door Peter Donk
SLIEDRECHT – Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe raadsseizoen hebben enkele partijen kritische opmerkingen gemaakt over de Nota van Uitgangspunten Omgevingsplan 1.0 (centrumgebied). Tijdens een oordeelsvormende vergadering maandagavond 11 september 2023 kwamen verschillende partijen aan het woord. De Omgevingswet gaat op 1 januari 2024 in. Verschillende politieke partijen maken zich zorgen over de beperkte ambtelijke capaciteit bij de gemeente Sliedrecht.
Burgerraadslid Matthijs Ippel (SGP-ChristenUnie) aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Over één onderwerp wilde raadslid Vincent Prins (CDA) graag iets zeggen en dat was de fiets. “In de nota gaat het over aandacht voor verkeersveiligheid en over goede fietspaden. Dat is mooi, maar ik had graag gelezen dat rekening moet worden gehouden met de aanleg van vrij liggende fietspaden op de Rembrandtlaan. Dat sluit ook aan op de motie van CDA en PvdA van 8 november 2022 over meer vrij liggende fietspaden. De ruimte in Sliedrecht is schaars. We hebben ruimte nodig voor huizen, wegen, groen en water. Laten we extra ruimte voor een veilig fietspad nu alvast vastleggen in het Omgevingsplan”, stelde Prins voor. Hij zag de ‘1.0’ als een eerste pannenkoek die wordt gebakken. Prins: “De eerste pannenkoek mislukt vaak en de volgende worden beter.” Hij kreeg steun vanuit de VVD. “Deze hoeft niet perfect te zijn. Het blijft een fluïde plan”, reageerde fractievoorzitter Sjors van Wijngaarden (VVD). “Als we dit document hebben aangenomen, is dit wel het plan waar iedereen mee om de oren wordt geslagen. We moeten het zo goed mogelijk doen”, vond raadslid Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht).
Sturing
Burgerraadslid Matthijs Ippel (SGP-ChristenUnie): “Als we in de stukken kijken dan zien we dat als de planning meezit er ook al ruimte is voor nieuw beleid. Zoals bijvoorbeeld de parkeernorm terugschroeven in het centrumgebied bij herontwikkelingen maar ook het punt gezondheid die overigens wel al wordt uitgewerkt. Bij de parkeernorm, gezondheid en nog wat andere zaken moet het beleid nog tot stand komen. Hier hebben we als raad zijnde nog niet over gedebatteerd. En zou het dus goed mogelijk zijn dat we hierbij verschillen van inzichten. Het eerste moment dat we hier dus sturing op kunnen geven is bij het oordeelsvormend behandelen van omgevingsplan 1.0. Ik weet niet precies hoe het stuk eruit gaat zien maar zal waarschijnlijk groot zijn. Dan is het mogelijk dat we over een aantal punten toch van inzicht verschillen. De grote vraag hierbij is: Zijn we dan bij het vaststellen van omgevingsplan 1.0 daar niet veel te laat mee? En zou het beter voor ons als raad zijn, maar ook voor de ambtelijke organisatie die hier veel tijd in stopt, om een moment van sturing al voorafgaand in te plannen.”
Snelheid
Ook zit er als de planning meezit volgens Ippel nieuw beleid in het omgevingsplan zoals op het punt van gezondheid maar ook het vrijgeven van plaatsing van dakkappellen, en zo zijn er nog meer zaken. Ippel: “De punten die benoemd worden is iedereen het waarschijnlijk over eens maar met de vertaling tot beleid kunnen er meningsverschillen voorkomen. En dan zijn we weer op het punt: kunnen wij als raad voldoende sturing geven. De uitgangspunten die vertaald gaan worden naar de geest van de omgevingswet kunnen we ons als fractie zeker in vinden alleen hebben wij wel vraagtekens bij de snelheid die gelopen wordt met daarin het verlengde de planning. Daarin zijn we ons van bewust dat dit zowel voor de ambtelijke organisatie als voor ons als raad een nieuwe koers wordt waarbij we de werking en mogelijkheden die de omgevingswet ons biedt echt moeten ontdekken. Vanaf deze plaats wil ik dan ook de ambtelijke organisatie heel veel succes wensen met deze megaklus.”
Spannende stap
De VVD noemde de Omgevingswet een ‘complex onderwerp’. Het centrumgebied is nu het eerste aan de beurt. “Het is een spannende stap”, aldus fractievoorzitter Sjors van Wijngaarden. Hij merkte op dat de liberalen experimentele bouwvormen ook toejuicht, pleinen aantrekkelijker te maken en ruimte voor grootschalige evenementen. De vraag van Prins over de vrije fietspaden op de Rembrandtlaan wilde Van Wijngaarden graag nog even bespreken in de fractie.
Kluif
Voor de PvdA bevatte het stuk veel informatie en was volgens fractievoorzitter Ben van der Plas (PvdA) door ‘iemand met kennis geschreven’. Zijn fractie had er een hele kluif aan. “En eigenlijk zijn we er nog steeds niet. Het stuk bevat veel informatie en is geschreven met de vanzelfsprekendheid van iemand die goed en al heel lang met deze materie bekend is, maar daardoor misschien weleens vergeet even ‘door de knieën te gaan’ voor mensen die dat niet zijn. Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik in de Nota van Uitgangspunten graag een compacte en heldere samenvatting had gezien van wat er nu eigenlijk in de kern aan de raad wordt gevraagd, oftewel: waar beslissen we nou eigenlijk over?”, aldus Van der Plas, “Ik wil het stuk hiermee absoluut niet diskwalificeren, want het zegt misschien meer over mij dan over de kwaliteit van het voorstel. Maar wij zijn gewoon op zoek naar de kern van het hele verhaal, waar ligt de focus op?”
Tekst gaat verder onder foto.
Niet zonder inspraak
Slydregt.NU kwam met een breder betoog en dat ging allereerst over de zorgen die de lokale politieke partij heeft over de beperkte ambtelijke capaciteit. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): “Wij pleiten ervoor om een beleidsneutrale overgang te kiezen. Wijzigingen dienen met terughoudendheid te worden behandeld, met een sterk accent op participatie vanuit onze inwoners en belanghebbenden. Het moet niet zo zijn dat onze inwoners een kant en klaar plan krijgen voorgeschoteld zonder inspraak.”
Gezondheid
Het thema ‘Gezondheid’ is volgens Slydregt.NU uiteraard belangrijk. “Maar waarom wordt dit nu opgenomen als het zoveel ambtelijke capaciteit vergt? Zou het niet beter zijn dit in een latere versie te verwerken?\
Verdichting
Vragen over de voorgestelde verdichting in het kader van het behoud van een compacte dorpskern kwamen er ook van Jongeneel. “Wat betekent verdichting concreet voor Sliedrecht? Er komen regels over dakkappellen, waarom is er geen duidelijkheid over dakopbouwen? Zeker gezien de veelvuldige voorkomende geschillen en het feit dat dit ook te maken kan hebben met de eerder genoemde verdichting? Waar het natuurlijk raar is dat we volgende week hier pas een beeldvormende vergadering hebben. Een beetje mosterd na de maaltijd. Dus ik heb hier nu niks aan. Dus daarom nu de vraag wat bedoelt de wethouder hier eigenlijk mee?”, aldus Jongeneel.
Afbreuk en ongepast
Het voorstel om zonnepanelen op schaarse gemeentelijke monumenten te plaatsen lijkt Slydregt.NU ongepast. Jongeneel: “Monumentale gebouwen zijn een erfgoed waar we trots op zijn. Het plaatsen van zonnepanelen daarop zou afbreuk doen aan hun esthetische en historische waarde.”
MEER VOLGT.
Helemaal eens met Koos den Dunnen.
‘We maken het zo algemeen en ondoorzichtig als mogelijk en jagen het erdoor heen’. Heel bijzonder om dit als inwoner te lezen. Komen de plannenmakers eigenlijk wel uit Sliedrecht?
Stel je toch voor, je zit in de Raad en van ellende moet je een mening geven en ook nog netjes blijven.
Neem Vincent Prins van CDA: ‘we moeten vrij liggende fietspaden, CDA en PvdA waren het daar al over eens. Weleens door Sliedrecht gewandeld? Ontzettend smalle voetpaden, in geval van tegenliggers moet iemand op de rijweg (en straks dus op het fietspad) gaan lopen.
En dan de zin: de ruimte in Sliedrecht is schaars. En tegelijk zeggen: ‘we hebben ruimte nodig voor huizen, wegen, groen en water…en fietspaden natuurlijk. Dat kan allemaal niet tenzij alle auto’s en parkeerplaatsen gewoon wegdenkt lijkt mij.
De VVD heeft gelijk dat het een complex onderwerp is. Sjors noemt het spannend. Ook moeten pleinen (welke?) aantrekkelijk gemaakt worden voor grootschalige evenementen. Zoveel pleinen hebben we niet Sjors!
Ben van der Plas heeft gelijk maar zegt zo netjes: ‘het zal wel aan mij liggen’. Nee Ben, het ligt niet aan jou maar aan de plannen. Volkomen terechte vraag: waar beslissen we eigenlijk over? Ik zou zeggen, bij twijfel tegen stemmen.
En Slydregt Nu heeft helemaal gelijk. Terughoudende wijzigingen met sterke participatie van de inwoners. Als enige partij worden wij, de inwoners, genoemd. Ook een sterke vraag is: wat is verdichting???? Zeker in combinatie met meer groen, fietspaden en woningen. En met een goed gevoel voor historie kiest men voor geen zonnepanelen op het dak van historische gebouwen.
Geachte Raadsleden: ga met de inwoners aan de slag, loop eens door Sliedrecht, kijk naar de smalle stoepen, kijk naar de vele parkeerplaatsen waardoor kinderen niet meer buiten kunnen spelen, bedenk een parkeergarage per wijk waar men auto’s in kan parkeren, stop met bebouwen van de laatste vrije ruimtes, kijk naar de gevolgen voor winkels als je net doet alsof mensen geen auto’s hebben, alsof er geen werkbussen bestaan etc. Vraag het in elke wijk aan de inwoners en kom met concrete plannen die begrijpelijk zijn en laat inwoners van de wijk echt invloed hebben.
En tenslotte….zeer opvallend…geen woord over de vervuiling van de grond….
Parkeernorm terugschroeven bij herinrichting..mmh ? dus meer bouwen,( lees verdichting) meer inwoners en dus meer auto’s leg eens uit