SLIEDRECHT – Voor de eerste keer sprak burgerraadslid Geralda Kooiman-Meerkerk (SGP-ChristenUnie) maandagavond 28 november 2022 in de gemeenteraad van Sliedrecht. Tijdens haar maidenspeech, waarin je niet door andere raadsleden mag worden onderbroken, sprak ze over de uitbreiding van de Prins Willem-Alexander (PWA) schoollocatie Van de Waalslaan.
Burgerraadslid Geralda Kooiman-Meerkerk (SGP-ChristenUnie). (Foto gemeente Sliedrecht)
“Na een aantal maanden een flink aantal woordvoeringen vanaf de zijlijn te hebben gevolgd, is vandaag het moment dat ik voor het eerst vanaf deze plaats tot u het woord mag richten. Blij en dankbaar ben ik dat het mag zijn over dit onderwerp. Want wat is aansprekender om als leerkracht, wat ik het in dagelijks leven ben, na te denken over de toekomst van één van onze Sliedrechtse basisscholen. Daarnaast ben ik als leerkracht dus ook een werkende moeder en ben ik ook blij met alle mogelijkheden (waarbij ik denk aan de BSO en de Kinderopvang) die er geboden worden om dat werk voor mij mogelijk te maken. Vanavond komt dit alles samen in het raadsvoorstel dat voor ons ligt”, begon Kooiman haar betoog.
Prioriteit
De fractie van SGP-ChristenUnie is overtuigd van de noodzaak van deze uitbreiding en verbouwing. De verwachtte prognose voor het groeiende leerlingaantal op deze locatie met daarbij ook de verwachting dat het gebouw de komende twintig jaar aan capaciteit te kort komt is volgens Kooiman duidelijk geschetst. “Daarnaast is in 2019, ruim voor mijn tijd hier in de raad, reeds besloten dat deze uitbreiding prioriteit heeft, zoals te lezen valt in het Intergraal Huisvestings Plan (IHP). Naast uitbreiding van de huidige capaciteit is er ook het plan om te investeren in het huidige gebouw om het hedendaagse onderwijs vorm te kunnen geven. Als leerkracht begrijp ik de wens voor ruime gangen met daarin werkplekken en multifunctionele kleine ruimtes. Je zou bijna zeggen dat je er daar nooit genoeg van hebt tegenwoordig”, aldus Kooiman.
Tekst gaat verder onder tweet.
De #maidenspeech van ons burgerraadslid @GeraldaKooiman over de uitbreiding van de Prins Willem Alexanderschool Prof. Vd Waalslaan. pic.twitter.com/ZN1o5gdLuB
— SGP-ChristenUnie Sliedrecht (@SGPCUSliedrecht) November 28, 2022
Samenwerking en communicatie
Dat bracht haar bij het punt kanttekeningen/risico’s. Kooiman: “Mijn bovenstaande opmerking over ‘je hebt eigenlijk nooit genoeg’ wordt daarin ook zichtbaar. Het schoolbestuur geeft aan dat er nog veel meer wensen op de plank liggen. Met oog daarop hoop ik van harte dat het college op een duidelijke en constructieve manier de samenwerking en communicatie aangaat met het schoolbestuur. Zodat voor het schoolbestuur duidelijk is dat de gemeente niet alles gaat bekostigen. Een kleine helft van de totale kosten is voor de bouw van de realisatie van een nieuw IKC. Waar in hetzelfde IHP uit 2019 al over besloten is. Met de bouw van een nieuwe kinder- en peuteropvang kan de gemeente haar verantwoordelijkheid nemen voor het aanbieden van Voorschoolse Educatie en Vroege Voorschoolse Educatie. Dit om achterstanden in de taalontwikkeling aan te pakken.”
Kritische kanttekening
De fractie van SGP-ChristenUnie miste wel de urgentie voor een nieuwe kinderopvang weergeven in cijfers. “Waar we bij de scholen in één van de bijlages cijfers zagen die de leerling prognoses weergaven, misten we dit kinderopvang. Voor ons werd niet duidelijk of er op dit moment sprake is van wachtlijsten bij de kinderopvang in Sliedrecht, vandaar daarover een technische vraag. Het antwoord laat nog op zich wachten, maar hoop ik komende week te ontvangen”, sprak Kooiman, die vervolgde: “Als fractie plaatsen wij wel een kritische kanttekening bij de opmerking we kunnen lezen bij beslispunt 2. Dat ook het bestuur van Partou Kinderopvang nog moet instemmen met de realisatie van 324m2 kinderopvang. Ik ben benieuwd in hoeverre dit daadwerkelijk een risico is en wanneer hierover meer bekend wordt.”
Vragen
Daarna was ze aangekomen bij haar laatste punt. Kooiman: “Met deze uitbreiding verdwijnt een deel van de buitenruimte. Want hoewel de noodlokalen van het plein zullen verdwijnen, wordt er een groot deel van de huidige buitenruimte in beslag genomen door de nieuwbouw. Daarover hebben wij ook vragen gesteld, maar het antwoord is er nog niet. Als fractie van SGP-ChristenUnie vragen we ons wel af of er voldoende buitenruimte overblijft. Daar ook het IKC een buitenruimte nodig zal hebben. We zien het antwoord met belangstelling tegemoet. Als fractie willen we de portefeuillehouder vragen waarom er niet gekozen is om nu ook direct het schoolplein in te richten / groen in te richten. We kunnen lezen dat hierover besloten gaat worden bij het nieuwe IHP. Waarom zou hier niet direct een keuze voor gemaakt kunnen worden, zodat het schoolplein ook in 1x goed af is?” Ze kwam vervolgens nog met enkele vragen voor de wethouder. “Kan er al een inschatting gemaakt worden of het geschetste tijdspad realistisch is nu de normen m.b.t. stikstof recent zijn aangepast? De tweede vraag is meer algemeen van aard maar daardoor niet minder belangrijk. We begrijpen dat zo’n project gaat zorgen voor overlast in de wijk. We lazen dat omwonenden worden geïnformeerd. Wij gaan er als fractie vanuit dat de omwonenden vanaf het begin van de plannen worden meegenomen, klopt onze aanname?” Daarna klonk een daverend applaus. De maidenspeech zat er op.
PS: Overigens een prima “maidenspeech” van Geralda Kooiman
Zo maar een vraagje: Zou de “etnische achtergrond” of “sociale klasse” van de (overige) leerlingen daar heel misschien ook nog een rol in kunnen spelen?
Ik weet het niet en bedoel het ook absoluut niet suggestief of provocerend.
Opa verteld: “Vroeger, toen alles beter was” moest je als kind – althans in mijn geboortedorp Alblasserdam – gewoon naar de dichtstbijzijnde school in de buurt.
Oftewel, ik ben naar een openbare kleuterschool geweest, vervolgens een christelijke lagere school “met den bijbel” en daarna naar de christelijke MULO. Op die laatste zaten dan ook weer leerlingen, die daarvoor naar een openbare lagere school waren geweest.
Ter overdenking:
Ik vond het op zich wel een mooie “integratie” van sociale klasse, geloof, afkomst, et cetera.
Pas later begreep ik, dat dat (gemeentelijke) beleid voortvloeide uit het feit, dat sommige scholen daarvoor heel veel en andere scholen weer (te) weinig leerlingen hadden. En of het in Alblasserdam nu nog zo is, dat waag ik te betwijfelen, maar ook dat weet ik niet.
Achteraf realiseerde ik me wel, dat je sociale klasse een behoorlijk grote rol speelde op de lagere school of je wel of niet doorging naar de MULO of naar het lyceum, e.d.
@G. de Wit: u kunt dit onderbouwen met harde data? Beetje te gemakkelijk om het te gooien op te weinig beschikbaar openbaar onderwijs. Vanouds was openbaar onderwijs de enige vorm van gesubsidieerd onderwijs. Dus er zal meer spelen dan beschikbaarheid.
Die reden is vaak gewoon de school die het meest dichtbij is.
Vanuit gemak maar ook veiligheid. Als je dan weinig te kiezen hebt..
De verhouding is dus scheef.
@G.de Wit: de verhouding openbare scholen/ bijzondere scholen is dus in Sliedrecht 33% openbaar en 66% bijzonder. Gemiddeld ging in 2020 bijna 72% van alle kinderen naar een bijzondere school en 28% naar een openbare school. Conclusie: in Sliedrecht is niks raars in de verhouding tussen het aantal scholen voor openbaar en bijzonder onderwijs. Ondanks al het afgeven vanuit de politiek op artikel 23 van onze grondwet (vrijheid van onderwijs) stuurt een grote meerderheid van de Nederlandse ouders hun kinderen graag naar een bijzondere school. Daar zullen ze zo hun redenen voor hebben.
Wordt er ook zoveel moeite gedaan een openbare school uit te breiden en een upgrade gegeven?
Er zijn maar 3 openbare scholen tegenover 6 chr. in Sliedrecht.
De verhoudingen zijn redelijk scheef.