SLIEDRECHT – Burgemeester Jan de Vries (CDA) gaf dinsdagmorgen 11 februari 2025 het startschot voor de eerste les Democracity in Sliedrecht. Met Democracity zetten kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs hun eerste stappen in de raadzaal en maken ze kennis met democratische besluitvorming. Media was er niet welkom, alleen bij een persmoment, waar een foto kon worden gemaakt.
De leerlingen van groep 7 en 8 van de Johannes Calvijnschool gingen na een besloten bijeenkomst op de foto. (Foto gemeente Sliedrecht)
Leerlingen van groep 8a van de Johannes Calvijnschool namen vanmorgen plaats achter de microfoons. Nadat de klas opgedeeld werd in politieke fracties, maakten zij korte partijprogramma’s met hun speerpunten. Er moest tenslotte een stad afgebouwd worden en wat is daar allemaal voor nodig? Nadat de partijen waren gevormd, gingen zij onderling met elkaar in debat, want in de politiek neem je samen beslissingen. Edwin van Meerendonk – leerkracht Johannes Calvijnschool: “Met deze lessen breng je politiek én democratie – op het niveau van het kind – dichtbij!
Helpende handen
De ervaring van de leerlingen tijdens het spel was dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Voor een beetje hulp bij het bouwen van de stad konden de leerlingen vragen stellen aan raadsleden Priscilla Kraaijeveld (CDA), Fijke Mulder (SGP-ChristenUnie) en Ben van der Plas (PvdA). Ook kwam het college op bezoek. Burgemeester De Vries: “In onze raadzaal wordt vaak besloten over de toekomst van de Sliedrechtse kinderen. Met Democracity ervaren ze voor welke moeilijke keuzes je dan komt te staan. En ze leren spelenderwijs hoe onze lokale democratie werkt. Wie weet, willen ze dan later wel echt mee gaan besturen. Dat zou mooi zijn!” De komende weken komen verschillende groepen 7 en 8 van de lokale bassisscholen langs in de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst.
Het respect dat verwacht werd van de leerlingen bij deze activiteit overtreft verre! het disrespect uit verschillende reacties!
Hulde aan de leerlingen die het zo goed deden!
Hulde aan de drie gemeenteraadsleden die vertelden dat het niet altijd makkelijk is op een goede manier te debatteren.
Hulde aan de organisatie van deze lessen!
Wanneer houdt u eens op over de hoofden van leerlingen deze misselijke inhoud te plaatsen.
Het zegt namelijk vooral iets over uzelf!
Soooooo!!!! De niet modeondernemer heeft een hoop tijd! Bedankt, mooi verhaal.
Dit kan ook los gezien worden van welke mening dan ook over de actuele politiek in Sliedrecht.
Het is , vind ik, een hartstikke goed initiatief om kinderen de beginselen van onze democratie bij te brengen. Dat is in dit land momenteel hard nodig . En zo te zien nog op een leuke manier ook
De Griekse filosoof Plato vond ooit democratie een naar en eng systeem, een opmaat naar tirannie, die macht geeft aan egoïstische en gevaarlijke demagogen. Het zou incompetente, opportunistische en oneerlijke politieke leiders opleveren, welke de goedgelovigheid van mensen uitbuiten en gedijen op door theatrale emoties gedreven toespraken. Democratie zou ook een trage/logge bestuursvorm zijn door een veelvoud aan gekrakeel en twist.
Ik stel voor dat we deze perceptie toetsen aan de actuele situatie in Nederland.
———-
De meningen van de Nederlandse bevolking hebben hoegenaamd gewicht. Over tal van kwesties botsen deze meningen met bestuurlijke autoriteiten. De overheid acht dat een onwenselijke toestand.
Daarom wenst iedere ‘nieuwe’ overheid dat Nederlanders zich scharen achter een staatsvoorstelling van zaken, het narratief genoemd. Dit narratief wordt dagelijks aan de man gebracht via de pers, televisie en internet. Zo worden staats- gestuurde opinies ‘aan de man gebracht’ over zaken als massa-immigratie, oorlogen en klimaat. Veel Nederlanders ‘denken’ door dezelfde staats- doctrine dat zij profiteren van hun vrije meningsvorming/meningsuiting en ‘menen’ dat zij leven in democratie en vrijheid. Veel Nederlanders ‘vinden’ daardoor ook dat democratie de tegenhanger is van een dictatuur.
In werkelijkheid zijn veel burger- zienswijzen ‘voorgekookt’ in de media, die over alle grote kwesties op dezelfde wijze berichten en schrijven. Dit heet gelijkschakeling. De media lopen aan de strakke leiband van de overheid, die haar beleid afstemt met een handjevol grote bedrijven.
Samengevat:
Achter de schermen ontstaat een ‘voorgeschreven werkelijkheid’, welke grootschalig protest moet voorkomen. Een kleine minderheid welke wel protesteert, wordt met machtsmiddelen in toom gehouden of terzijde geschoven.
———-
We zouden dus op zijn minst kunnen stellen dat democratie -zoals die ooit aanvankelijk werd voorgesteld- vervangen is door een geraffineerde collectieve vorm van dictatuur. Meer concreet is democratie zélf een vorm van dictatuur: de dictatuur van de geleide en misleide meerderheid.
Ja dat kun je ze hier wel bijbrengen!