Kleine overschrijding van giftig gas bij Chemours

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Er heeft zich zondag 13 augustus 2017 een incident voorgedaan op het terrein van chemiebedrijf Chemours. Volgens een woordvoerder van de DCMR Milieudienst Rijnmond gaat het ‘om een kleine overschrijding van giftig gas’, maar er wordt onderzoek gedaan. Het ging volgens woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours om een zogenaamde Perfluoroisobutene (PFIB)-meting. Het valt onder de vergunde hoeveelheid volgens Bruning en er is volgens hem dus geen sprake van een overschrijding. 

Het chemiebedrijf ligt ‘aan de overkant’ van de Merwede bij Sliedrecht op Dordts grondgebied. Het onderzoek wordt verricht door medewerkers van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Volgens Bruning was van een lekkage geen sprake. “Het betrof een eenmalige piekmeting van vrijgekomen restgas zeer waarschijnlijk vanwege schoonmaakwerkzaamheden die uitgevoerd werden. Het euvel is opgelost en gemeld bij de DCMR”, vertelt Bruning. 

Melding
De hulpdiensten kregen even na het middaguuur een prio 2-melding ‘OZHZ ReMI Regeling (Vermisten / So’s: nee) (ReMI Z1)’. De woordvoerder van de meldkamer van DCMR Milieudienst Rijnmond kon niet veel melden: “Er wordt gemeten en onderzoek gedaan. De melding was 36 ppb bij een termoconvertor. Er staat daar extreem gevoelige apparatuur voor analyse. Het was een giftig gas. Maar een prio 2 melding.” 

Onder vergunde hoeveelheid
In tegenstelling tot wat de DCMR zondagmiddag vertelde, wordt of is volgens Bruning geen onderzoek gedaan. Over het ‘giftige gas’ zegt Bruning: “Het gaat om PFIB dat in zeer lage concentraties in het productieproces voorkomt.” Klopt het dat het gaat om een overschrijding van 36 ppb (deeltjes per miljard-red.)? “Klopt. Omdat een dergelijk lage uitstoot binnen de vergunde hoeveelheden valt, is er geen sprake van een overschrijding. Het uiterst gevoelige meetsysteem heeft een eenmalige piek van 36 ppb gemeten. Buurtbewoners zijn op geen enkel moment in gevaar geweest. Datzelfde geldt voor onze werknemers op de locatie”, reageert woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours zondagavond.

26 gedachten over “Kleine overschrijding van giftig gas bij Chemours”

  1. Elli snapt het duidelijk niet.
    Het gaat erom wat een stof met je doet bij een bepaalde concentratie over een bepaald tijdsbestek.
    Iemand die een fles drank per dag drinkt, kan dit wel normaal vinden, maar over een langere periode is het zeker niet goed voor je.

  2. Voor mij is 1 borrel veel in een maand tijd, voor een andere is een fles drank per dag normaal. Schoonmaakwerkzaamheden in het weekend, dan moet je wel toeslagen betalen en zeker weten dat ze bekend zijn met de routines. Een wolkje gifgas kan geen kwaad toch, maar teveel kleine incidenten maak je geen vrienden mee.

  3. Jan, je legt me woorden in de mond, niet netjes, ik ben zelf heel goed in staat om een reactie te formuleren.
    Je schrijft ” jij denkt toch niet dat jij de mening van iedereen vertegenwoordigd “. Dat vind ik een vreemde opmerking, want ik vertegenwoordig helemaal niemand, ik geef een eigen mening.
    Dus wederom een serie loze opmerkingen, en hou je bij het onderwerp i.p.v. mensen persoonlijk aan te vallen.

  4. Nee Rob,MAC waarde is toch echt wat anders.de MAC waarde (in dit geval 10 ppb)is de waarde die men kan ondervinden gedurende 8 uur per dag gedurende een heel werkzaam leven zonder dat men schade aan het lichaam zal oplopen.
    Een korte piek van 36 ppb is dus een erg lage “dosis”

  5. DuPont geeft aan dat deze emissie van 36 ppb binnen de vergunde waarden valt.
    Dat is opmerkelijk want de MAC-waarde (maximaal aanvaardbare waarde) is slechts 10 ppb!
    Ook andere literatuuur geeft voor PFIB als plafondwaarde 10 ppb (voor 15 minuten blootstelling, voor langere blootstelling gelden nóg lagere waarden).
    Een emissie met een meting van ppb’s is zeer weinig, maar de toelaatbare waarden zijn zo laag omdat PFIB zéér giftig is!! Ik ben zeer benieuwd wanneer aanvullend onderzoek afgerond en beschikbaar zal zijn.

  6. Cor, jij denkt toch niet dat jij de mening van iedereen vertegenwoordigd? Niet die van mij in ieder geval en ik schat zo zeker niet van iedereen. Het blijft een opeenstapeling van kleinere en grotere incidenten. Uniek of niet, maar ik wil dat gif niet in mijn achtertuin.
    Je reactie zal nu wel zijn: dan ga je toch verhuizen? Misschien is het beter dat DuPont Chemours gaat verhuizen.

  7. Jan, Mijn belang is vrijheid van meningsuiting en objectiviteit i.p.v. sensatie. Ik praat giflozing allerminst goed, maar we moeten niet doen alsof Dupont hier uniek in is, en zeker zaken niet uit hun verband rukken met loze kreten. Enige duidelijkheid in mijn standpunt?

  8. Jan, het heeft wel degelijk zin om kleine incidenten in de krant te zetten. Sensatie en paniek zaaien dit is wat lezers graag zien, kijk maar naar de reacties. Dit levert lezers op.

  9. Suzanne, wachten met meten? Het zijn continu metingen, en de meldingen zijn niet vrijwillig, maar door de overheid verplicht.

  10. Lozing GenX in de rivier, kleine brand, lekkage formaldehyde, nu weer een kleine lekkage van een of ander giftig gas… Wat is het volgende?

  11. Wij “overkanters” zijn erg blij met de waakzame ogen en oren van Sliedrecht24.
    Bewoners Merwedepolder, Dordrecht

  12. We kunnen ons beter zorgen maken om alle incidenten die niet naar buiten komen. Tuurlijk is er geen overschrijding van het gas. Ze wachten gewoon even met meten en dan is het zo verdund in de lucht dat het geen overschrijding meer is… ongezond spulletje daar.

  13. Juist.
    Je zou je ook af kunnen vragen of het wel zin heeft om dit soort kleine incidenten in de krant te gaan zetten.
    Dat roept alleen maar onnodige onrust en verwarring op.

  14. Jan,
    Met ‘waar melding van gemaakt wordt’ bedóel ik melding in de krant.
    Bedrijven zijn vanuit de Wet milieubeheer inderdaad verplicht om gebeurtenissen die niet in het normale productieproces vallen aan de overheid te melden, in dit geval de DCMR (Milieudienst Rijnmond).
    Doordat DuPont/Chemours de laatste jaren in ‘de spotlights staat’, komen er tegenwoordig dus vaker incidentmeldingen in de krant. Vroegere incidenten zijn dus lang niet altijd in de krant gekomen.

  15. Onjuist Van der Aa.
    Jij verwart melding aan de milieudienst met stukjes in de krant.
    Incidenten worden altijd gemeld, maar komen niet altijd in de krant.
    De laatste tijd wordt er gewoon meer in de krant gezet.

  16. Zag nog geen reactie van Cees, maar wellicht is de reactie van Cor daarop vooruitlopend? Cor: wat beweegt jou om de giflozingen goed te praten? In iedere reactie van jou is dat het geval. Hetgeen H. v.d Aa meldt is een waarheid als een koe! Cor, wat is jouw belang om al die giflozingen keer op keer te verdedigen?

  17. Cees, Dit soort incidenten komt bij iedere fabriek voor. De regels omtrent melden van lekkages is in de loop van de jaren behoorlijk gewijzigd. Dit heeft helemaal niets met in de doofpot stoppen te maken. Ook de meetapparatuur is ongelooflijk veel gevoeliger geworden. Dit is de reden dat we nu veel vaker een melding krijgen als vroeger.

  18. Beste Fleur,

    Klopt!

    Als er een pertinente onjuistheid is, en er tijd is, dan gebeurt dit wel uiteraard.
    Dit is geen tijdverspilling, maar wijzen op artikel.

    Laat de actie maar aan de redactie over.

    Redactie Sliedrecht24

  19. Opvallend, dat er de laatste maanden met een zekere regelmaat incidenten bij Chemours optreden, waar melding van gemaakt wordt. Hoeveel incidenten zijn er in het recente en verdere verleden geweest, waarvan géén melding is gedaan…, toen er ‘nog niet zo op DuPont/Chemours werd gelet’…?

  20. Jeetje en dan wéér wisten ze natuurlijk niet uit voorzorg voor paniek om welke gas het ging slordig.
    Weg met dat bedrijf!

  21. Ik denk GIFTIG gas is GIFTIG gas of het nu veel of weinig is het is giftig dus dat moet gewoon verboden worden.
    Straks moeten wij zo veel voor onze gezondheid gaan betalen of allemaal met een gasmasker op de straat op.
    Ik ga dit niet meemaken als dit niet verboden wordt, dan stap ik uit het leven want ik wil niet worden vergiftigd.

  22. OVERSCHRIJDING! Hoe groot of klein, het is het zoveelste incident. Wat er aan incidenten in vroegere jaren heeft plaatsgevonden is voor een groot deel verzwegen. Als Dupont / Chemours de kans had zou dat ook vandaag weer zo zijn gegaan. Je zou er maar fietsen op het moment dat er weer een incident plaatsvindt. Het gedoogbeleid van de politiek kijkt niet op een mensenleven tenslotte.

  23. Dat is weer lekker. Ik ben gisteren met de fiets over de Merwedebrug gegaan. Wie vertelt me dat mijn zoon of dochter dit niet heeft ingeademd?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld