Kabinet ziet niets in World Expo Rotterdam 2025

ROTTERDAM / DRECHTSTEDEN – Het Kabinet heeft besloten Nederland niet kandidaat te stellen voor Expo 2025. “Daarmee laat onze regering de kans liggen om een grote stap vooruit te zetten in de noodzakelijke transitie van de Nederlandse economie naar een toekomstbestendig, circulair model”, zegt Leendert Bikker, initiatiefnemer en uitvoerend directeur.

Bestuurders in de Zuidelijke Randstad wilden dat het Kabinet positief besloot om de World Expo 2025 in Rotterdam mogelijk te maken. Onder hen ook burgemeester Bram van Hemmen (CDA). 

Vanuit de Drechtsteden (ook uit Sliedrecht) was er ook betrokkenheid bij de plannen van de stichting World Expo Rotterdam 2025. Bestuurders en ondernemers omarmden vanaf het begin het plan en zijn nu teleurgesteld. De reacties zijn van ‘Zijn ze nu helemaal’ tot ‘Kans gemist!’ Lees hier de brief van minister Kamp (VVD) van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. 

Voorsprong
Met Expo 2025 stond volgens Bikker een uniek samenwerkingsverband van ondernemingen, maatschappelijke organisaties en overheden klaar om een ambitieus tienjarig economisch programma uit te voeren. Bikker: “Een programma dat Nederland op voorsprong had kunnen zetten in een wereld waarin verspilling en vervuiling plaatsmaakt voor slimme technologie en hergebruik van energie en grondstoffen.”
 
Geen lef
Het besluit van de Nederlandse regering om Expo 2025 niet te steunen toont volgens Bikker het verschil tussen ‘lef’ en ‘laf’. “Ja, het Kabinet omarmt de partijen die voorop willen lopen in de economische transitie. Maar nee, het lef ontbreekt om daar dan ook voluit in mee te investeren. Een gemiste kans en een grote tegenslag voor al die partijen die zich in de afgelopen twee jaar met hart en ziel hebben ingezet om Nederland met een groots programma op voorsprong te zetten”, zegt Bikker namens de initiatiefnemers van de expo.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld