van de afvalberging Derde Merwedehaven niet meer zelf te reinigen via de biologische waterzuivering op het terrein, maar rechtstreeks naar de rioolwaterzuivering te laten gaan. De Ruiter: “Er is nog geen onderzoek gedaan of er PFOA in het opgepompte water zit. Ze zeggen dat het onderzoek wel gaat gebeuren. Ook de rioolwaterzuivering laat dat doen volgens David van Rijn (van Delta – red.) van Merwedeheuvel BV. Daar zijn ze wel laat mee vind ik.”

Eerste overleg
De werkgroep is bijna tien dagen na het ontvangen van een antwoord-e-mail van de gemeente Sliedrecht (vrijdag 20 mei 2016, 14.20 uur) nog niet uitgenodigd voor een gesprek in het gemeentekantoor. In de brief van de gemeente staat: “De werkwijze van het college – scherp op de inhoud, bestuurlijk vasthoudend en transparant in haar acties – zal de komende tijd leidend zijn voor de besluiten en acties die worden genomen. Hierbij is het aan het college om per geval te beoordelen welke informatie relevant is om met de gemeenteraad en inwoners/bedrijven te delen. Natuurlijk wil wethouder Visser de werkgroep informeren, daartoe zal ik het initiatief nemen voor een overleg. Graag maak ik z.s.m. met u afspraken voor een eerste overleg en de agenda”, geschreven door bestuursadviseur Arjan Zwaan van de gemeente Sliedrecht namens milieuwethouder Hanny Visser (PRO Sliedrecht). De beantwoording volgde na maanden wachten (brief van werkgroep / milieudeskundige Johan Vollenbroek dateert van zaterdag 27 februari 2016-red.) en na een ‘boze’ e-mail (maandag 16 mei 2016, 16.13 uur) van Arie de Ruiter namens de werkgroep aan wethouder Visser.

Geschoffeerd
Daarin stelde De Ruiter namens de werkgroep aan Visser: “Ik heb er totaal geen vrede mee dat er weinig of beter geen enkel vervolg gekomen is op de brief van MOB van 27 februari 2016. De Werkgroep Derde Merwedehaven en later de gemeente Sliedrecht zijn duidelijk door arrogante ambtenaren onterecht (!) zaken geweigerd. De actualisatie van de vergunning van 1998 is onnodig uitgesteld, en het weigeren van de minimalisatieverplichting had op zijn minst moeten leiding tot een openbare verklaring van de OZHZ. Een openbaar “sorry” of een verklaring in een boetekleed. De brief van MOB is via CIB van 25 april aan de raadsleden verstrekt. Uit de toelichting blijkt dat een extern advocaat om advies is gevraagd. Is dit advies al verstrekt? Als Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven voelden wij ons destijds geschoffeerd door arrogante ambtenaren van vergunningverlening. Zeker nu de PFOA affaire boven is gekomen. Omdat de “werkgroep” vanaf het begin betrokken was bij de actualisatie van de vergunning van DuPont van 1998, hopen wij door het college volledig geïnformeerd te blijven zodat geen beroep op de WOB gedaan hoeft te worden”, schreef Arie de Ruiter namens de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven. 

Brief en antwoord
Dat schrijven van eind februari aan de gemeente Sliedrecht is opgesteld m.b.t. de PFOA-zaak DuPont, waarover Sliedrecht24 meerdere malen publiceerde. “Wij vinden dat gemeente Sliedrecht veel te weinig doet. Het was een brief met een opsomming van de tegenwerking door de provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) rond de vergunningen van DuPont. Eerst voor onze werkgroep, later overgenomen door de gemeente. Deze brief is lang onder B&W gebleven, wellicht mede door het stoppen van wethouder Den Braanker. Begin april begreep ik van raadsleden dat zij die brief nog niet kenden. De brief is mogelijk n.a.v. vragen daarover alsnog naar de raadsleden gestuurd met de mededeling dat een extern advocaat was gevraagd wat te doen met de brief van zaterdag 27 februai 2016”, zegt Arie de Ruiter van de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven. De vraag van hem aan de OZHZ tijdens de voorlichtingsavond was ingegeven door die brief. Omdat het veel te stil bleef rond de brief (De Ruiter wil niemand de kat de bel aanbinden-red.) heeft hij wethouder Hannie Visser gevraagd het antwoord te mogen weten van de externe advocaat. Dat antwoord kreeg de werkgroep per e-mail vrijdagmiddag 20 mei 2016 om 14.29 uur.  

Plaats een reactie

*=Verplicht veld