SLIEDRECHT – Wie niet met vakantie gaat en dus thuis blijft en van activiteiten houdt, heeft in Sliedrecht pech. Het Baggerdorp staat vanaf nu in zomerstand. Er zijn geen of nauwelijks activiteiten in het dorp. Sliedrecht bruist even niet…
De haven van Sliedrecht. Een aantal inwoners pakt de boot en vaart uit. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)
De organisatoren van evenementen zijn op vakantie zou je kunnen stellen. In het dorp wordt het de komende weken rustig. Een aantal ondernemers sluit voor enkele weken de deuren en andere bedrijven kiezen er voor om ook in juli en augustus door te draaien. Wat maakt het voor toeristen aantrekkelijk en dus ook voor de thuisblijvers interessant in Sliedrecht? Doe onder dit artikel uw suggesties!
Opgemerkt dat het bovenstaande artikel ging over het feit dat het rustig in Sliedrecht is met weinig activiteiten. Twee verhalen worden nu in elkaar gevlochten.
KWAMKWAMMERSLOEG
Een woordgrapje dat we vroeger wel maakten: Ken je de verledentijd van komkommersla? En dan was het lachend antwoord: kwamkwammersloeg.
Ik moest er weer aan denken toen ik zo aan het begin van de zomervakantietijd Het Kompas en De Merwestreek las. Weinig nieuws op het moment: komkommertijd.
Komkommertijd is – vind ik bij het Genootschap Onze Taal – een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin er weinig nieuws en weinig handel is. Het komkommerseizoen was altijd in de zomer. Voor de kwekers een drukke tijd, maar in veel andere vakgebieden was er dan juist niets te doen. Omdat die seizoenen samenvielen, werd komkommertijd meer en meer geassocieerd met het gebrek aan nieuws en activiteiten.
Maar het moet gezegd, het is nu niet allemaal “komkommer & kwel”, want groot nieuws: Sliedrecht krijgt er een politieke partij bij. Een partij voor Sliedrechters en voor mensen die zich Sliedrechter voelen. Geen partij van rechts of links, sociaal, christelijk of liberaal, maar ‘echt Sliedrechts’. En de nieuwe partij krijgt een dialectnaam, verklapte de initiatiefnemer.
Een tweede lokale partij.
We hebben hier al PRO Sliedrecht. Die club bestaat sinds 1974 en is opgericht ruim voor de hype van overal plaatselijke partijen. Het boekje ‘Al 35 jaar dwars voor Sliedrecht’ (2010) verhaalt de geschiedenis van de partij en voor wie geïnteresseerd is, is vast nog wel een exemplaar beschikbaar..
Maar ook PRO Sliedrecht was niet de eerste lokale partij. Daarvoor moeten we een poosje terug in de geschiedenis om precies te zijn naar Simon – Siem – den Hartog (geboren 19-06-1869). Simon was eigenaar van een manufacturenwinkel in de buurt van de Boschlaan. Naast de winkel is hij op allerlei gebied in Sliedrecht actief: voorzitter van de Sliedrechtse Middenstandsvereniging, voorzitter van de vereniging “Volksonderwijs”, bestuurslid van de Oranjevereniging en lid van de Vrijwillige Brandweer.
Hartog “De Jood” was een gezien mens in ons dorp.
Niet zo gek dus dat toen Simon zich voor de Vrijheidsbond kandidaat stelde voor de gemeenteraad hij (in 1923) met voorkeurstemmen als raadslid wordt gekozen. Vooraf aan de verkiezingen van 1927 krijgt hij echter bonje met zijn liberale vrienden en besluit met een eigen lijst aan de nieuwe verkiezingen mee te doen. Met die eigen lijst (Sliedrechts Belang) lukt het hem zowel bij de verkiezingen van 1927 als die van vier jaar later één zetel te behalen. In 1935 houdt hij de plaatselijke politiek voor gezien. En daarmee eindigt het bestaan van de eerste Sliedrechtse lokale partij.
De verslagen van raadsvergaderingen uit die tijd lezend, blijkt Simon Sliedrechter onder de Sliedrechters. Sociaal, liberaal maar ook pleitbezorger van de zondagsrust.
Het is de nieuwe partij aan te raden niet als naam te kiezen voor Nieuw Sliedrechts Belang. Dat zou de familie Den Hartog en elke Sliedrechter met hart voor z’n dorp weinig recht doen.
Ja, dat super zwembad in Sliedrecht.
Aan de reacties te zien, vindt iedereen het blijkbaar best dat het voorlopig komkommertijd is in Sliedrecht. We gaan de komende week genieten en klagen over warme, hete dagen. Gelukkig kunnen we afkoelen in het zwembad. Fijne vakantie!