Kinderen maken kennis met CodeUur Drechtsteden

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Ruim 1500 basisschoolleerlingen onder wie kinderen uit Sliedrecht maakten vrijdag 8 december 2017 kennis met programmeren tijdens CodeUur Drechtsteden. Uit Sliedrecht nam de Prins Willem-Alexander school deel.

Het project CodeUur waarbij studenten van de opleiding ICT van het Da Vinci College en studenten van de PABO Dordrecht INHolland in tweetallen één uur programmeer les geven op 31 basisscholen in de Drechtsteden, laat basisschoolleerlingen kennismaken met de ‘basics’ van programmeren. (Foto LeXlab – onderdeel Duurzaamheidsfabriek)

Een kind dat kan programmeren, heeft straks een betere kans op een baan. Dat benadrukte ook regionaal portefeuillehouder Onderwijs en Arbeidsmarkt Peter Heijkoop tijdens de kick-off van het project in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Heijkoop: ”Het gaat over de arbeidsmarkt van de toekomst. Programmeren is absoluut essentieel en niet alleen in ICT-beroepen, maar ook bijvoorbeeld het vak van leerkracht gaat straks voor een deel gevormd worden door ICT en programmeren en zelfs zorgberoepen. Voor iedereen in de toekomst, dus alle docenten en basisschoolleerlingen van nu is het heel belangrijk dat zij kennis maken met de kracht en waarde van programmeren. En het is vooral ook heel leuk,” besluit Heijkoop.

Technologie volgen
“Er komt steeds meer belangstelling voor het onderwerp. Leerlingen vinden het erg leuk om meer te weten te komen over technologie en programmeren. De samenleving verandert heel snel en het is erg relevant om met elkaar te kijken hoe we leerlingen onderwijs kunnen bieden dat aansluit op de vraag,” merkt projectleider Wouter Sieuwerts op. Alle basisscholen in de regio konden zich gratis aanmelden voor het project. Er was echter binnen het project slechts ruimte voor 31 scholen. Voor scholen die buiten de boot vielen, staan hier diverse lesbrieven over dit onderwerp die door de eigen docenten uitgevoerd kunnen worden. Deze lesbrieven blijven beschikbaar voor scholen die aandacht aan programmeren willen geven.

Belangrijke opdracht
Voor dit project is ook dit jaar weer een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen de docenten ICT/ Techniek van de PABO Dordrecht INHolland en de docenten ICT/Media van het Da Vinci College. Samen werkten zij aan de ontwikkeling van het programma voor vrijdag en trainden zij de 1e jaars Da Vinci studenten en 2e jaars PABO-studenten. “Wetenschap en Techniek op een vakoverstijgende manier inzetten binnen de bestaande basisschoolvakken is vanaf 2020 een belangrijke opdracht voor alle zittende en komende basisschoolleerkrachten”, licht docent Natuur en Techniek Hans van der Grind” van de PABO Dordrecht INHolland nog toe.

Groots opgezet
In het project CodeUur gaan 62 studenten van de opleiding ICT van het Da Vinci College, en studenten van de PABO Dordrecht INHolland in tweetallen één uur programmeer les op 31 basisscholen in de Drechtsteden gegeven. Dit groots opgezette project, onder de naam ‘CodeUur Drechtsteden’ is een initiatief van de Duurzaamheidsfabriek, het LeXlab en Programma Arbeidsmarkt Drechtsteden en komt voort uit het project CIV Smart Technology. Samen met het Da Vinci College en INHolland willen de initiatiefnemers op deze manier aandacht schenken aan het belang van programmeren in het onderwijs.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld