‘Koraalvriendelijk’ baggeren houdt rekening met ecosysteem

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk 204-208 werd zaterdagmiddag 23 maart 2019 een lezing gegeven over milieuvriendelijk baggeren. De lezing werd verzorgd door ecoloog Remment ter Hofstede, werkzaam bij Van Oord, aannemingsbedrijf van waterbouwkundige projecten. Een woord van welkom werd gesproken door Remco van de Ven, bestuurslid van het Baggermuseum.

Ecoloog Remment ter Hofstede van Van Oord neemt de bezoekers mee in de wereld van milieuvriendelijk baggeren. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Baggeren in gebieden met koraalriffen gebeurt meer en meer op milieuvriendelijke wijze. Van Oord is voorloper op dit gebied. Koraalriffen bestaan uit kalkachtige structuren, die ‘gebouwd’ worden door koraalpoliepen, die een samenlevingsverband hebben met eencellige algen. Koralen zijn afhankelijk van voldoende licht en komen dus alleen in ondiep water voor. Koralen worden bedreigd door het aanleggen van infrastructuren (bijvoorbeeld vaarwegen), vervuiling, recreatie, visserij en klimaatverandering.

Turbiliteit
Ter Hofstede gaf een uiteenzetting over de wijze waarop Van Oord rekening houdt met het ecosysteem van koraalriffen. Bij baggeren komt uiteraard zand vrij van de bodem. Om vervuiling van koraalriffen te voorkomen worden ‘gordijnen’ geplaatst. Na winning van zand aan boord van grote schepen wordt het restwater weer geretourneerd in de oceaan. Van Oord heeft een methode ontwikkeld om de turbiliteit hierbij sterk te beperken. Verder worden – indien noodzakelijk – koralen verplaatst en op korte afstand herplaatst. Ook zijn er ‘kraamkamers’ ontwikkeld, waarin koralen worden gekweekt.

Geluiden
Alle mogelijke moeite wordt gedaan om bestaande koraalriffen zo min mogelijk te beschadigen. Alvorens de werkzaamheden rond een koraalrif beginnen, worden de dieren met onderwatergeluiden voor de duur van het project op afstand gehouden. Na afronding van de werkzaamheden stopt het ‘wegjaaggeluid’ en komen de dieren vanzelf weer terug. De lezing liet zien dat de baggerindustrie op steeds meer fronten rekening houdt met het ecosysteem. Een goede ontwikkeling die bijval vond bij de bezoekers. Na afloop van de lezing kregen de aanwezigen de gelegenheid om verder rond te kijken in het museum. Daar werd uiteraard dankbaar gebruik van gemaakt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld