Jury vindt gerechten van Rivas-koks weer de beste

UTRECHT / SLIEDRECHT – Niels Bron, Niels Zillig en Robin Schaap, koks van Rivas Zorggroep, hebben ook dit jaar weer de finale van ‘het Beste Menu van de Zorg’ gewonnen. De finale vond woensdag 13 maart 2019 plaats tijdens de Zorgtotaalbeurs in Utrecht. Een unieke prestatie, omdat zij als eersten twee keer op rij wonnen. Het drietal kookt onder meer voor Rivas-zorglocatie Waerthove aan Kerkbuurt 200. 

De koks met v.l.n.r. Niels Zillig, Niels Bron en Robin Schaap namen vol trots de eerste prijs in ontvangst. (Foto Rivas Zorggroep)

“We vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor goede, smaakvolle en gezonde voeding in de zorg”, zegt Niels Bron, “Het is daarom fantastisch dat we nu weer met de eerste prijs naar huis gaan. Een bijzondere prestatie waar we enorm trots op zijn.”

Smaak
De wedstrijd is ontstaan met het idee koks in de zorg te stimuleren elke dag weer een gevarieerd menu samen te laten stellen. “We hebben oog voor een gezonde en diverse maaltijd, maar smaak is altijd het allerbelangrijkste”, zegt Niels Zillig, “Eten moet tenslotte lekker zijn.” Bij de bereiding van de maaltijden houden de koks daarom rekening met veranderde smaak van bijvoorbeeld patiënten in het Beatrixziekenhuis en de bewoners van de Rivas-locaties, zoals Waerthove. “Bij het koken voor de bewoners denken we aan de verminderde reuk waardoor de smaak is veranderd”, zegt Niels Bron, “Voor een maaltijd voor mensen met bijvoorbeeld kanker is het weer belangrijk om rekening te houden met veranderde smaak door chemotherapie.”

Maaltijd
‘Het Beste Menu van de Zorg’ moet aan een flink aantal voorwaarden voldoen. “Het gaat om de voorbereiding, uitvoering van de werkzaamheden en de opbouw van het menu”, legt Robin Schaap uit, “Daarnaast mag het menu niet duurder zijn dan € 4,- per persoon. Het gaat om smaak, kleur en presentatie van de gerechten. Met elkaar hebben we een mooi menu samengesteld waar we trots op zijn. We hebben laten zien dat een goede, lekkere en voedzame maaltijd niet duur hoeft te zijn.’”

Positieve bijdrage
De koks kregen uit handen van chef-kok Pierre Wind een prijs van € 5.000,-. “De koks wilden met hun deelname aan deze wedstrijd vooral laten zien dat een lekkere maaltijd voor bewoners en patiënten belangrijk is”, zegt Bert de Bruin, teamleider facilitair bij Rivas, “Het geeft namelijk een positieve bijdrage aan het fysieke, mentale en maatschappelijke welzijn. Wat we met het prijzengeld gaan doen, weten we nog niet precies. Maar we zullen zeker iets voor bewoners en patiënten organiseren.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld