Kleiweg: ‘Plan is bedacht achter tekentafel’

SLIEDRECHT – Yvonne Kleiweg voerde dinsdagavond 28 maart 2017 bij de gemeenteraad van Sliedrecht het woord namens Comité Oost met betrekking tot het Verkeers- en Mobiliteitsplan 2017-2040. Kleiweg ging onder meer in op de situatie rond het watertorenterrein met betrekking tot woonwijk De Grienden.

Yvonne Kleiweg aan het woord. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Zij stelde vast dat er helemaal geen alternatieve route nodig is. “Zoals de heer Zwartbol reeds aangaf, woonwijk De Grienden is prima met al zijn groen en indeling. De aansluiting via de Thorbeckelaan richting Sliedrecht-Oost werkt ook. Zelfs midden in de spits kun je daar gewoon doorrijden.”

Watertorenterrein
Ze was erg verontwaardigd. Kleiweg: “Iemand bij de gemeente die dit blijkbaar nodig vindt, legt in dit mobiliteitsplan opeens een probleem voor onze voeten. Een route dwars door onze wijk, bedacht achter de tekentafel en al heel snel moet daar onderzoek naar gedaan worden. En dit allemaal om een stukje dijk te ontlasten. Waarom? Daar ligt een grondgebied waar woningbouw komt, het watertorenterrein. Blijkbaar moet dit heel dicht en zwaar bebouwd worden. Zo iemand wenst dan de dijk aan te passen, tegelijkertijd een woonwijk gedeeltelijk te vernielen, kinderen in gevaar te brengen, groen weg te maaien, alleen maar om zijn eigen stukje rustig te houden, wat wilt u eigenlijk? Woonwijk grienden accepteert dit in geen enkele vorm.”

Niet inschikken
“Het officiële gedeelte van het protest van woonwijk grienden bevat (ik citeer): De woonwijk is tegen een alternatief Rivierdijk, tegen een plan voor een alternatief rivierdijk, tegen een onderzoek naar een plan alternatief rivierdijk en tegen een idee voor een onderzoek naar een alternatief rivierdijk, waar de besluitvorming op 11 april valt. Dit geldt voor nu, voor 11 april, voor de korte, de middellange en lange termijnsplanning”, aldus Kleiweg. De hoeveelheid officiële protesten staven dit volgens haar. Zoveel handtekeningen, zoveel digitale protesten en zoveel individuele protesten opgetekend door de griffie van de gemeente Sliedrecht. Kleiweg: “Wij zijn dus geenszins van plan in te schikken ter meerdere glorie van een woonerf met particuliere woningen. Het valt te verwachten dat de gemeente hier zijn burgers beschermd.”

Aantasting
Kleiweg wees er de gemeente Sliedrecht op eens een stuk zuiniger te zijn op de wijk. “Gemeente Sliedrecht, u mag trots zijn op uzelf. Woonwijk grienden ziet er geweldig uit, het groen is prima, de Tiendweg is heerlijk en de aansluiting Sliedrecht-Oost werkt gewoon goed. Maar wees daar eens een heel stuk zuiniger op. Wanneer iemand het watertorenterrein wil gaan bebouwen, dient dit als volgt te gaan. Dat is prima, maar u bent verplicht u dusdanig aan te passen dat de functionaliteit van de dijk en de rest van de omgeving niet aangetast wordt. Alle bijbehorende zaken, zoals parkeergelegenheid horen hier ook bij en dienen ook niet buiten het grondgebied gebouwd te worden. Zo hou je het probleem, de oplossing van het probleem, de kosten en de verantwoordelijkheid ervan op de plaats waar het behoort, namelijk bij de projectontwikkelaar op zijn stuk grondgebied van het watertorenterrein”, aldus Kleiweg. Volgens haar wordt de angst van fracties dat het dan te druk wordt daarmee ook opgelost. Kleiweg: “Het wordt ingekapseld op het woonerf zelf. De dijk heeft voorrang en stroomt gewoon door zoals ook nu, Wie een huis bouwt of koopt aan de dijk… voor diegene is de pracht, maar ook de consequenties, voorwaarden, beperkingen en kosten. Dat weet elke dijkbewoner en voor dat stuk wordt geen uitzondering gemaakt.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld