Kilo’s zwerfvuil verzameld in een uur tijd

SLIEDRECHT – Burgerinitiatief Klean0184 heeft met hulp van Verheij Groenvoorzieningen B.V. en tientallen vrijwilligers in Sliedrecht vrijdag 18 september 2015 ruim twintig kilo zwerfvuil verzameld. Dat gebeurde nabij de rivier tijdens een ‘Keep It Clean Day’. 

Het afval werd in een klein uurtje geraapt op de boven- en benedenkade van de Adriaan Volkersingel, het gebied nabij de aanlegsteiger van de Waterbus en bij enkele zijstraten. (Foto Burgerinitiatief Klean0184)

Ze troffen het met het weer en volgens de vrijwilligers was het leuk om te doen. “Onze mooie kade zag er na de actie weer prachtig uit zoals het hoort. Nadat het afval gewogen was hebben we nog gezellig met elkaar nagepraat onder het genot van een bakje koffie met appelgebak in restaurant Bellevue. Daarna ging iedereen tevreden naar huis”, bericht de organisatie. Met acties zoals deze willen zij laten zien hoe fijn het is om met elkaar voor je leefomgeving zorg te dragen en hoe weinig inspanning er maar nodig is voor een groot resultaat.

Plastic
Veel zwerfafval van land afkomstig komt in het water terecht en veroorzaakt daarmee het grootste deel van de ‘plastic soep’ in de oceanen. Klean0184: “Er komen steeds meer signalen dat al dat plastic onherstelbare schade aan het milieu en alles wat in de zee leeft aanricht omdat plastic niet vergaat. Op de benedenkade lag behoorlijk wat aangespoeld plastic en er lagen ook kleine drinkverpakkingen zoals blikjes, limonadepakjes en bierflesjes. Op de bovenkade lag bijna geen zwerfafval, daarvoor een complimentje voor de bewoners en de passanten.”

Simpel
Bij de bankjes vonden de opruimers behoorlijk veel sigarettenpeuken op de grond. Vogels zien dat als een lekkere hapjes met alle gevolgen van dien. Het meeste afval vonden ze in het gebied rond de waterbushalte. “Wij willen met acties zoals deze laten zien dat de oplossing net zo simpel is als de oorzaak. Af en toe laat iemand iets vallen, dus als af en toe iemand iets opraapt. Zwerfafval oprapen van de straat is namelijk helemaal niet raar. De nieuwe mentaliteit voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Dus probeer het ook eens! Gewoon één keer per dag iets oprapen”, aldus de organisatie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld