Krouwel leidt fractiespecialistenoverleg over nieuw afvalbeleid

SLIEDRECHT – Politicoloog en eigenaar van KiesKompas André Krouwel leidt woensdag 14 juli 2021 het openbaar fractiespecialistenoverleg over het nieuwe afvalbeleid op verzoek van de portefeuillehouder. De gemeenteraad van Sliedrecht komt daarvoor tussen 19.30 – 21.00 uur bij elkaar in de tijdelijke raadzaal van partycentrum De Lockhorst. 

André Krouwel is ook columnist voor de VNG. In februari 2021 schreef hij een column over ‘Vervuiling’. “Deze column, met al haar dilemma’s, is aanleiding geweest om met hem in contact te treden en hem te vragen of hij ons kan helpen onze dilemma’s duidelijk te krijgen”, zegt wethouder Ton Spek (CDA) van Openbare Ruimte. (Foto via André Krouwel)

Wethouder Ton Spek (CDA) wil met de raad in gesprek over de belangrijkste issues en dilemma’s, die spelen bij een nieuw afvalbeleid voor Sliedrecht. Na de inventarisatie van de issues en dilemma’s wil Spek bespreken hoe de gemeente Sliedrecht de mening van de inwoners wil peilen over dit dossier.

Breed gedragen
Achter dit dossier zit een stuk geschiedenis. De gemeenteraad heeft dinsdag 13 oktober 2020 het Beleidskader Van Afval naar Grondstof oordeelsvormend behandeld. Toen kon geen besluit worden genomen. Het college van Sliedrecht hecht er volgens Spek waarde aan dat het afvalbeleid van de gemeente door de gemeenteraad breed gedragen wordt. Spek: “Afval is heel erg belangrijk voor alle inwoners want afval hebben we iedere dag. Daarnaast stijgen de kosten voor de verwerking van het afval. Dit staat nog los van de toename van de hoeveelheid afval die jaarlijks in Sliedrecht wordt opgehaald, mede omdat omliggende gemeenten overgaan op diftar.”

5 gedachten over “Krouwel leidt fractiespecialistenoverleg over nieuw afvalbeleid”

  1. Kijk, dat restafval is er nu eenmaal. Dat VOORkom je niet door een belasting ACHTERaf. Dat veroorzaakt alleen maar verschuiving en dumping op plaatsen, waar je het niet wilt. Je moet dus restafval voorkomen. Stimuleer ander gebruik van materiaal, stimuleer milieuvriendelijkere werkwijzen en belast aankoop van wat in de toekomst restafval wordt. Daarmee geef je mensen keuzes, niet met zo’n diftar systeem achteraf.

    Voorkomen is beter dan genezen!!

  2. Ook nu al is er afvaltoerisme.
    Zelf al 2 keer gezien dat er een busje vol afval op de Schuttevaer kade stopte om hun afval in een van de openbare vuilcontainers te storten

  3. Ik heb het al op verschillende plaatsen zien misgaan. Mensen dumpen afval. Dat heeft tot gevolg dat er minder geregistreerd restafval is, waarna de verantwoordelijke wethouder triomfantelijk op zijn borst klopt met de mededeling dat het nieuwe beleid een groot succes is. De kosten voor het opruimen van de zwijnenstal (voorzover dat gaat gebeuren) komen uit een ander potje dus dat is niet direct zichtbaar. Er wordt vooraf luidkeels geroepen dat er gehandhaafd gaat worden jegens overtreders, maar in de praktijk is daar dan weer onvoldoende geld of capaciteit voor.
    Mijn stem gaat niet meer naar partijen die die voor zijn.

  4. Kenmerkend voor het diftarsysteem is dus een financiële prikkel die burgers stimuleert om afval gescheiden aan te bieden en het lagere aanbod van restafval zou het systeem voor de gemeente aantrekkelijk maken. Diftar bevat echter OOK een financiële prikkel om afval te dumpen om zo afvalstoffenheffing te ontwijken. Door diftar neemt de hoeveelheid in de openbare ruimte gedumpt afval daardoor toe.

    Het stimuleeert dus “afvaltoerisme”.

  5. Wordt er zwaarder geschut in stelling gebracht om de diftar er door te drukken? Zet meer in op voorlichting waarom scheiden belangrijk is. Motiveer je burgers meer. Als er diftar komt wordt het gegarandeerd een sport om zo minmogelijk in je container te krijgen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld