Kinderen vieren Halloween bij tienhoogflats

SLIEDRECHT – Enkele tientallen kinderen hebben zondagavond 27 oktober 2019 Halloween gehouden bij de tienhoogflats. Ze gingen als griezel, heksen of met een bangmakend uiterlijk op pad. Iets eerder dan op de meeste plaatsen Halloween wordt gehouden, want donderdag 31 oktober 2019 is de officiële datum.

Ze verzamelden bij de Havikflat. Griezelig verkleed gingen de kinderen samen met ouders / verzorgers op de foto. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Een feest dat traditioneel in Ierland werd gevierd. Volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar niet op 1 januari, maar op 1 november. Daarom is 31 oktober eigenlijk een soort ‘oudejaarsavond’. In de meeste landen is het voornamelijk een kinderfeest. Ook zondagavond gingen ze langs de deuren om snoep op te halen.

8 gedachten over “Kinderen vieren Halloween bij tienhoogflats”

 1. Ziet er superleuk en eng uit kinderen. En leuk voor jullie dat er weer een gezellig feestje bij is.

  Ook leuk voor de commercie, lekker op inspelen net zoals bij St Nicolaas, Kerstmis (klinkt mooi katholiek) en Pasen. Gewoon de nieuwe tijd. De poverpot kinderen zijn tenslotte bijna uitgestorven. Lekker griezelen, enge maskers.

  Alle kinderen hebben recht om een ‘eigentijds’ feestje te omarmen. Zij vinden al dat gedoe over zwarte pieten door ouderen ook maar niks. Roetveeg is prima, kleur maakt niet uit, als het maar gezellig is….of eng natuurlijk.

  En griezelen is eng en gezellig. Volgend jaar een nog groter feest? Proficiat. Laat al die ouderen maar kletsen!

 2. Ik mocht Allerheiligen en Allerzielen een paar keer meemaken. Er worden dan juist bloemen geplaatst bij het graf van overleden dierbaren. Er branden dan kaarsen op de hele begraafplaats. Een hele warme ervaring met mooie ontmoetingen. Dood hoort bij het het leven. Waarom is er dan zoveel tegenstand van een rouwcentrum in die buurt? Voor de kerst kaarsjes laten branden bij de oorlogsgraven vind ik ook heel bijzonder om mee te maken! Ik hoop dat we Allerheiligen en Allerzielen ook nog eens bijzonder kunnen maken op onze mooie begraafplaats. Nu is bang maken en enge maskers alleen te zien. Maak het feest dan compleet en leg het de kinderen juist uit!

 3. “Daarnaast vind ik het opmerkelijk dat bepaalde christenen moeite hebben met zaken zoals de dood, terwijl PASEN toch echt gevierd wordt om Jezus’ herrijzenis uit de dood te vieren.
  En veel christelijke stromingen notabene bidden tot het kruis, het martelwerktuig waarmee Jezus werd gedood. Als we het dan over verheerlijken van dood en moord hebben!”

  Dat is, gedeeltelijk, een misverstand over de geloofsbeleving van Christenen.
  1.Zij hebben niet zozeer moeite met de dood, als wel moeite met de manier waarop in de seculiere wereld vaak met de dood wordt omgegaan.
  2. Zij aanbidden niet het kruis, maar Degene, die ooit aan dat kruis hing: Jezus Christus.
  3. Christenen (althans: velen onder hen) hebben inderdaad moeite met de dood als zijnde het einde van dit aardse leven. Daarin onderscheiden zij zich niet van anderen: De dood, zo schrijft Paulus, is de laatste vijand(ook) van Christenen. Daar kun je bang voor zijn om allerlei redenen.
  Zeker als je als Christenen, gelooft in “een” leven na dit leven. Een leven echter zonder de aanwezigheid van God. En dat is de hel. Of een leven met God, dat is de hemel.
  Dat spanningsveld. die twijfel, dat gebrek aan geloofszekerheid leidt tot angst. Gelukkig
  een(soms tijdelijke) angst die te overwinnen is.
  Maar ik geef toe: Twijfel is ook een Christen niet altijd vreemd.

 4. @Saskia: wees gerust, alle info die u noemt is bekend. U haalt Pasen aan, dan zult u ongetwijfeld ook weten dat het accent daarbij niet ligt op het “leuk doen” over de dood etc. Beetje flauw dus om accent van de discussie te verleggen.

 5. Het mooie van meningen is dat ze naast elkaar kunnen. Het ene hoeft niet boven het andere uit. Ik heb toch geen Disney film nodig voor m’n mening! Ieder z’n eigen mening!

 6. In de katholieke kerk wordt ook Halloween gevierd, alleen kennen zij het onder de noemer Allerheiligen en Allerzielen en is het een dagje later dan Samhain, oftewel “Halloween”.
  Samhain werd gevierd om de overledenen te eren en te herdenken. Niet om de dood te verheerlijken.
  Het hele zombie, vampieren, skeletten heeft niks, maar dan ook niks te maken met de oorsprong maar is een ver-Amerikaniseerde versie van Samhain.
  Net zoals de Kerstman met zijn rode kleding, witte baard en slee een ver-Amerikaniseerde versie is van Kerstmis, ook dit heeft niks met de oorsprong van het kerstverhaal te maken.

  Daarnaast vind ik het opmerkelijk dat bepaalde christenen moeite hebben met zaken zoals de dood, terwijl PASEN toch echt gevierd wordt om Jezus’ herrijzenis uit de dood te vieren.
  En veel christelijke stromingen notabene bidden tot het kruis, het martelwerktuig waarmee Jezus werd gedood. Als we het dan over verheerlijken van dood en moord hebben!

  Ik zou u trouwens aanraden om de Disney-film Coco eens te huren, dan verruimd u misschien eens uw geest en staat u open voor andere culturen en gewoonte.
  U bent vrij om niet deel te nemen aan bepaalde feestdagen. Maar laat iedereen in zijn waarde en ken de feiten.

 7. A. Monster, ik ben het helemaal met je eens. Misschien was het voor deze buurt een aanleiding voor een feest omdat de kinderen nog herfstvakantie hadden. Want dat pakken de bewoners daar wel goed op.
  Maar ik ben het verder helemaal met je eens hoor!

 8. Vreemd, in Nederland woedt een hevige discussie om een bepaald feest aan te passen omdat het bepaalde bevolkingsgroepen zou beledigen (wat ik me op een bepaalde manier nog kan voorstellen ook), anderzijds is het dan triest om te zien dat er vrijwel tegelijkertijd een “feest” wordt opgedrongen (ze komen er zelfs mee aan je deur) waarbij het accent ligt op de dood (ook al wordt dat en masse ontkent door veel pleitbezorgers, opvallend vaak vanuit commerciële hoek). Daarbij wordt opnieuw een bevolkingsgroep uitgesloten, nu die van christenen die juist staan voor het leven en een feest waarbij de dood centraal staat absoluut niet kunnen meemaken. Beetje dubbele moraal wordt hier gehanteerd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld