Kringloopwinkel Sliedrecht ondersteunt actiegroep tegen Chemours

SLIEDRECHT – Een bedrag van € 5.000,–. Deze cheque kreeg het bestuur van de actiegroep Stop PFAS Stop Chemours dinsdagmiddag 21 mei 2024 van Kringloopwinkel Sliedrecht. Als steun in hun strijd tegen de giftige en kankerverwekkende PFAS uitstoot van chemiegigant Chemours, voorheen onderdeel van DuPont. 

Op de foto v.l.n.r. Bartha Visser, Joop Keesmaat, Erica Swart en Kees van der Hel. “Dat een schoon leefmilieu en een veilige leefomgeving ook de Kringloopwinkel Sliedrecht zeer na aan het hart ligt, was al langer duidelijk. Met de cheque zijn we natuurlijk erg blij mee en het geeft onze gezamenlijke acties tegen Chemours weer een mooie duwtje in de goede richting”, reageer Keesmaat, bestuurslid van de stichting. (Foto Kringloopwinkel Sliedrecht)

Sinds mei 2018 demonstreren zij – samen met een groeiend aantal omwonenden – elke zaterdag morgen op een vriendelijke, ludieke, maar vastberaden manier tegen de nog steeds voortgaande lozingen van dit soort gevaarlijke chemicaliën. Komende zaterdagmorgen – altijd om 10.30 uur – inmiddels voor de 216de keer. Ze roepen de directie van Chemours op om met spoed in te zetten op koersverandering, die leidt naar een verantwoord bedrijfsmodel met een schone PFAS-vrije toekomst. Alternatieven zijn volgens hen immers voorhanden en ook zonder PFAS functioneren zonnepanelen prima, regenkleding kan ook zonder PFAS waterdicht worden gemaakt en pannenkoeken smaken hetzelfde of beter als ze in en PFAS vrije koekenpan worden gebakken.

Strafrechtelijk onderzoek
De Stichting Stop PFAS Stop Chemours heeft vorig jaar – via advocaat Mr. Bénédicte Ficq – namens 4600 omwonenden strafrechtaangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam voor het opzettelijke vervuilen van de leefomgeving met grote risico’s voor de gezondheid van omwonenden. De Officier van Justitie heeft inmiddels definitief besloten om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek, waarvan de resultaten in het vierde kwartaal van dit jaar worden verwacht. Kees van der Hel en Joop Keesmaat zijn de Kringloopwinkel dankbaar voor deze mooie financiële ondersteuning, die niet alleen zal worden gebruikt voor verdere juridische ondersteuning, maar ook voor andere activiteiten om dit belangrijke onderwerp serieus onder de aandacht te houden van de diverse betrokken overheden, zoals Provinciale Staten, de Tweede Kamer, Europees Parlement, alsmede bij controlerende overheidsinstanties, zoals DCMR, RIVM en GGD. Onderschrift

6 gedachten over “Kringloopwinkel Sliedrecht ondersteunt actiegroep tegen Chemours”

 1. Slogan van de kringloop.Hoe minder naar Dordt,hoe schoner het wordt.Dat is nu helemaal toepasselijk!

 2. Een kringloopwinkel moet geen mening hebben en spullen verkopen voor goede doelen.

 3. Een mooie actie.
  Het moet onder de aandacht blijven. Pfas….het zit in van alles en nog wat.
  Idem microplastics, geur-, kleur-, smaak-, en conserveringsmiddelen in voedsel, ongedierte – en onkruid bestrijdingsmiddelen ……er is nog heel wat te doen.
  Deze actie is een mooi gebaar.
  Dankjewel.

 4. Wat fijn dat de kringloop Sliedrecht een mooi bedrag heeft gedoneerd voor stop PFAS actie groep! Hartelijk dank!🙏

Plaats een reactie

*=Verplicht veld