Lagere huizenprijs door Chemourskwestie zit D66 niet lekker

SLIEDRECHT – De schade door Chemours door een lagere huizenprijs voor woningbezitters in Sliedrecht bedraagt zeker 50 miljoen euro. “De bevolking weet niet meer of ze aardbeien uit de tuin kunnen eten.” Dat vertelde lijsttrekker René de Munck (D66) donderdagavond 22 februari 2018 tijdens een live-radiodebat vanuit het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein. Het debat werd uitgezonden door de regionale omroep Radio Rijnmond en de lokale omroep MerweRadio.

Het lijsttrekkersdebat werd geleid door Ruud de Boer (RTV Rijnmond) en Nanda van Heteren (MerweRTV). (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Het was het eerste lijsttrekkersdebat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Verschillende lijsttrekkers maakten hun debuut in een debat, zoals René de Munck (D66) en Mark Jongeneel (Slydregt.NU).

Tekst gaat onder tweet verder.

Bij de debatleiders was soms te horen dat ze niet altijd de actuele politiek in Sliedrecht op het netvlies hadden. De debatleiders stuurden vooral en lieten de lijsttekkers op elkaar reageren. 

Tekst gaat onder tweet verder.

Chemours
Het debat begon over de kwestie chemours. Het belangrijkste voor PRO Sliedrecht is volgens lijsttrekker Hanny Visser-Schlieker ‘nul op de meter komt’.  “Sliedrecht is het grootste slachtoffer, maar de fabriek staat niet op ons grondgebied”, aldus Visser. De VVD vond dat Chemours zich aan de vergunning moet houden, anders wordt de stap naar de rechter gemaakt. Dat vertelde Roelant Bijderwieden. Lijsttrekker Ton Spek (CDA): “Wat er moet gebeuren, is de deuren geopend houden. Ook de lobby naar de provincie en het rijk moet worden verstevigd.” Voor lijsttrekker René de Munck (D66) vond dat het huidige college boter of het hoofd had. “Als ik simpel reken dat de huizenprijzen lager ligt, dan heb je het over 50 miljoen”, aldus De Munck. Visser vond de opmerking populistisch door te zeggen dat het college boter op het hoofd heeft. De Munck: “De bevolking weet niet meer of ze aardbeien uit de tuin kunnen eten.” De PvdA zette als één van de eersten het onderwerp Chemours op de agenda. Lijsttrekker Anton van Rees: “We mogen beste forse en ferme taal uitspraken. Ook tegen de overheden.” Spek vond dat de grote woorden in de raad moeten worden geuit. Van Rees: “Het enige wat we hier kunnen, is er bovenop zitten.” Slydregt.NU wil Chemours aanpakken. Jongeneel: “Laten we een vuist vormen. We zijn het zat! C’est cha!” Volgens lijsttrekker Nico de Jager (SGP-ChristenUnie) vond dat het college resultaat heeft geboekt. “Je moet in beweging komen. We moeten een vuist vormen samen.”

Tekst gaat onder tweet verder.

Zondagopenstelling
SGP-ChristenUnie wil de koopzondag afschaffen. De Munck: “De keuze van de koopzondag is niet aan de politiek, maar aan de consument. Laten we aan het spel tussen consument en ondernemer overlaten.” Volgens De Jager wordt de zondagsrust overgelaten aan de gemeente. “Wij moeten als gemeentebestuur een keuze maken”, aldus De Jager. Volgens hem was de wet de wet. “Het is de wet zoals jij hem uitlegt”, aldus De Munck. Wat het CDA betreft, is het goed zo. Spek: “Het grootste probleem is niet op zondag niet open zijn. We moeten werken aan een gezellige winkelstraat.” PRO Sliedrecht vindt dat als 5 mei op zondag valt er ook activiteiten moeten kunnen zijn. “Volgens een onderzoek van PRO Sliedrecht is 25% voor zondagopenstelling”, sprak Visser. Het is volgens de VVD niet meer van deze tijd dat er 12 zondagen openstelling is. “De vrijheid is er niet”, sprak Roelant Bijderwieden (VVD). De vrijheid mag van het CDA niet omslaan in een verplichting. Tussen de partijen zitten grote verschillen in de gedachte over zondagopenstelling. Van Rees: “De PvdA is een grote voorstander van een rustdag in de week, maar je moet het wel zelf kunnen bepalen.” Hij had forse kritiek op het programma van de SGP-ChristenUnie. “Alles zit dichtgetimmerd”, sprak Van Rees. De Jager: “U wil alles open tegen een groot deel van de mening van Sliedrecht in.” Van Rees: “Het gaat ons te ver om het dicht te timmeren in een APV.” Jongeneel vond dat je moet ‘leven en laten leven’. Van Rees: “De Jager claimt de rust op de zondag. “Hoeveel mensen moeten er niet werken op zondag?”, sprak Van Rees, die graag ziet dat je zelf kan kiezen. De Munck: “21 maart maakt de kiezer uit wat er gaat gebeuren. Het is niet zo dat de minderheid de meerderheid iets oplegt.”

Woningbouw
De komende jaren moet de raad een keuze maken voor wel of niet over het spoor bouwen. “We moeten naar de andere kant van het spoor echt serieus gaan overwegen. Wij pleiten voor de aanleg van een Lijstertunnel”, sprak Spek. PRO Sliedrecht is tegen bouw. Visser: “Wat je bouwt, krijg je nooit meer weg!” Op de locatie van het Albert Scghweitzerziekenhuis ziet het CDA wel jongerenhuisvesting. De Munck: “Ik denk dat we weinig keus is. Het hele woningverhaal moet je over heel Sliedrecht zien. Je moet het in balans brengen. Onze kinderen kunnen in Sliedrecht niet terecht.” Van Rees: “We moeten ons met elkaar niet gek laten maken tot een mega-drechtstad van 300.000 inwoners. Sliedrecht heeft ervoor gekozen nog niet in het groene hart te bouwen. Laten we kijken wat we kunnen met de scheefwoners. Laten we de discussie voeren. En laten we projectontwikkelaars Guis van het watertorenterrein af duwen, de Merwede in.” Volgens de VVD moet het scheefwonen worden aangepakt. Bijderwieden: “Wij zijn ook voor landelijk wonen.” Spek: “Als je scheefwoners wil laten doorstromen, maar dan moet je wel huizen hebben om te kunnen doorstromen.” SGP-ChristenUnie wil ooral woningen in het dure en middeldure segment. Daar is nu te weinig aanbod.” Visser dacht meer aan wonen en zorg nabij, bouwen in een hofje, waar meerdere gezinnen wonen.” Spek vond het een prachtig idee. “Maar waar moeten we die bouwen?”, vroeg Spek. Slydregt.NU dacht aan Tiny Houses. 

5 gedachten over “Lagere huizenprijs door Chemourskwestie zit D66 niet lekker”

  1. Bedrijf staat er langer dan 50 jaar. In de Benedenveer zijn alle huizen verkocht onder de rook van HVC, DuPont/Chemours onder hoogspanningsmasten. Zoveel staat er ook niet te koop in Sliedrecht de prijzen zijn mijnsinziens vergelijkbaar met Papendrecht. Kan de heer De Munck zijn uitspraak onderbouwen of is het populair doen?

  2. Ja kijk,als je pal aan de overkant woont aan de dijk met vol uitzicht op dat bedrijf,dan snap ik dat het
    geen pluspunt is.Maar dat zal het 30 geleden ook al niet geweest zijn.
    Daarbuiten speelt het volgens mij niet zo,ik vind die 50 miljoen waar ze het over hebben nogal uit de lucht gegrepen.

  3. Ik woon aan de overkant en heb m’n huis 2 jaar te koop gehad maar niet verkocht. Er zijn wel een hoop bezichtigingen geweest en er werd altijd over chemours gepraat. Het is in ieder geval geen pluspuntje.

  4. Een lagere huizenprijs door Chemours?
    Dat blijkt toch volgens mij nergens uit gezien de prijzen die er voor de huizen worden betaald.
    Die politici verzinnen dat volgens mij gewoon zelf om een beetje populair te kunnen doen.

    Noot van de redactie:
    Hallo Jan, Wat wij weten, is dat mensen soms moeilijk hun huis kunnen verkopen (als het woord Chemours ‘aan de overkant’ valt. De politiek leest mee en kan dat vast uitleggen.

  5. Dus als je wilt verhuizen lijdt je verlies doordat de verkoopwaarde van je woning door de aanwezigheid van Dupont/Chemours veel lager is dan in een niet vergiftigde omgeving? Ik hoop dat het niet bij woorden blijft, zoals tot nu toe het geval is geweest en naar ik vrees na de gemeenteraadsverkiezingen niet veel zal veranderen.

    Noot van de redactie:
    Wij verzoeken u te stoppen met een fake-emailadres en een juist (niet zichbaar) e-mailadres te gebruiken. Dat maakt communicatie door de redactie mogelijk. Volgende keer wordt anders uw reactie niet meer geplaatst.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld