Klankbordgroepen gaan aan de slag, maar niet alle kandidaten nog op de hoogte

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Je zou kunnen zeggen dat iets te vroeg wordt gepiekt met het bericht van de gemeente Sliedrecht vrijdag 9 februari 2024 dat de klankbordgroepen voor Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS) aan de slag gaan, want van de samen te stellen klankbordgroepen bestaat er nu één waarvan de mensen zijn geïnformeerd dat ze daar deel van uitmaken. De rest weet nog van niets. 

Dit is één van de bewonersavonden. In de afgelopen drie weken vonden in de gemeente Sliedrecht de bewonersavonden voor fase 1 en 2 voor BHS plaats. Na deze avonden – zo is de afspraak – gaan de klankbordgroepen voor deze locaties aan de slag met alle suggesties, ideeën en zorgen van omwonenden. (Archieffoto Peter Donk / Sliedrecht24)

In de komende vijftien jaar wil de gemeente Sliedrecht samen met woningcorporatie Tablis Wonen met het project
BHS ruim 700 woningen in fases vernieuwen. In de afgelopen drie weken werden voor de locaties Maaslaan/Willem Dreespark, Middeldiepstraat, Valkweg (fase 1), Thorbeckelaan en Rembrandtlaan (fase 2) afzonderlijke bewonersavonden georganiseerd.  Tijdens de bewonersavonden ging de gemeente en Tablis Wonen met de bewoners en belangstellenden in gesprek. Er werden vragen aan het projectteam gesteld, maar ook suggesties, ideeën en zorgen van de aanwezigen geuit. Alle avonden stonden in teken van het luisteren naar de inbreng van de aanwezigen.

Klankbordgroepen
Deze inbreng wordt meegenomen in de volgende uitwerking met de klankbordgroep. Van alle aanmeldingen zijn ongeveer zeven kandidaten per deellocatie geselecteerd. Afgelopen week heeft Sander Jansen, onafhankelijk voorzitter en begeleider van de bewonersavonden, de kandidaten voor de Maaslaan/Willem Dreespark en Middeldiepstraat geïnformeerd. In de komende week worden de kandidaten voor de Valkweg, Thorbeckelaan en Rembrandtlaan geïnformeerd. Eind februari volgt nog een bewonersavond voor de deellocatie Professorenbuurt en Dr. Schaepmanstraat. Ook voor deze deellocaties kunnen bewoners zich aanmelden voor deelname in een klankbordgroep.

Tot en met zomer
“De gemeente Sliedrecht en Tablis Wonen vinden het belangrijk dat bewoners meepraten én meedenken over het hele project BHS. Daarom wordt per deellocatie een klankbordgroep opgericht”, licht projectleider namens de gemeente Sliedrecht Omar Laghzaoui toe. De klankbordgroepen geven advies en vormen een onderdeel van het bredere participatieproces voor de ontwikkeling van plannen voor iedere locatie. Laghzaoui: “De klankbordgroepen zijn actief gedurende het participatieproces, dat loopt vanaf januari 2024 tot en met de zomer 2024. Het eindproduct is een Stedenbouwkundig Kader welke voorgelegd wordt aan de gemeenteraad ter besluitvorming.”

2 gedachten over “Klankbordgroepen gaan aan de slag, maar niet alle kandidaten nog op de hoogte”

  1. Het is inderdaad uiterst vreemd dat de Gemeente een screening op personen uitvoert zonder de criteria bekend te maken. Waar het gaat om om het Dreespark lijkt Sliedrecht Groen toch tenminste lid te moeten worden, sterker nog, in elke klankbordgroep als groen aan de orde is want Sliedrecht moet groener worden, aldus de gemeente.

    De dwang van de gemeente die de leden van de klankbord aanwijst volgens onbekende criteria en die waarschijnlijk ook de agenda zal bepalen hoef je volgens mij, als klankbordgroep, niet te pikken.

    Als de leden die ‘uitverkoren’ zijn door de gemeente gewoon aangeven: ‘Sliedrecht Groen moet erin’ dan zal dat echt gebeuren. Of gewoon aangeven dat men, afhankelijk van de agendapunten, een andere persoon met specifieke kennis laat deelnemen.

    Van belang is dan wel dat men als Klankbordgroep echt een hechte groep vormt. Dat moet sowieso natuurlijk om verdeel en heers te voorkomen. Het lijkt dan ook belangrijk dat de klankbordgroepen onderling elkaar contacten over de voortgang en de standpunten. Er is namelijk maar 1 gemeente en vijf aparte klankbordgroepen. Met onderling contact is er dan ook 1 overkoepelende Klankbordgroep.

  2. Namens Sliedrecht Groen heb ik een paar maanden geleden gepassioneerd ingesproken bij de Gemeenteraadsvergadering voor het behoud van het W. Dreespark, dit vanuit onze grote betrokkenheid. Wij hebben ons opgegeven voor de Klankbordgroep. Tot onze grote verbazing kregen wij afgelopen woensdag de mededeling dat wij niet welkom zijn. Dit zonder een heldere reden? Hier zijn wij dan ook uiterst benieuwd naar, gezien Stichting Sliedrecht Groen zich al jaren professioneel inzet voor het behoud en tevens pleit voor meer groen in Sliedrecht!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld