Jubileumavond 40 jaar HVS in De Lockhorst met boekpresentatie gevierd

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In partycentrum De Lockhorst aan de Sportlaan is donderdagavond 30 september 2021 het 40-jarig jubileumfeest gevierd van de Historische Vereniging Sliedrecht (HVS). Een feestelijke avond met toespraken, een boekpresentatie en bewegende beelden uit het verleden, een kunstzinnige afsluiting met de Zandtovenaar.

Voorzitter van de HVS Peter Bons (links) overhandigt symbolisch het eerste exemplaar van het jubileummagazine aan burgemeester Jan de Vries. Het getypte ‘clubblad’ van vroeger heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een kleurrijk magazine. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Voorzitter Peter Bons heette de 150 bezoekers in de grote zaal van het partycentrum welkom.

Tekst gaat verder onder tweet.

Burgemeester Jan de Vries (CDA) gaf een korte bloemlezing over de geschiedenis van Sliedrecht, waarbij de Sint-Elisabethsvloed van rond 19 november 1421 – bijna 600 jaar geleden – niet onvermeld bleef. Ook noemde hij de noodzaak van (gedeeltelijke) vernieuwing van Sliedrecht. De onlangs bekendgemaakte Omgevingsvisie is daar een voorbeeld van. De gemeenteraad moet nog instemmen met de plannen.

Straatnamenboek
Een belangrijk onderdeel van de avond was de presentatie van ‘Het Sliedrechts straatnamenboek’, een project waar samensteller Wout van Rees – zelf voormalig voorzitter van de vereniging – twee jaar aan heeft gewerkt. De betekenis van alle Sliedrechtse straatnamen wordt in dit boek nader verklaard. Van Rees overhandigde het boek op het podium aan een aantal leden, die vanaf het begin lid waren van de HVS. Het boek is aangekleed met foto’s uit heden en verleden, afkomstig uit het fotoarchief van de vereniging. Van Rees kon het ook deze avond niet nalaten om tijdens zijn verhaal met hier en daar een kwinkslag de lachers op zijn hand te krijgen.   

Film
Wat is een jubileumavond zonder terugblik op de historie van de vereniging? Marius Teeuw had een aansprekende film samengesteld met een blik op de jaren 1981 – 2021. Onder andere kwamen de verschillende locaties in beeld, waar het ‘thuishonk’ van de vereniging in de loop van de jaren was gevestigd. Beelden van verenigingsavonden en verschillende uitjes die jaarlijks werden gemaakt. De met zorg samengestelde beelden zorgden voor gevoelens van herkenning bij het publiek in de zaal, dat Teeuw beloonde met een luid applaus.

Zandtovenaar
Als afsluiting van de avond bracht Gert van de Vijver – beter bekend als de Zandtovenaar – een fraai optreden met zijn kunstzinnige zandtekeningen. Verschillende typisch Sliedrechtse taferelen kwamen hierbij in beeld, uiteraard waren de meeste hiervan baggergerelateerd. Bijzonder om te zien hoe de verschillende tekeningen met knappe handbewegingen in elkaar overliepen. Van de Vijver is de enige echte zandkunstenaar van Nederland.

Speciaal bedankje
Bestuurslid Jolanda Snel-van Rees riep kort voor het einde van de avond drie bijzondere aanwezigen naar voren. Een speciaal woord van dank was er voor Marius Teeuw, de samensteller van de film, voor haar vader Wout van Rees, voor de productie van ‘zijn’ Straatnamenboek en voor Jaco van de Graaf, die de gasten bij de ontvangst en het weggaan met zijn pianospel had vermaakt.

Jubileumcadeau
De bezoekers werden de hele avond verwend met gebakjes, drankjes en lekkere hapjes. Bij een jubileum hoort natuurlijk ook een cadeau voor de leden. Bij de uitgang kregen zij een katoenen tas met HVS-opdruk met daarin het Straatnamenboek, een doosje luxe chocolade en een houten bierbox met vier flesjes Slydrechts Baggerbier. De HVS is klaar voor de volgende 40 jaar en hoopt op verdere aanwas met nieuwe – vooral jongere – leden…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld